Att bygga nytt är ett stort projekt som kräver mycket förberedelsearbete. Med de rätta verktygen och en positiv inställning är det emellertid fullt genomförbart. I denna artikel går vi igenom hur en totalentreprenad fungerar och några saker som kan vara bra att tänka på inför ett husbygge.
En totalentreprenad innebär att en entreprenör ansvarar för både projektering och utförande. Om du som beställer tjänsten är konsument, dvs är privatperson och inte beställer inom ramen för ett företag eller en förening, kan du använda dig att standardavtalet ABS 18. Avtalet är framplockat av standardorganisationer och anpassat efter reglerna i konsumenttjänstlagen.
Trots att du väljer entreprenadformen totalentreprenad är det viktigt att tydligt specificera vilken funktion du önskar att arbetet får. Med andra ord bör du specificera vilket resultat du vill ha i avtalet. Funktionen bör anges i så mätbara termer som möjligt. Som ett komplement till detta kan du också specificera vad det avsedda användningsområdet är.
Anledningen till att det vid en totalentreprenad är viktigt att specificera den önskade funktion är för att det är funktionen som entreprenören är ansvarig för. I en renodlad totalentreprenad sköter entreprenören projekteringen och plockar således fram tekniska lösningar för projektet.
Om du ska bygga hus är det utöver att ha ett välskrivet avtal, viktigt att ha en realistisk budget. Ett entreprenadarbete kan ofta bli dyrare än vad man hade tänkt på grund av ändrings – eller tilläggsarbeten. Dessutom är det viktigt att vara väl försäkrad. Förutom att entreprenören ska ha en allriskförsäkring som du är medförsäkrad på, måste det finnas ett färdigställandeskydd. Det täcker kostnader om entreprenören går i konkurs. Färdigställandeskydd kan vara en försäkring eller en bankgaranti. Det är också bra att se till så att en utav de tecknade försäkringarna medför rättsskydd. Det är ett försäkringsskydd mot rättegångskostnader som kan uppstå om du hamnar i en tvist med en entreprenör.
Det är vanligt att avtala om förseningsvite. Ett förseningsvite är en summa som ska betalas för varje påbörjad vecka som entreprenaden överskrider kontraktstiden. Det är således en form av skadestånd vid entreprenörens dröjsmål. Dock kan skadeståndet sättas ner, jämkas, om beställaren tagit entreprenad eller del av entreprenad i bruk.
Skador som entreprenören orsakar under entreprenadtiden ska han som huvudregel åtgärda. Ofta görs både en slutbesiktning som om den blir godkänd avslutar entreprenaden och en tvåårsbesiktning. Tvåårsbesiktningen görs för att se om det har uppstått fel innan den tvååriga garantitiden går ut.
Vasa advokatbyrå hjälper i entreprenadfrågor rörande bygga hus
Vi på Vasa Advokatbyrå har en lång erfarenhet av arbete inom skadeståndsjuridik -och entreprenadrätt. Om du hamnar i en tvist eller behöver juridisk rådgivning är du välkommen att kontakta oss.
Allmän rådgivning
- Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
- Vi kan hjälpa dig att skriva ett avtal.
- Få en bedömning om vad som ingick i ett befintligt avtal.
- Få en bedömning om din situation kan ge rätt till skadestånd.
Tvistelösning
- Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge.
- Få hjälp att medla.
- Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning.
- Maximera dina chanser att utkräva skadestånd.
- Få en advokat om du behöver gå i domstol.
- Undvik att ärendet i onödan drar ut på tiden.
- Bevaka dina rättigheter.
- Slipp att slösa tid och energi i en tvist.
Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.
Till sist om totalentreprenad – bygga hus
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.