Behöver du ett entreprenadkontrakt? I denna artikel går vi igenom några viktiga saker att tänka på vid entreprenader.
- Välj rätt entreprenadkontrakt
Det är viktigt att ha bra avtal i samband med entreprenader. Det finns olika entreprenadkontrakt beroende på vad för avtal ni behöver och vilka parter som det handlar om. Det finns särskilda kontrakt anpassade för konsumenter (privatpersoner) och andra kontrakt lämpade för privata aktörer.
ABS 18
ABS 18 är skriven med reglerna om småhusentreprenader i konsumenttjänstlagen som utgångspunkt. Kontraktet är lämpligt för större arbeten där beställaren är konsument, dvs utför arbete som privatperson och inte inom ramen för ett företag.
Hantverkarformuläret
Hantverkarformuläret är ett avtal som är lämpligt att använda för mindre ombyggnader och reparationer.
AA 12
AA 12 är ett standardavtal som kan användas för den som avser köpa monteringsfärdigt material. Tillexempel om du köper ett färdigt attefallshus som endast kräver lättare montering.
AB 04
AB 04 används vid utförandeentreprenader där beställaren ska sköta projektering och entreprenören endast svarar för utförandet. Det är vanligt att det inte finns en tydlig gräns eller att villkor tas in som gör att avtalet delvis blir en totalentreprenad, det är viktigt att tydligt reglera ansvarsfördelningen m.m. så att alla parter vet vad som gäller.
ABT 06
ABT 06 är ett standardkontrakt för totalentreprenader. Det bygger på AB 04 och är ändrat i vissa delar för att bättre passa totalentreprenadformen, dvs att entreprenören svarar för utförande och för projektering.
ABK 09
ABK 09 är ett standardavtal för konsultuppdrag. Det är således ett standardavtal som kan användas i avtal med t.ex. en arkitekt eller annan konsult.
- Ta reda på vilken juridik som gäller
När parterna är konsument och entreprenör finns konsumentlagar som har till syfte att skydda konsumenten. Konsumenttjänstlagen gäller för entreprenader och kan vara bra att snegla igenom för att få en uppfattning om vilka saker som kan bli problematiska i entreprenadsammanhang. Det är särskilt viktigt att ha ett entreprenadkontrakt som tydligt reglerar priser, tider och arbetets omfattning så att det inte uppstår oklarheter i framtiden.
Om beställaren är en förening eller ett aktiebolag gäller inte konsumenttjänstlagen. Om båda parter är juridiska personer bedöms avtalsförhållandet vara en kommersiell tjänst. För sådana avtal finns ingen lag. Således är det desto viktigare att utforma ett korrekt avtal.
- Var försäkrad
Det är viktigt att stora byggprojekt är försäkrade. Entreprenadfirman bör ha en ansvarsförsäkring och allriskförsäkring. Beställaren kan vara medförsäkrad. Beställaren bör också ha en egen försäkring, om du är en privatperson som ska uppföra ett hus kan det vara bra att ha en hemförsäkring och ett färdigställandeskydd.
Jämför olika försäkringar och hör med ditt försäkringsbolag vad de anser att du behöver för försäkringstyper.
- Ta hjälp av en sakkunnig
I många fall kan det vara bra att ta hjälp av en sakkunnig för att undvika framtida skador och tvister. För större byggen kan det vara bra att ta hjälp av en byggnadsteknik gällande de tekniska lösningarna m.m. som ni avser att använda er av. Det kan också vara bra att ta hjälp av en jurist för att få ett väl utformat avtal för just er situation.
Vasa assisterar i frågor om entreprenadjuridik
Om ni behöver hjälp att utforma ett avtal eller juridisk vägledning i frågor om entreprenadrätt är ni välkomna att kontakta oss. Vi har en lång erfarenhet av arbete inom fastighets -och entreprenadjuridik.
Vi kan bland annat hjälpa till med:
Allmän rådgivning
- Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
- Få hjälp att skriva ett uppdragsavtal som är anpassat efter era önskemål.
Tvistelösning
- Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge.
- Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning.
- Maximera era chanser att få rätt till skadestånd.
- Undvik tvister som i onödan drar ut på tiden.
- Bevaka era rättigheter.
- Slipp att slösa tid och energi på att förhandla.
Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.
Till sist om entreprenadkontrakt – grunder
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.