Anlita hantverkare utan att skriva avtal

Vid renovering, tillbyggnad eller andra liknande byggprojekt är det viktigt att du, som konsument, gör din research gällande de regler som gäller för entreprenadarbete. För att allt ska gå rätt till när du anlitar en hantverkare för projektet är det viktigt att ni kommer överens om vad som ska göras, inom vilken tid det ska göras och till vilket pris. Hantverkare är ett samlingsnamn som rymmer många olika yrken, däribland snickare, elektriker, rörmokare, plåtslagare och murare. Även fast det kan vara lockande att använda offerten som ett avtal eller ingå ett avtal muntligen med hantverkaren räcker det inte för ett tillräckligt heltäckande skydd om något inte går som planerat. Det är alltid säkrare och mer förutsägbart med ett skriftligt avtal vid eventuella händelser av konflikt eller tvist med hantverkaren du anlitat. Ett vanligt missförstånd när det kommer till avtal och anlitande av hantverkare är att det är olagligt att anlita en hantverkare utan att skriva avtal. I denna artikel kommer jag att redogöra för vad som gäller när det kommer till just anlitande av hantverkare och ingående av avtal.

Är det olagligt att avstå från att skriva avtal med hantverkaren?

Huvudregeln är att ett muntligt avtal är precis lika bindande för parterna som ett skriftligt avtal. Det kan dock bli betydligt svårare att bevisa vad du och hantverkaren kommit överens om, om det t.ex. saknas vittnen som hört vad ert avtal innefattar. Ett muntligt avtal kan t.ex. vara att du och din hantverkare diskuterar vad du vill att denne ska göra och att ni sedan skakar hand på saken. Det är fullt lagligt att ingå avtal på detta vis, vilket motsatsvis alltså innebär att det inte är olagligt att anlita hantverkare utan att skriva avtal. Att något är olagligt innebär lite förenklat att man enligt lagen inte får göra det. Det finns inte någon regel i någon av våra svenska lagar om att det skulle vara olagligt att anlita en hantverkare och avstå från att skriva avtal. När du och hantverkaren kommit överens är avtalet bindande, oavsett om det är muntligt eller skriftligt. Detta är en grundläggande regel inom avtalsrätten och du kan hitta denna regel i 1 § avtalslagen.

hantverkare utan att skriva avtal

Som jag tidigare nämnt är det emellertid viktigt med skriftliga avtal även fast ditt projekt kanske gäller ett mindre arbete och hantverkaren är för dig sedan tidigare känd. Även fast projektet i sig kanske inte gäller några större summor kan en eventuell tvist som drivs så långt som till tingsrätten bli väldigt dyr, vilket självklart är något man vill undvika. Om du och hantverkaren du anlitat, i det skriftliga avtalet, kommit överens om ett fast pris gäller det priset och det får inte överstigas. Har du istället fått ett ungefärligt pris får det max överstigas med 15 procent om det inte framgår något annat av ert avtal.

Vilket skydd ger konsumenttjänstlagen mig när jag anlitar en hantverkare?

Konsumenttjänstlagen gäller alltid för alla tjänster som företag utför och säljer åt privatpersoner. Oavsett om du och hantverkaren skrivit ett avtal eller ingått avtal muntligen gäller alltså konsumenttjänstlagen. Lagen gäller alla typer av tjänster där du anlitat en hantverkare för att utföra ett arbete, såsom renovering eller reparationer. Lagen ger ett skydd för dig som konsument och det är inte möjligt att i ett avtal komma överens om att den inte ska gälla. Du och hantverkaren kan dock i ert avtal komma överens om att skyddet för dig som konsument ska vara starkare än det som lagen säkerställer.

Några viktiga regler i lagen är bland annat att hantverkaren ska utgå från dina intressen som konsument och föra dialog för att undvika missförstånd, att hantverkaren ska utföra arbetet “fackmässigt”, vilket lite förenklat betyder att arbetet ska göras yrkesmässigt, och att hantverkaren under arbetets gång ska informera dig om det krävs några tilläggsarbeten som kommer att påverka kostnaden eller resultatet. Konsumenttjänstlagen är av det kortare slaget om man jämför med andra svenska lagar vilket gör den någorlunda lättläslig. Om du känner dig manad kan du med fördel kika vidare i de regler i lagen som gäller för just tjänster utförda av hantverkare.

Vad du bör tänka på när du anlitar en hantverkare

Ett av våra tips är att ta hjälp av tillgängliga standardavtal såsom ABS 18 som kan användas för entreprenaden när du bygger nytt hus. Även AA 12 kan vara hjälpsamt vid montering av färdiga husdelar. Om du istället ska anlita en hantverkare för reparations-eller ombyggnadsarbeten kan du till exempel använda Hantverkarformuläret. Formuläret är avsett för anbud och avtal när hantverkaren är en näringsidkare och beställaren en enskild konsument. Det är även särskilt viktigt att du aldrig betalar i förskott utan istället när arbetet är korrekt utfört. Tack vare konsumenttjänstlagen har du även ett konsumentskydd som sträcker sig i upp till tio år när du anlitar en hantverkare.

Ett gott råd är att låta en jurist granska avtalet du planerar att skriva på. Trots att du gjort allt på ett korrekt vis vid avtalsskrivandet händer det ändå ibland att en tvist uppstår mellan dig och hantverkaren. Vi på Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av såväl avtalsrätt som tvistelösning. Du är varmt välkommen att kontakta oss med allt från små frågor till stora tvister så hjälper vi dig vidare i ditt ärende.

Läsvärt

SOU 1978:40 “Tvistlösning på konsumentområdet” I lagen.nu

Länsförsäkringar Stockholm stäms på miljonbelopp efter vattenskada I sakochliv.se

Plan- och bygglagen samt miljöbalken – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Hantverkare – inte klar i tid? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om anlita hantverkare utan att skriva avtal

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.