Vi förklarar rivningslov

I ett område som är detaljplanelagd krävs det som huvudregel ett så kallat rivningslov. Detta gäller även i områden där kommunen har infört en utökad lovplikt i områdesbestämmelser. I andra fall där det inte krävs rivningslov kan det ändå finnas krav på att man ska göra en anmälan till byggnadsnämnden. I den här artikeln ska vi gå igenom när det krävs rivningslov respektive rivningsanmälan, vad som händer om man river utan lov och mycket mer.

Vi förklarar rivningslov

Vad är rivningslov?

Innan vi går in på vad ett rivningslov är ska vi förklara vad rivning i sammanhanget innebär. Det är när man helt tar bort en byggnad eller en del av en byggnad, inklusive stommen. Om stommen är kvar räknas alltså inte som en rivning. Däremot om man har rivit allting utom grunden, är det ändå att betrakta som en rivning. Likaså räknas det som rivning när man tar bort endast en del av en byggnad. Om du funderar på att eventuellt flytta en byggnad från en plats till en annan räknas det också som rivning och det krävs i sådant fall rivningslov såväl som bygglov.

Sammanfattningsvis så krävs rivningslov i följande situationer:

  • om rivning av en byggnad eller del av en byggnad sker inom ett område med detaljplan,
  • om rivning av en byggnad eller del av en byggnad sker inom ett område där kommunen har bestämt att det krävs rivningslov.

Normalt sett krävs alltså inte rivningslov för sådana byggnader som inte kräver bygglov, till exempel friggebod. Kommunen får dock, som nämnts ovan, i detaljplan eller områdesbestämmelser besluta att rivningslov även krävs för sådana byggnader (9 kap. 10 § Plan- och byggnadslag).

När krävs rivningsanmälan?

Som nämndes inledningsvis kan man behöva göra en anmälan till byggnadsnämnden även fast det inte krävs rivningslov. Detta regleras i 9 kap. 16 § plan-och byggnadslagen. Det kan även i vissa fall krävas andra tillstånd, som till exempel dispens eller anmälan enligt annan lagstiftning som kan påverkas av en rivning, till exempel tillstånd eller dispens enligt miljöbalken eller kulturmiljölagen.

Vad händer om man river utan rivningslov?

River man någonting utan lov är ett en olovlig åtgärd som medför konsekvenser. Du kommer att behöva betala en så kallad sanktionsavgift. Detta gäller även fast du söker rivningslov först i efterhand.

Vilka handlingar krävs för rivningslov?

Det är byggnadsnämnden som fattar beslut om rivningslov och det är dit du ska göra anmälan. Vill du ta reda på om du behöver rivningslov är det därför nödvändigt att vända till kommunens byggnadsnämnd för att sedan eventuellt gå vidare med en ansökan. Ansökan ska i sin tur vara skriftlig och innehålla alla de uppgifter som kan tänkas behövas, bland annat ritning eller andra handlingar. Du ska även i ansökan ange förslag på vem som ska vara så kallad kontrollansvarig. Den kontrollansvarige ska se till att lagstiftningens krav uppfylls samt hjälpa dig att upprätta förslag på en kontrollplan och se till att planen följs.

När du har skickat in alla handlingar kommer byggnadsnämnden att göra en granskning av din ansökan. De kontrollerar om ansökan är komplett och om den inte är det kommer du att behöva göra kompletteringar vilket kommer att fördröja processen ytterligare. Det är därför viktigt att du får med alla relevanta handlingar från början.

Att tänka på

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller rivning är att ha klart för sig när du eventuellt kan behöva ansöka om lov. Du kan enkelt ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på när det krävs rivningslov. Har du fler funderingar om ditt konkreta ärende är du välkommen att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

Ultimata guiden om att bygga utan bygglov – Vasa Advokatbyrå

Vi förklarar bygglov och förhandsbesked – Vasa Advokatbyrå

Avslag bygglov – Vasa Advokatbyrå

När du behöver bygglov – Boverket

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vi förklarar rivningslov

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

No tags for this post.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.