Detta är begrepp vid entreprenad enligt AB 04

AB 04 är ett vanligt standardavtal som parter ofta tillämpar vid en entreprenad. Om du öppnar standardavtalet kommer du först mötas av ett förord. Därefter staplas det upp viktiga juridiska begrepp, som är bra att känna till om du är beställare av en entreprenad. Några av dessa begrepp ska vi gå igenom i den här artikeln och vi tror att du kommer ha stor nytta av att ta del av definitionerna av dessa begrepp.

entreprenad enligt AB 04

Kontrakt och entreprenad

I AB 04 finner du definitioner av 35 olika begrepp, och några av dessa begrepp börjar med ordet ”kontrakt”. Gemensamt för dessa begrepp är att de som huvudregel gäller den överenskommelse som du och din entreprenör ingår inledningsvis. Exempel på sådant begrepp är kontraktssumma, vilket ungefär betyder hur mycket din entreprenör ska ha betalt av dig, för det arbete som ni kommit överens om att entreprenören ska utföra.

Ett annat ord som inleder en del begrepp i AB 04 är ordet ”entreprenad”. Gemensamt för dessa begrepp är att de regelmässigt har att göra med slutresultatet. Exempelvis innebär begreppet entreprenadsumma, den summa som entreprenören faktiskt ska få eller redan fått av dig, för sitt arbete på din beställda entreprenad.

Skillnaden från kontraktssumman är att i entreprenadsumman är det medräknat extra ersättningar, som eventuellt har betalats av dig som beställare under entreprenadtiden. I vissa fall kan faktiskt entreprenadsumman vara en lägre summa än den ursprungliga kontraktssumman. Det kan vara fallet om du under entreprenaden skulle ha avbeställt något arbete, som ni avtalat att entreprenören skulle gjort från början. Begreppet som brukar användas för sådana avbeställda arbeten är avgående arbeten.

ÄTA-arbeten

Det är dock vanligare med arbeten som tillkommer än avgående arbeten. Ofta kan du som beställare känna under tiden som entreprenören utför arbetet på din entreprenad, att du önskar att entreprenören gör ytterligare arbeten. Eftersom varken du eller din entreprenör hade vetskap om dessa tilläggsarbeten när ni slöt entreprenadavtalet, har därför de ytterligare arbetena inte räknats med när ni bestämde kontraktssumman. Då får dessa arbeten räknas in i entreprenadsumman när entreprenaden är slutförd. ÄTA-arbeten står för ändringsarbeten, tilläggsarbeten och avgående arbeten, där avgående arbeten som nämnt är arbeten som avbeställts.

Typ av entreprenör

I AB 04 förekommer begreppen sidoentreprenör och underentreprenör. En sidoentreprenör är en entreprenör som du anlitat vid sidan av annan av dig anlitad entreprenör. Vid sidan av den första anlitade entreprenören, utför sidoentreprenören arbete antingen till arbetsområdet eller alternativt inom arbetsområdet. Underentreprenör är i stället en entreprenör, som står under den entreprenör som anlitat underentreprenören.

Att tänka på:

Som nämnt finns det 35 olika begrepp i AB 04 som det anges definitioner på. Inom juridiken som helhet, finns det många fler begrepp som det behövs en definition på för att kunna förstå sammanhanget, inom vilket begreppen anges i. Dessa begrepp, kräver en nästan fem år lång juristutbildning och även praktisk erfarenhet, för att kunna behärska. Det är en av många anledningar varför du ska anlita en jurist som hjälper dig om du hamnar i en tvist med din anlitade entreprenör, i stället för att försöka driva tvisten på egen hand. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av att driva tvister som rör entreprenadrätt. Kontakta gärna oss för assistans med att driva din tvist.

Läsvärt

Entreprenadrätt: Om en entreprenör inte avhjälper fel — har då beställaren rätt till ersättning motsvarande uppskattad kostnad för felavhjälpandet? | SvJT

Mål: T 4728-08 – Högsta domstolen

Sidoentreprenad – vi förklarar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Delad entreprenad – så här är ansvarsfördelningen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Entreprenadjuridik: Frågor och svar om entreprenadrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om detta är begrepp vid entreprenad enligt ab 04

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.