Det är en stor missuppfattning att delad entreprenad och generalentreprenad skulle vara entreprenadformer. Till och med BKK anger i förordet till AB 04 att så är fallet. Men de enda entreprenadformerna som egentligen finns är utförandeentreprenad och totalentreprenad. I den här artikeln ska vi en gång för alla klargöra vilken kategori som delad entreprenad och generalentreprenad ska delas in i. Den här artikeln är främst lämpad till dig som är beställare av en entreprenad eller är entreprenör, men den som bara är nyfiken på entreprenadrätt kommer också ha glädje av att fortsätta läsa.
Ett sätt att upphandla, delad entreprenad och generalentreprenad
Delad entreprenad och generalentreprenad är endast olika sätt som den som beställer entreprenaden, kan välja att göra upphandlingen med sina avtalsparter. Delad entreprenad innebär i korthet att beställaren slutit avtal med flera parter. Generalentreprenad innebär i stället att beställaren sluter ett avtal med en huvudentreprenör, vilken också brukar benämnas generalentreprenör. Huvudentreprenören får sedan ingå avtal med olika underentreprenörer. Dock kan huvudentreprenören även besluta sig för att utföra entreprenaden utan underentreprenörer. Förhållandet mellan huvudentreprenören och beställaren fungerar på så sätt att huvudentreprenören får bära hela ansvaret för entreprenaden, gentemot den som beställt entreprenaden.
Fördelar och nackdelar med upphandlingsformerna
När beställaren ska välja upphandlingsform kan det vara bra att få sig en liten tankeställare vilka fördelar och nackdelar som kan finnas för respektive upphandlingsform. Vid generalentreprenad kan det vara en fördel för beställaren på så sätt att denne kan lägga över det stora ansvaret på huvudentreprenören. Vidare är det huvudentreprenören som i regel brukar sköta samordningen vid generalentreprenad. Därför behöver inte beställaren instruera och styra underentreprenörerna, samt att kontakten med dessa blir minimal, vilket också gör att beställaren kan spara både tid och energi.
Vid delad entreprenad har beställaren möjlighet att själv välja sina underentreprenörer. Det gör att beställaren också kan handplocka de underentreprenörer som beställare själv har förtroende för och som beställaren tror kommer göra bra jobb. Även förhandling av kostnader för underentreprenaderna kan beställaren sköta, vilket i vissa fall kan sänka slutsumman av entreprenaden. Samtidigt är ansvaret också mycket större, så beställaren får göra en avvägning vad som är viktigt. Dessutom är det upp till beställaren vad denne känner att denne har för förmåga att göra själv inom ramen för ett entreprenadprojekt och vad denne känner behov av hjälp med.
Att tänka på:
Till att börja med är det viktigt att när parterna ingår avtalet, att avtalet från början är så heltäckande som möjligt och att det också är förenligt med parternas gemensamma vilja. Även om standardavtal finns, kan det behöva göras korrigeringar för att passa just för den entreprenaden och för de parterna. För att få till ett så bra och tydligt avtal som möjligt, är det bästa att avtalet upprättas och ingås med stöd av en jurist.
Har parterna hamnat i en tvist är det väldigt svårt att driva den utan juridiska kunskaper. Även för den som anser sig vara juridiskt kunnig, är det ofta känslor inblandande genom hela tvisten. Därför är det oavsett vid en tvist, det bästa att kontakta en jurist för juridisk hjälp. Vasa Advokatbyrå AB har mycket erfarenhet av entreprenadrätt och av att hjälpa klienter med tvistelösning. Tveka inte att höra av er till oss för juridisk hjälp.
Läsvärt om delad entreprenad och generalentreprenad
Högsta domstolens intåg i entreprenadrättens slutna rum | SvJT
Överbesiktning inom entreprenad – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Entreprenadkontrakt – ABT – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Vem är byggherre? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om upphandlingsform, delad- och generalentreprenad
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.