AB 04 – Översiktlig genomgång

Ett av de vanligaste standardavtalen på entreprenadrättens område är AB 04. AB är en förkortning för Allmänna bestämmelser och 04 anger året för när standardavtalet kom till. Standardavtalet AB 04 är relativt omfattande regelverk, men vi ska i den här artikeln försöka lyfta fram några av de viktigaste punkterna som regleras om i AB 04. Eftersom AB 04 vanligtvis bara gäller då beställaren är en företagare, har du mest nytta av den här artikeln om du också är företagare.

Allmänt om entreprenadjuridik

Entreprenadrätt eller entreprenadjuridik gäller huvudsakligen då hantverkare ska utföra en byggnation på uppdrag av en beställare. För konsumenter finns det reglering om entreprenadrätt i konsumenttjänstlagen, men för dig som företagare finns det inte mycket reglering i lag. I stället blir det aktuellt att använda sig av standardavtal som AB 04 eller ABT 06.

AB 04

Entreprenadrättens olika upphandlingsformer

När du som beställare ska välja hur du ska upphandla entreprenad, finns det två upphandlingsformer som en beställare vanligtvis väljer mellan. Dessa två kallas för generalentreprenad och för delad entreprenad. Dessa ska vi nu behandla översiktligt.

Generalentreprenad – Ett sätt som du som beställare kan anlita entreprenörer som ska genomföra entreprenadprojektet, är att göra det genom en generalentreprenad. Vid en generalentreprenad brukar det gå till så att du anlitar en entreprenör som sedan upphandlar olika underentreprenörer. Då brukar du som beställare bara sluta avtal med generalentreprenören, vilket innebär att du inte ingår några avtalsförhållanden med underentreprenörerna.

Skulle det bli så att underentreprenörerna skulle orsaka något problem, blir det i regel generalentreprenören som du får hålla som ansvarig. Sedan får generalentreprenören i sin tur rikta ansvar mot sina underentreprenörer.

Delad entreprenad – andra upphandlingsformen är alltså delad entreprenad. Till skillnad från generalentreprenad blir det vid en delad entreprenad du som beställare som upphandlar de olika entreprenörerna, exempelvis VVS-entreprenör och byggentreprenör.

Betalning av entreprenaden

Du brukar kunna välja om du vill avtala om ett fast pris för entreprenadprojektet eller om du vill betala allt eftersom arbetet fortgår, där det senare alternativet kallas att avtala om betalning på löpande räkning. Utöver timtaxan brukar även tillkomma materialkostnader som du som beställare också får betala entreprenören eller entreprenörerna för. Utöver fast pris och löpande räkning, finns det även en möjlighet att avtala om en blandning av de två betalningsformerna, som kallas för incitamentavtal. Genom ett sådant incitamentavtal avtalar du som beställare och entreprenörerna om att viss ersättning ska bestämmas till ett fast pris och att resterande betalas på löpande räkning.

Att tänka på:

När du ska välja upphandlingsform kan det vara en bra idé att ta reda på vilken form som skulle passa dig bäst, då det finns både fördelar och nackdelar med de olika formerna. Om du saknar erfarenhet av entreprenadprojekt, kanske du tycker det känns tryggt att välja en generalentreprenad eftersom generalentreprenören då får sköta allt med underentreprenörerna. Skulle du i stället ha mer erfarenhet kanske du redan vet några entreprenörer som du litar på och som du tycker utför ett bra arbete. Då kanske du hellre vill välja en delad entreprenad så att du får handplocka dina entreprenörer själv. Valet av vilken typ av upphandlingsform och många andra frågor kan du alltid rådfråga en jurist om. Även om du skulle hamna i en tvist med en entreprenör är det en stor fördel att kontakta en jurist som hjälper dig med din tvist. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med din entreprenadtvist, så tveka inte att kontakta oss.

Läsvärt

Hur gör man en bra teknisk beskrivning? Svensk Byggtjänst (byggtjanst.se)

Den svenska entreprenadrättens framväxt inom bygg- och anläggningssektorerna | SvJT

Detta är begrepp vid entreprenad enligt AB 04 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Entreprenadtvist enligt AB 04 – skiljeförfarande – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Entreprenad: Tider – AB 04 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ab 04 – översiktlig genomgång

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.