Ett av de vanligaste standardavtalen på entreprenadrättens område är AB 04. AB är en förkortning för Allmänna bestämmelser och 04 anger året för när standardavtalet kom till. Standardavtalet AB 04 är relativt omfattande regelverk, men vi ska i den här artikeln försöka lyfta fram några av de viktigaste punkterna som regleras om i AB 04. Eftersom AB 04 vanligtvis bara gäller då beställaren är en företagare, har du mest nytta av den här artikeln om du också är företagare.
Allmänt om entreprenadjuridik
Entreprenadrätt gäller huvudsakligen då hantverkare ska utföra en byggnation på uppdrag av en beställare. För konsumenter finns det reglering om entreprenadrätt i konsumenttjänstlagen, men för dig som företagare finns det inte mycket reglering i lag. I stället blir det aktuellt att använda sig av standardavtal som AB 04 eller ABT 06.

Entreprenadrättens olika upphandlingsformer
När du som beställare ska välja hur du ska upphandla entreprenad, finns det två upphandlingsformer som en beställare vanligtvis väljer mellan. Dessa två kallas för generalentreprenad och för delad entreprenad. Dessa ska vi nu behandla översiktligt.
Generalentreprenad – Ett sätt som du som beställare kan anlita entreprenörer som ska genomföra entreprenadprojektet, är att göra det genom en generalentreprenad. Vid en generalentreprenad brukar det gå till så att du anlitar en entreprenör som sedan upphandlar olika underentreprenörer. Då brukar du som beställare bara sluta avtal med generalentreprenören, vilket innebär att du inte ingår några avtalsförhållanden med underentreprenörerna.
Skulle det bli så att underentreprenörerna skulle orsaka något problem, blir det i regel generalentreprenören som du får hålla som ansvarig. Sedan får generalentreprenören i sin tur rikta ansvar mot sina underentreprenörer.
Delad entreprenad – andra upphandlingsformen är alltså delad entreprenad. Till skillnad från generalentreprenad blir det vid en delad entreprenad du som beställare som upphandlar de olika entreprenörerna, exempelvis VVS-entreprenör och byggentreprenör.
Betalning av entreprenaden
Du brukar kunna välja om du vill avtala om ett fast pris för entreprenadprojektet eller om du vill betala allt eftersom arbetet fortgår, där det senare alternativet kallas att avtala om betalning på löpande räkning. Utöver timtaxan brukar även tillkomma materialkostnader som du som beställare också får betala entreprenören eller entreprenörerna för. Utöver fast pris och löpande räkning, finns det även en möjlighet att avtala om en blandning av de två betalningsformerna, som kallas för incitamentavtal. Genom ett sådant incitamentavtal avtalar du som beställare och entreprenörerna om att viss ersättning ska bestämmas till ett fast pris och att resterande betalas på löpande räkning.
Att tänka på:
När du ska välja upphandlingsform kan det vara en bra idé att ta reda på vilken form som skulle passa dig bäst, då det finns både fördelar och nackdelar med de olika formerna. Om du saknar erfarenhet av entreprenadprojekt, kanske du tycker det känns tryggt att välja en generalentreprenad eftersom generalentreprenören då får sköta allt med underentreprenörerna. Skulle du i stället ha mer erfarenhet kanske du redan vet några entreprenörer som du litar på och som du tycker utför ett bra arbete. Då kanske du hellre vill välja en delad entreprenad så att du får handplocka dina entreprenörer själv. Valet av vilken typ av upphandlingsform och många andra frågor kan du alltid rådfråga en jurist om. Även om du skulle hamna i en tvist med en entreprenör är det en stor fördel att kontakta en jurist som hjälper dig med din tvist. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med din entreprenadtvist, så tveka inte att kontakta oss.
Läsvärt
Hur gör man en bra teknisk beskrivning? Svensk Byggtjänst (byggtjanst.se)
Den svenska entreprenadrättens framväxt inom bygg- och anläggningssektorerna | SvJT
Detta är begrepp vid entreprenad enligt AB 04 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Entreprenadtvist enligt AB 04 – skiljeförfarande – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Entreprenad: Tider – AB 04 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag