Standardavtal bygg: Allt du behöver veta om AB 04 och ABT 06

Vad är standardavtal?

Standardavtal är gemensamma och vedertagna avtalsvillkor som används inom olika branscher, inklusive byggbranschen. Dessa avtal underlättar förhandlingar och affärsrelationer mellan parterna genom att erbjuda en grund för hur ett avtal bör utformas och vilka villkor som bör gälla. I byggbranschen är de mest kända standardavtalen AB 04 och ABT 06.

Standardavtal bygg

AB 04 – Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader

AB 04 är ett standardavtal som används för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader i Sverige. Avtalet är framtaget av Byggandets Kontraktskommitté (BKK), en organisation som representerar både beställare och entreprenörer. AB 04 reglerar förhållandet mellan beställaren och entreprenören och fungerar som en grund för att skapa ett balanserat och rättvist avtal mellan parterna. Avtalet innehåller bestämmelser om bland annat:

 • Entreprenadens omfattning och genomförande
 • Ändringar och tilläggsarbeten
 • Betalningsvillkor
 • Garantier och försäkringar
 • Förseningar och påföljder
 • Ansvar för fel och brister
 • Reklamationer och avhjälpande
 • Tvistlösning

ABT 06 – Allmänna bestämmelser för totalentreprenader

ABT 06 är ett standardavtal som används för totalentreprenader inom bygg- och anläggningssektorn i Sverige. Liksom AB 04 är ABT 06 framtaget av BKK och syftar till att skapa en grund för rättvisa och balanserade avtal mellan beställare och totalentreprenörer. Totalentreprenader innebär att entreprenören ansvarar för både projektering och utförande av ett byggprojekt, vilket skiljer sig från traditionella entreprenader där beställaren ansvarar för projekteringen. ABT 06 innehåller bestämmelser om bland annat:

 • Betalningsvillkor
 • Garantier och försäkringar
 • Förseningar och påföljder
 • Ansvar för fel och brister
 • Reklamationer och avhjälpande
 • Tvistlösning
 • Hur skiljer sig AB 04 från ABT 06?

  AB 04 och ABT 06 är båda standardavtal inom byggbranschen, men de används i olika typer av entreprenader. Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan de två avtalen:

  1. Omfattning: AB 04 används för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader där entreprenören ansvarar för utförandet av arbetet enligt beställarens projektbeskrivning. ABT 06 används för totalentreprenader där entreprenören ansvarar för både projektering och utförande av arbetet.
  2. Projektering: I AB 04 är beställaren ansvarig för projekteringen, medan entreprenören ansvarar för projekteringen i ABT 06.
  3. Ansvar för fel och brister: I AB 04 är entreprenören ansvarig för fel och brister i utförandet av arbetet, medan beställaren ansvarar för fel och brister i projekteringen. I ABT 06 är entreprenören ansvarig för både fel och brister i projekteringen och utförandet av arbetet.
  4. Ändringar och tilläggsarbeten: Ändringar och tilläggsarbeten hanteras något olika i de två avtalen. I AB 04 är det vanligt att ändringar och tilläggsarbeten regleras genom särskilda bestämmelser, medan det i ABT 06 finns mer detaljerade regler om hur ändringar och tilläggsarbeten ska hanteras och ersättas.

  Att välja rätt standardavtal för ditt byggprojekt

  När du står inför att ingå ett avtal för ett byggprojekt är det viktigt att välja rätt standardavtal som passar dina behov och förväntningar. Här är några faktorer att överväga när du väljer mellan AB 04 och ABT 06:

  • Projektets omfattning och komplexitet: Om projektet innefattar både projektering och utförande kan ett totalentreprenadavtal enligt ABT 06 vara mer lämpligt. Om projektet endast innefattar utförande av arbetet enligt beställarens projektbeskrivning kan AB 04 vara det bästa valet.
  • Ansvarsfördelning: Om du som beställare vill ha mer kontroll över projekteringen och dela ansvaret för fel och brister med entreprenören kan AB 04 vara ett bättre alternativ. Om du däremot vill att entreprenören ska ansvara för både projektering och utförande av arbetet, samt för eventuella fel och brister, kan ABT 06 vara lämpligare.
  • Ändringar och tilläggsarbeten: Om du tror att det kan bli många ändringar och tilläggsarbeten under projektets gång kan det vara värt att överväga ABT 06, eftersom det erbjuder mer detaljerade regler kring hur dessa ska hanteras och ersättas.
  • Riskhantering: Om du som beställare vill minimera din riskexponering kan det vara klokt att välja ABT 06, eftersom entreprenören ansvarar för både projektering och utförande samt för fel och brister i arbetet. Om du däremot är villig att ta en större del av risken och ansvarar för projekteringen kan AB 04 vara ett bättre alternativ.

  Sammanfattning

  Standardavtalen AB 04 och ABT 06 är viktiga verktyg för att skapa rättvisa och balanserade avtal inom byggbranschen. Genom att förstå skillnaderna mellan de två avtalen och överväga faktorer som projektets omfattning, ansvarsfördelning, ändringar och tilläggsarbeten samt riskhantering kan du som beställare fatta välgrundade beslut om vilket avtal som passar bäst för ditt byggprojekt. Oavsett vilket standardavtal du väljer är det viktigt att noggrant granska och förstå avtalsvillkoren för att säkerställa att de uppfyller dina förväntningar och krav.

  (Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

  Till sist om standardavtal bygg: allt du behöver veta om ab 04 och abt 06

  Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

  Om oss – Vasa Advokatbyrå

  Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

  Utbildning och erfarenhet

  Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

  Specialområden

  Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

  Sammanfattning

  Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

  Relaterade artiklar

  5 bra anledningar till att välja oss

  Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

  Prata med oss idag

  Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.