ABK 09 – 3 saker att tänka på vid konsultavtal

Konsulter spelar ofta stor roll vid entreprenadarbeten. Konstruktörer, geotekniker, arkitekter är alla exempel på konsulter. De besitter ofta specialkunskaper som är viktiga för att entreprenaden ska kunna genomföras. I denna artikel förklarar vi vad du måste tänka på vid konsultuppdrag.

ABK 09 - 3 saker att tänka på vid konsultavtal
 1. Skriv ett avtal som gäller ABK 09

Det är viktigt att skriva avtal med konsulter. ABK 09 är ett standardkontrakt som har plockats fram för konsultuppdrag. Kontraktet kan användas vid de flesta former av konsultuppdrag och är vanliga att använda för byggkonsulter och arkitekter. Ofta är det konsulter som utför projekteringen. Det är viktigt att projekteringen blir rätt eftersom den lägger grunden för entreprenaden.

Precis som vid entreprenader har en konsult en skyldighet att utföra sitt arbete fackmannamässigt, med omsorg samt att iaktta god yrkessed. Av denna skyldighet följer även att konsulten ska kontrollera uppgifter och komplettera utredningar som har lämnats av beställaren enligt ABK 09.

Avtal reglerar också andra viktiga saker gällande vad som omfattas av tjänsten och tjänstens pris m.m. Genom att ha ett avtal som reglerar dessa frågor kan man undvika många framtida konflikter.

 1. Planera för att det kan gå fel

Även om konsultarbetet förhoppningsvis flyter på utan problem är det viktigt att ha en plan för de fall att något går fel. Om konsulten till exempel inte håller tiderna som de har lovat kan hela bygget bli försenat. Det kan i sin tur orsaka problem för den som har anlitat konsulten, eftersom han är ansvarig för de person som han anlitar. Gällande just förseningar är det går det att avtala om ett förseningsvite. Ett förseningsvite är ett belopp som löper för varje påbörjad vecka som arbetet är försenat.

Det går också att avtala om ett visst skadeståndsbelopp, men då behöver det särskilt avtalas om. Om ni inte avtalar om vite eller ett visst skadeståndsbelopp kan konsulten ändå bli skadeståndsskyldig men beloppet är då begränsat allt enligt ABK 09.

 1. Var försäkrad

Det är viktigt att se till så att alla försäkringar finns på plats. Från konsultens sida ska det finnas en konsultansvarsförsäkring. Denna bestämmelse är en täckbestämmelse. Den anger att konsulten ska teckna och under ansvarstiden ha en konsultansvarsförsäkring med ett försäkringsbelopp som motsvarar avtalat skadeståndsansvar. Det anges också att självrisken ska vara högst ett prisbasbelopp om inte annat avtalas. Anges inget skadeståndsbelopp i avtalet är det 120 prisbasbelopp som gäller eftersom det är vad man maximalt kan bli skadeståndsskyldig för om inget annat anges i avtalet.

Vasa Advokatbyrå hjälper dig med ABK 09 och konsultavtal

Om du hamnar i tvist med en konsult kan frågan avgöras i allmän domstol. Den omständighet att man hamnar i en tvist ger inte konsulten rätt att avbryta uppdraget. Det finns också en möjlighet enligt avtalet att besluta om sk. förenklad tvistelösning. Förenklad tvistelösning är ett alternativ om parterna inte vill gå i domstol. Parterna enas då om en skiljeperson som ska döma i frågan.

Vi på Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av att hantera entreprenadfrågor. Vi kan hjälpa dig om du skulle behöva hjälp att utforma ett avtal eller om du behöver annan rådgivning gällande entreprenadrätt.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning om abk 09

 • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
 • Få hjälp att skriva välanpassade avtal.

Tvistelösning om konsultavtal gällande ABK 09

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge. 
 • Medla mellan er och motparten.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning. 
 • Maximera era chanser att få rätt till skadestånd.
 • Undvik tvister som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter. 
 • Slipp att slösa tid och energi på att förhandla. 

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om abk 09 – 3 saker att tänka på vid konsultavtal

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.