Ultimata guiden om juridisk rådgivare

Lagar, förordningar, förarbeten, rättsavgöranden, juridisk litteratur, avtal, testamenten, fullmakter m.fl., kan vara svåra att tolka om man inte har juridisk kunskap. Juridiska rådgivare, eller jurister som det kallas i folkmun, har erlagt en juristexamen på ett universitet som således ger dem behörighet och kunskap att tolka olika juridiska problem. I den här artikeln kommer vi att sammanfatta vad en juridisk rådgivare faktiskt gör för att du ska ha koll på i vilka situationer som du kan kontakta en jurist och få rådgivning.

Vad gör en juridisk rådgivare

Juridiska rådgivare, eller jurister, ger enkelt sagt rådgivning om hur olika rättsregler tolkas. Det finns flera olika situationer där det kan vara bra att kontakta en jurist och få rådgivning. Till exempel:

  • om du ska upprätta ett avtal,
  • om du ska skriva ett testamente,
  • om du är i en skilsmässa och behöver göra en bodelning, eller
  • om du hamnat i en tvist.

En jurists arbete består i stor del av att samla och läsa in och sedan bearbeta juridiskt material för att finna lösningar till just det problem som ska redas ut. Det kan vara allt från tolkning av praxis, det vill säga avgöranden från olika domstolar, till tolkning av lagtext och andra författningar. Ytterligare en viktigt aspekt i en jurists dagliga arbete är att förhandla och föredra olika rättssubjekt. Till exempel kan det vara nödvändigt att ha en jurist när företag upprättar nya avtal för att reglera vem som ska vara ansvarig för olika situationer för att på så vis även kunna undvika att det uppstår en konflikt i ett senare stadium.

juridisk rådgivare

Vem får ge juridisk rådgivning?

Att vara jurist är inte en skyddad titel. Det innebär att vem som helst egentligen kan kalla sig jurist och således erbjuda juridisk rådgivning. Man behöver alltså inte ha erlagt en jur.kand/juristexamen för att kalla sig jurist.

Förutom jurister finns det andra juridiska rådgivare som således har genomgått en juridisk utbildning och avlagt en juristexamen. Advokater är en lagskyddad titel, vilket alltså innebär att enbart den som blivit antagen som ledamot av Sveriges advokatsamfund får kalla sig advokat. Antagningskraven är höga då man behöver ha erlagt en jur.kand. (juristexamen) samt ha 3 års erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete.

Biträdande jurister är jurister under utbildning till advokater, det innebär att de har en jur.kand. men behöver få mer erfarenhet från kvalificerat juridiskt arbete för att kunna ta nästa steg och bli advokater.

Eftersom att juridisk rådgivning i princip kan ges av vem som helst kan det vara relevant att vända sig till en advokat- eller juristbyrå. Där finns det biträdande jurister eller advokater som är erfarna och har expertis på just juridisk rådgivning beträffande flera olika områden.

Vad kostar en timmes juridisk rådgivning?

Det beror på vilken advokatbyrå eller juristbyrå du vänder dig till. Hos oss på Vasa Advokatbyrå är alltid det första telefonsamtalet gratis, du får berätta om ditt ärende. Utöver det debiterar vi i enlighet med god advokatsed och arvodet bestäms utifrån nedlagd tid och arbetsprestation.

Vad händer om man inte har råd med en advokat?

Om man inte har råd med juridisk rådgivning av en advokat eller biträdande jurist så finns det möjlighet att få uppdraget finansierat genom bland annat rättsskyddet som finns i din hemförsäkring.

Om du inte kan utnyttja rättsskyddet som erbjuds i din försäkring och har en begränsad ekonomi finns det även möjlighet att få rättshjälp och rådgivning enligt rättshjälpslagen (1996:1619). Rättshjälpen innebär då att man får en del av sina kostnader betalda. Du behöver dock betala en så kallad rättshjälpsavgift (23 § rättshjälpslagen) som baseras på kostnaderna för biträdet (advokat- eller juristkostnaderna) samt på det ekonomiska underlag som du lämnar i samband med att du söker rättshjälp. Tillsammans med en av våra advokater eller jurister hjälper vi dig med ansökan som sedan skickas till Rättshjälpsmyndigheten som således beslutar om du har rätt till rättshjälp. Rättshjälp enligt rättshjälpslagen täcker bland annat kostnader för:

  • Ditt rättshjälpsbiträde (advokat eller jurist) upp till 100 timmar.
  • Kostnader för bevisning vid allmän domstol och Arbetsdomstol.
  • Utredningskostnader upp till 100 000 kr.
  • Kostnader för tolk och översättning.
  • Ansökningsavgiften i domstol.
  • Kostnad för medlare.

Hur tar jurister betalt?

Advokater och jurister arbetar vanligtvis efter en timtaxa, vilket innebär att man debiterar per arbetad timme. Timtaxan kan variera eftersom den oftast baseras på hur mycket erfarenhet eller liknande advokaten eller juristen har. Den baseras även på hur lång tid ärendet tar, och hur komplicerat ärendet är.

Att tänka på

Har du problem med ett juridiskt ärende? Tveka inte att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå som ger dig juridisk rådgivning av expertis. Första inledande telefonsamtalet är alltid kostnadsfritt!

Läsvärt om juridisk rådgivare

https://www.domstol.se/amnen/rattshjalp/vad-ar-rattshjalp-och-radgivning/radgivning-enligt-rattshjalpslagen/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om juridisk rådgivare

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.