Byggprocessen [Del 2]

Del 2 av 3

När du ska bygga hus finns det många delar som du behöver tänka på. I denna artikel går vi igenom begreppet byggherre och entreprenör och de olika entreprenadformerna.

Detta är den andra artikeln i vår artikelserie om byggprocessen för småhusentreprenader. Den första artikeln behandlade vad du ska tänka på innan du anlitar en entreprenadfirma och hur du ska tänka när du skriver avtal. Du hittar vår första artikel om byggprocessen här. Vår tredje artikel hittar du här.

Byggprocessen

Begreppen byggherre och entreprenör inom byggprocessen

Entreprenör kallas den som ska utföra arbete. Den som beställer arbetet kallas för byggherre. Byggherren är ansvarig för att det finns erforderliga tillstånd för bygget. Även om du ålägger andra arbete är du ytterst ansvarig för att de regler och lagar som uppställs efterlevs. Det är vanligt att man utser en kontrollansvarig och ger den i uppdrag att se till så att de tekniska bitarna sköts på rätt sätt. Den kontrollansvarige ska godkännas av byggnadsnämnden och vara fristående från entreprenören. Som ägare av marken är du också ansvarig för att det finns bygglov för det som du avser att bygga. Bygglov ansöker du om hos kommunen och det krävs när man uppför en ny byggnad.

Som byggherre är du ansvarig för hantverkarnas arbetsmiljö. Det är särskilt viktigt att tänka på vid delad entreprenad. Är entreprenaden en total -eller generalentreprenad och du som beställer är en konsument, övertar entreprenören som huvudregel arbetsmiljöansvaret. Det är arbetsmiljöverket som är ansvarig myndighet, dit kan du vända dig om du vill ha mer information om arbetsmiljöansvaret.

Olika entreprenadformer inom byggprocessen

En entreprenad kan ske på olika sätt. Om du väljer att förlägga arbete hos olika firmor kallas det för delad entreprenad. Varje entreprenör har då endast ansvar över det arbete som de själva utför och är inte ansvariga för arbete som annan part utför.

Nackdelen med delad entreprenad är att det kan bli problematiskt att samordna arbetet. Om du exempelvis låter ett företag lägga vatten och avlopp, och det blir försenat, kan det orsaka förseningar för nästa hantverkare som kanske var beroende av att vatten och avlopp var installerat. I ett sådant fall kan inte den sistnämnda entreprenören belastas för den förstnämnda entreprenörens förseningar, extra kostnader kan därför uppstå. En annan problematik är de fall då arbeten överlappar varandra. Det kan då vara svårt att avgöra vilken entreprenör som är ansvarig för felet. Denna problematik uppstår inte om du ser till så att du endast har avtal med en entreprenadfirma som i sin tur anlitar övriga underentreprenörer. En fördel med en delad entreprenad är att du kan välja vilken entreprenör som ska göra vad och det kan bli billigare. Du bör dock alltid ha med i beräkningen för priset den problematik som vi nämnde ovan, förseningar och fel kan bli en kostsam historia. Delad entreprenad är främst att rekommendera den som är en van husbyggare som vet vilka risker den ska kalkylera med, för oss andra är det i huvudregel bättre att låta samma firma utföra allt arbete.

Byggprocessen

Det finns två former av entreprenader som är vanliga att använda. Generalentreprenad och totalentreprenad. En generalentreprenad, också kallad utförandeentreprenad, innebär att du som beställare är ansvarig för projekteringen medan entreprenadfirman endast ansvarar för arbete och material. I projekteringsarbetet ingår det förberedande arbetet, som att plocka fram ritningar m.m. Entreprenörens uppgift är sedan att utföra arbetet i enlighet med projekteringen på ett fackmannamässigt vis. Om du väljer att göra på det sättet, är du ansvarig för funktionen fungerar som den ska. Skulle det bli fel i entreprenaden måste man bevisa vem som är ansvarig för felet för att någon ska kunna ta den extrakostnad som uppstår. Du står då en viss risk i de fall det inte går att visa vem som har gjort fel.

Totalentreprenad innebär att en entreprenör sköter både projektering och byggnation. Entreprenören kan i sin tur anlita andra underentreprenörer som utför vissa delar t.ex. projekteringen. Det är alltid viktigt, även vid totalentreprenad att noggrant reglera entreprenadens omfattning. Om du av någon anledning ändå anlitar en firma eller beställer material på egen hand är du ansvarig för den beställningen mot din entreprenör.

Vi på Vasa Advokatbyrå har en lång erfarenhet av arbete inom entreprenadrätt. Om du hamnar i en tvist och behöver juridisk rådgivning eller om du behöver hjälp i avtalsförhandlingar med byggföretag så är du välkommen att kontakta oss.

Byggprocessen

Anlita oss för att få hjälp med:

Allmän rådgivning

  • Få hjälp att skriva ett avtal.
  • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
  • Få en bedömning om vad som ingick i avtalet.

Tvistelösning

  • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge.
  • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning.
  • Maximera dina chanser att utkräva eventuell ersättning vid fel etc.
  • Undvik att ärendet i onödan drar ut på tiden.
  • Bevaka dina rättigheter.
  • Slipp att slösa tid och energi i tvist med entreprenadföretag.

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna entreprenadjurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om byggprocessen [del 2]

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.