Entreprenadavtal

Det finns olika typer av standardavtal för entreprenader. Vilket avtal du bör välja beror på vad du är för part och vilken entreprenadform du avser att låta utföra. I denna artikel går vi igenom några av sakerna som du bör tänka på när du skriver entreprenadavtal.

Entreprenadavtal

Vilket standardkontrakt är lämpligt?

De standardkontrakt som finns för entreprenader hänför sig till vilken entreprenadtyp du avser att utföra. Vanliga standardavtal när den ena avtalsparten är konsument är ABS 18 och Hantverkarformuläret. Avtalen är framförhandlade av olika intresseorganisationer och utformade med hänsyn till konsumentlagstiftningen. Om du är konsument d.v.s. du utför inte tjänsten inom ramen för ett företag eller en förening, och du avser att uppföra ett hus eller annan entreprenad är ABS 18 ett lämpligt standardkontrakt. Hantverkarformuläret är ett avtal som är lämpligt att använda för mindre ombyggnader och reparationer.

Vanliga standardkontrakt för företag eller föreningar, t.ex. om en entreprenadfirma och en bostadsrättsförening ska ingå avtal, är AB 04 och ABT 06. AB 04 används vid utförandeentreprenader där beställaren ska sköta projektering och entreprenören endast svarar för utförandet. ABT 06 är ett standardkontrakt för totalentreprenader. Det innebär att entreprenören sköter både projektering och utförande.

Vad är viktigt att tänka på?

Om du ska utföra en entreprenad där du själv står för projekteringen är det viktigt att det blir korrekt. Entreprenören är nämligen endast ansvarig för att utföra arbetet i enlighet med projekteringen på ett fackmannamässigt sätt. Men den som utför projekteringen blir som huvudregel ansvarig för att projektet får den önskade funktionen.

Även om det rör sig om en totalentreprenad där entreprenören är ansvarig för projekteringen är det viktigt med tydlighet. Trots att entreprenören är ansvarig för att välja de rätta tekniska lösningarna som krävs för att uppfylla den tilltänkta funktionen, så kan det bli problematiskt att visa vilken funktion entreprenören är skyldig att utföra om det inte är tydligt angivet i villkoren. Det kan vara lämpligt att till exempel ha en allmän beskrivning av vad det tilltänkta användningsområdet av entreprenaden kommer att vara. Dessutom bör funktionen också ha en beskrivning som är specificerad och anger i mätbara termer vad som ska uppnås.

Få juridisk vägledning

Det kan bli kostsamt att ha avtal som inte är väl utformat. För att hindra framtida tvister kan det vara väl värt att anlita en jurist för avtalsskrivning. Det kan också vara nödvändigt med en advokat om du har hamnat i en domstolstvist.

Vi kan bland annat hjälpa till med: 

Allmän rådgivning

 • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
 • Få hjälp att skriva välanpassade avtal.

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge. 
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning. 
 • Maximera era chanser att få rätt till skadestånd.
 • Undvik tvister som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter. 
 • Slipp att slösa tid och energi på att förhandla. 

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om entreprenadavtal

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.