Entreprenadrätt och entreprenadjuridik: Detta är entreprenadrätt i praktiken

Om ditt företag ska utföra en entreprenad, eller om du kanske är beställare av ett byggprojekt, är det viktigt att känna till en del om entreprenadrätt. På så sätt kan du och den andra parten skriva ett tydligt avtal som reglerar hela projektet, och undvika att någon tvist uppstår under projektets gång. Här beskriver vi kort vad en entreprenad är, det viktigaste du bör känna till om entreprenadjuridik och vad du kan göra om ett entreprenadprojekt går fel.

Vad är entreprenadrätt?

Entreprenad innebär att en entreprenör lovar att utföra ett projekt eller en leverans inom en förutbestämd tid. Beställaren och entreprenören skriver då ett avtal som reglerar entreprenaden, och varje projekt är unikt utifrån de förutsättningar som gäller när avtalet godkänns. Innan entreprenaden kan påbörjas måste man utföra en projektering, vilket innebär en förberedelse och utredning av projektet. Det kan till exempel handla om att man tar fram ritningar eller beskrivningar av hur arbetet ska utföras.

Det finns olika typer av entreprenader, till exempel totalentreprenad där entreprenören själv tar hand om både projekteringen och utförandet, eller utförandeentreprenad där beställaren utformat projekteringen och entreprenören bara tar hand om själva arbetet.

Entreprenadrätt och entreprenadjuridik: Detta är entreprenadrätt i praktikenEntreprenadjuridik

Entreprenadjuridik kallas även för entreprenadrätt, och reglerar frågor som rör entreprenader och de upphandlingar som sker i samband med en entreprenad. Lagen gäller både mellan beställare och entreprenörer samt mellan entreprenörer och underentreprenörer. Inom entreprenadbranschen används ofta gemensamma standardavtal som förenklar processen, men dessa kan många gånger behöva kompletteras med ett särskilt avtal som reglerar de mer specifika förutsättningarna för projektet.

Att ha kunskap om entreprenadjuridik är viktigt om du hamnar i tvist med en beställare eller leverantör under en entreprenad. Tvister kan uppstå både under upphandling, avtalsskrivande eller medan projektet pågår. För att i största möjliga utsträckning undvika tvister är själva avtalet mycket viktigt, eftersom det reglerar vad de båda parterna har att förhålla sig till under entreprenaden. Genom att undvika fallgropar och risker när avtalet utformas kan du minska risken väsentligt för att en tvist ska uppstå. Entreprenadjuridiken påverkas också av frågor som rör miljörättsliga aspekter och plan- och bygglagen, till exempel bygglov och miljörättsliga överväganden under en entreprenad.

Du som arbetar med att utföra entreprenader förväntas ofta ha en hel del kunskap om entreprenadrätt. Men om du är osäker på någon fråga är det alltid bäst att rådfråga en advokat eller jurist. Oavsett var i processen du befinner dig kan vi bidra med värdefull hjälp som kan minska risken för en konflikt mellan entreprenör och beställare.

Om det går fel

Även om de flesta entreprenadprojekt slutförs utan problem, så kan det i vissa fall hända att en tvist mellan beställare och entreprenör uppstår. De flesta tvister handlar om att man på något sätt inte är överens om vad som faktiskt ska utföras, eller att beställaren inte är nöjd med hur entreprenören utfört projektet. Det kan också hända att beställaren tycker att entreprenören tagit för lång tid på sig, eller att entreprenören av någon anledning inte har möjlighet att slutföra projektet. I vissa fall är man inte heller överens om priset, som kan behöva höjas om oförutsedda problem eller fördröjningar uppstått.

Vid en tvist bör du först och främst noga läsa igenom avtalet för entreprenaden, för att se om du har rätten på din sida. Entreprenadtvister kan i längden leda till skadeståndskrav eller försäkringsärenden, men det är viktigt att du först diskuterar med den andra parten och försöker komma överens om en lösning.

Kan ni inte lösa problemet själva är nästa steg att ta ärendet vidare till domstol eller en skiljenämnd. Entreprenadtvister tar generellt lång tid att lösa i domstol, ofta flera år. Men gäller tvisten ett värde på över 150 prisbasbelopp kan den också avgöras genom skiljeförfarande. Det går oftast snabbare än att ta upp ärendet i allmän domstol, och dessutom är ett skiljeförfarande inte offentligt till skillnad från allmän domstol där vem som helst kan ta del av handlingarna som lämnas in till domstolen.

Nyckeln till ett lyckat entreprenadprojekt är ett noga utformat avtal som reglerar arbetet som ska utföras. Om ni redan från början är överens och har koll på allt som står i avtalet minskar risken väsentligt för att en tvist ska uppstå. Det är också bra att kontakta en jurist direkt när ett problem dyker upp för att få råd och tips om hur ni kan lösa situationen på egen hand och fortsätta entreprenadprojektet som planerat.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om entreprenadrätt och entreprenadjuridik: detta är entreprenadrätt i praktiken

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.