I regel så kommer såväl ditt bolag om du är beställare eller om du är entreprenör, utgöra en så kallad juridisk person. Som du kanske känner till är en juridisk person exempelvis ett bolag, som kan ingå avtal i sitt namn. Bolaget kan även föra talan i en rättegång. Men en juridisk person är inte en människa och behöver därför en fysisk person som för dess talan eller som undertecknar avtal. Denna fysiska person fungerar då som ett så kallat ombud för den juridiska personen. Regleringen om vad som gäller för dessa ombud kommer vi gå igenom i den här artikeln. Om du är ägare av ett bolag som är entreprenör eller beställare av en entreprenad, och du ingått ett entreprenadavtal enligt standardavtalet AB 04, kommer du ha nytta av den här artikeln. Även du som agerar ombud för ett sådant bolag, kommer ha glädje av att ta del av den här artikeln.
Rättigheter för ombudet
Det regleras om i 3 kapitlet 1 § AB 04 att en juridisk person ska i egenskap av part, utse en fysisk person som ska agera ombud. Ombudet ska ges en rätt att få företräda den juridiska personen inom de frågor som har att göra med entreprenaden. Vidare ska ombudet även kunna ingå olika avtal. Bestämmelsen ger alltså den som utses till ombud en fullmakt att få verka som företrädare för den så kallade huvudmannen. Med huvudman menas här i korthet den som faktiskt medgett rättigheten till ombudet, genom att ställa en fullmakt till denne.
Vanliga ombud för entreprenörsbolag respektive beställarbolag
Entreprenörsbolaget – oftast brukar ett sådant företag välja att utse den som är arbetschef på företaget. Arbetschefen är i normala fall den på företaget som har en ansvarande roll för ett flertal entreprenadprojekt.
Beställarbolaget – i dessa företag kan det vara väldigt olika vem som utses till företagets ombud. Om beställarbolaget utgör ett stort industriföretag, kanske företaget väljer att anläggningschefen eller byggnadschefen utses till den juridiska personens ombud. Är företaget i stället av mindre karaktär, är det kanske vanligare att VD eller en projektledare väljs till ombud.
Typ av fullmakt
De flesta tänker nog på en skriftlig fullmakt när de hör begreppet fullmakt. Men det finns även andra typer av fullmakter som kan upprättas. För ombud som ska representera juridiska personer inom entreprenader, är det vanligt med en fullmaktstyp som kallas för ställningsfullmakt. Enligt 10 § andra stycket avtalslagen, ger en ställningsfullmakt någon som har en tjänst eller liknande på ett företag, rätt att företräda det företaget. Inom ramen för ställningsfullmakten har personen rätt att bland annat ingå avtal.
Att tänka på:
Kanske har du som ombud har hamnat i en tvist med företaget du agerar ombud för. Eller kanske äger du ett företag som hamnat i tvist med den som ni har utsett till ombud. I båda dessa fall, bör ni kontakta en jurist som hjälper er med er tvist. Samma om du antingen har ett entreprenörsföretag eller ett beställarföretag, och det företaget hamnat i en tvist med avtalspart för entreprenaden, är det att rekommendera att anlita ett juridiskt ombud. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av att lösa tvister inom entreprenadrätt. Tveka inte att kontakta oss!
Läsvärt
Mål: T 1310-12 – Högsta domstolen
Fullmaktshavare, fullmaktsgivare och fullmaktstyper – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Rättegångsfullmakt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Entreprenadrätt advokat – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om entreprenadjuridik ab 04 – ombuden
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.