Entreprenadjuridik: Frågor och svar om entreprenadrätt

Entreprenad är ett intressant ämne som många är intresserade av ur olika aspekter. Saken är bara den att många inte riktigt vet vad det är eller vad det innebär. Det är därför som vi nu har skrivit denna artikel, för att snabbt gå igenom vad entreprenad är för något och hur du kan använda det.

Man kan i princip säga att entreprenad är när en entreprenör gör något för en fast summa pengar eller på en löpande räkning. Ett arbete ska utföras och levereras inom en viss tid, det är hela entreprenad. Svårare än så är det faktiskt inte.

Olika former av entreprenad

Det finns många olika former av entreprenad som det kan vara bra att känna till innan du börjar med det hela. Därför ska vi nu gå igenom de olika formerna av entreprenad.

Utförandeentreprenad

Utförandeentreprenad betyder att den som beställt, alltså beställaren först tar fram en s.k. projektering. Det betyder att han eller hon tar fram saker som ritningar och byggplaner. Därefter upphandlar beställaren med olika entreprenörer för att hitta den som kan utföra det som ritningarna specificerar på bästa sätt. Denna entreprenör åtar sig att genomföra det man kommer fram till i upphandlingen.

Väljer den valde entreprenören att anlita andra entreprenörer är han eller hon som är den första entreprenören en s.k. generalentreprenör. Det enda entreprenören är ansvarig för att det färdiga projektet blir som beställaren har specificerat, att ritningar och annat är korrekta är beställarens jobb.

Totalentreprenad

Detta är när entreprenören själv tar fram saker som ritningar och planer för ett projekt, alltså att entreprenören utför en s.k. projektering. När en totalentreprenad genomförs brukar beställaren lämna ifrån sig en enklare handling, alltså ingen full plan som entreprenören kan följa. Det är sedan entreprenörens jobb att ta fram ritningar och liknande enligt dem svenska lagarna. Det är alltså inte beställaren som är ansvarig för detta, det är entreprenören.

Styrd totalentreprenad

Ibland vill beställaren ha lite mer kontroll än vad den skulle få under totalentreprenad. Därför kan han eller hon välja att istället använda sig av s.k. styrd totalentreprenad. Detta ger i princip beställaren mer kontroll över projektet. Det är fortfarande entreprenörens jobb att leverera projektet men beställaren kan specificera lite mer delar. Detta kan till exempel vara att en viss sorts hiss ska finnas i huset eller att balkongerna ska se ut på ett speciellt sätt. Entreprenören är fortfarande skyldig att se till att allt fungerar och måste därför forma resten av byggnaden så att den fungerar med beställarens specifikationer. Är det inte möjligt får entreprenören kontakta beställaren och meddela detta.

Totalentreprenad inom industriellt byggande

Detta är i princip samma sak som totalentreprenad, den stora skillnaden är att det är industriella byggnader som ska byggas. Beställaren brukar ge lite riktlinjer och sedan är det upp till entreprenören att fullfölja dessa riktlinjer. Självklart är det extra viktigt att allt blir gjort på rätt sätt eftersom det är industriella byggnader. Går något fel här kan människor komma att dö eftersom dessa byggnader brukar användas till fabriker och liknande med mycket farliga maskiner. Därför brukar mest erfarna entreprenörer få dessa uppdrag, just eftersom det är väldigt viktigt att allt blir rätt.

Underentreprenad

Om huvudentreprenören inte klarar av att göra en entreprenad själv kan han eller hon anlita underentreprenörer som hjälper till. Detta kallas då för underentreprenad. Om detta sker kommer kontraktet som entreprenören har med beställaren inte att påverkas och det är entreprenörens jobb att se till så kontraktet fortfarande uppfylls.

För att det hela ska lyckas bra måste entreprenören skriva ett annat kontrakt med underentreprenören. Underentreprenören är då bunden av detta kontrakt på samma sätt som generalentreprenören är bunden av kontraktet till beställaren. Underentreprenad är vanlig vid större entreprenader när entreprenören känner att han eller hon inte klarar av att göra det själv. De kan då anlita en underentreprenör som hjälp.

Ett annat tillfälle då underentreprenad kan vara väldigt användbart är utifall entreprenören känner att det inte går att hinna klart inom den tidsram som kontraktet säger. Då kan en underentreprenör anställas för att jobbet ska gå snabbare och kontraktet därmed uppfyllas.

Detta är dem olika formerna av entreprenad som finns. Vill du hålla på med någon form av entreprenad är det därför dessa som du vill lära dig. Nu ska vi gå in lite på hur du blir en entreprenör vilket du måste vara för att kunna hålla på med entreprenad.

Entreprenör utbildning

Tro det eller ej men det finns faktiskt många utbildningar för dig som vill starta ett eget företag och bli entreprenör. Dessa passar även dig som har lite mindre tid eftersom dem finns att läsa på distans. Det betyder att du kan plugga hemma och sedan bara åka iväg för att skriva tentorna.

På dessa utbildningar lär du dig väldigt mycket om hur du blir en entreprenör men du kommer också lära dig mycket om annat. Väljer du en utbildning för entreprenörer inom musik till exempel kommer du lära dig att utvecklas som musiker men även att hjälpa andra att utvecklas. Väljer du en utbildning som riktar in sig på entreprenad kommer du antagligen att lära dig en hel del om entreprenad juridik.

Entreprenad juridik

För att du ska bli riktigt duktig på entreprenad är det viktigt att du känner till en del om entreprenad juridik. Låt oss därför gå igenom lite om vad det är och vad det egentligen innebär.

Varför är det viktigt?

Det finns många anledningar till att entreprenad juridik är väldigt viktigt att kunna om du vill hålla på med entreprenad. Den stora anledningen är att entreprenader ofta är större projekt som involverar stora mängder pengar. Har du gjort ett fel kan det därför bli väldigt kostsamt att rätta till och är du inte försiktig kan du tvingas stå för denna kostnad, oavsett om felet var medvetet eller inte.

Det är därför det är viktigt med bra kontrakt som tydligt visar vad ditt uppdrag är och som ser till att det inte uppstår några missförstånd mellan parterna. Den som kan entreprenad juridik är bättre lämpad för att kunna läsa dessa kontrakt och eliminera potentiella missförstånd och problem.

En annan anledning till att det är väldigt viktigt att kunna en hel del om entreprenad juridik är att det finns folk där ute som kommer försöka lura dig. Oavsett vilken bransch du är involverad inom kommer det alltid finnas folk som vill lura dig. Om du kan entreprenad juridik kommer du enkelt kunna upptäcka dessa saker och på det sättet kommer du inte förlora pengar.

Vad är entreprenad juridik?

Egentligen kan man säga att entreprenad juridik är all juridik som har med entreprenader att göra. Allt som lagen säger om entreprenader infattas i entreprenad juridik. I detta finns allt för mycket för att vi ska kunna gå igenom det idag. Ämnet är helt enkelt förstår och innefattar för mycket. Att bara läsa om det kommer inte heller att hjälpa dig särskilt mycket, du kommer behöva aktiva övningar i det hela för att verkligen kunna förstå hur du kan använda det hela till din fördel.

Många tänker att dem kanske skulle kunna anlita en advokat som kan hjälpa dem med det hela men dem tänker inte på vissa hinder med den lösningen. Det första är att advokater självklart inte är gratis, har du ett litet företag kommer du kanske inte ha råd. Men kontrollera om du har företagsförsäkring eller hemförsäkring, då det kan finnas möjligheter till ekonomisk hjälp därigenom. För det andra är det ont om bra advokater som är experter på just entreprenad. En möjlig lösning vore i sådana fall att helt enkelt lära dig själv. Om du har kunskap inom entreprenad juridik kommer du inte behöva förlita dig på någon annan och det kan bli billigare i längden eftersom du gör jobbet själv. Därför kan det vara en mycket bra idé att helt enkelt gå en kurs inom entreprenad juridik.

Vasa advokatbyrå är experter på entreprenadrätt och de problem som kan uppstå i samband med en byggnation. Tveka inte att ta kontakt med oss om du har frågor som rör entreprenadjuridik eller generellt inom entreprenadrätt.

Kurs i entreprenad juridik

Om du går en kurs i entreprenad kommer du antagligen få åtminstone lite kunskap om entreprenad juridik eller entreprenadrätt som det också kallas. Vill du däremot lära dig mer om det hela och blir riktigt duktig är det bästa sättet att gå en kurs.

Det finns mängder av dessa kurser och många går att läsa på distans så att du inte behöver sluta med ditt nuvarande jobb för att kunna plugga detta. På en av dessa kurser kommer du att lära dig väldigt mycket om entreprenad juridik och du lär dig undvika dem vanligaste fallgroparna. Det betyder att du kan undvika dem saker som skulle kunna kosta dig stora pengar, detta betyder i sin tur att kursen kan komma att betala sig själv i utgifter som du slipper betala. Det är därför du verkligen borde gå en av dessa kurser, det kommer vara värt det för dig i framtiden.

Om du var intresserad av entreprenad innan du började läsa denna artikel hoppas vi att du nu är ännu mer intresserad och redo att sätta igång på riktigt. Läs på ordentligt om entreprenad juridik och gå kanske en kurs så kommer allt att gå bra. Den enda som hindrar dig från att följa din dröm är du själv.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om entreprenadjuridik: frågor och svar om entreprenadrätt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.