Om man kan göra gällande force majeure eller oskälighet återstår dock ändå frågan vad som händer? Ska man ogiltighetsförklara hela avtalet eller räcker det med att man gör en mindre ändring i ett av villkoren? I denna artikel från Vasa Advokatbyrå kommer vi gå igenom lite om effekten av både force majeure och 36§ avtalslagen.
Som stadgat i varje artikel från Vasa Advokatbyrå gällande ”force majeure och oskälighet” är force majeure en rent avtalsrättslig konstruktion. Av detta följer att det som huvudregel är upp till avtalsparterna att styra innehållet i en sådan klausul inklusive effekten av om den kan göras gällande. Det är inte ovanligt att en klausul designas med ett antal rättsföljder beroende på typen och graden av fel. Fördelen med en sådan konstruktion är att parterna, på ett relativt enkelt och effektivt sett, kan åstadkomma en justering av avtalsvillkoren utan att behöva offra för mycket. Ett exempel är att hävning kan vara överdriven om den yttre händelse som aktualiserar force majeure kommer gå över inom snar framtid.
När det gäller konsumentförhållanden råder dock en inskränkning av vilka rättsföljder en force majeureklausul kan ha, se Vasa Advokatbyrås artikel om ”force majeure och oskälighet – konsument I”. En force majeureklausul får aldrig stadga en mindre förmånlig rättsföljd än det som konsumentregleringen erbjuder, om så skulle vara fallet blir force majeureklausulen ogiltig. Ovanstående kan exemplifieras.
A är konsument och köper biljetter till en konsert av näringsidkaren B. P.g.a. virus ställs konserten in. A erbjuds dock biljetter till en konsert av samma slag året därpå. B åberopas force majeure och hänvisar till en klausul i avtalet som tillåter omflyttning av konsertens datum. I detta fall kommer konsumentköplagen att bli tillämplig i vilket ramen för vilka rättsföljder som en force majeureklausul kan ha bestäms av denna lag. Rent allmänt gällande konsumentens resp. säljarens rättigheter, oavsett om det är dröjsmål eller fel i vara, har konsumenten de flesta rättigheterna. Konsumenten kan som huvudregel begära fullgörelse (dröjsmål) eller avhjälpande/omleverans (fel). Någon motsvarande rättighet finns inte för säljaren i vilket det är upp till A i detta fall att avgöra om biljetterna till nästa års konsert accepteras. Att dröjsmålet beror på extraordinära omständigheter spelar ingen roll. Det som spelar roll är att dröjsmålet inte beror på konsumenten (A) samt att dröjsmålet är väsentligt (för att rätt till hävning ska föreligga).
Sammanfattat aktualiseras den rättsföljd som avtalats om gällande force majeure vilket enligt huvudregeln är fritt för parterna att välja. Undantag gäller för konsumentförhållanden där konsumenten, trots avtalet, alltid åtnjuter skydd av konsumentregleringen.
Force majeure och oskälighet – effekten av jämkning
- Kategori: Nyheter
Relaterade artiklar
5 bra anledningar till att välja oss
Tillsammans med oss blir du starkare!
- Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
- Vi lyssnar på dig
- Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
- Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
- Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende