Viktigt att tänka på vid ingående av en entreprenad

Ett ingående av ett entreprenadavtal innebär ofta en risk för dig som anlitar ett bolag för att utföra ett byggnadsarbete. Ett misstag kan i många fall innebära att stora kostnader för dig som konsument och det är viktigt om att vara medveten vad som gäller vid ingående av ett sådant avtal. Inom byggbranschen finns ett huvudavtal som även kallas för AB 04 som nästintill fungerar som lag inom bygg- och anläggningsbranschen. Inom vissa områden finns andra specifika standardavtal, men artikeln utgår från AB 04 som är specifik för bygg- och anläggningsbranschen. Det finns några viktiga delar att komma ihåg vid anlitande av en byggentreprenör som kommer redogöras för nedan.

Viktigt att tänka på vid ingående av en entreprenad
  1. I AB 04 framgår när entreprenaden ska vara färdig. I första hand bestäms tiden för slutförandet av det kontrakt som ingås mellan dig och utföraren. Det centrala för att bestämma när avtalet färdigställs för är ”avlämnandet” enligt köplagen samt när entreprenaden har ”avslutats” enligt konsumenttjänstlagen. När avtalet har färdigställts i juridisk kontext ska arbetet vara färdigt för slutbesiktning vilket utgör grunden för felbedömningen. Om avtalstiden för utförandet skulle förlängas påverkas inte tiden för när avtalet skulle anses färdigt. Ibland kan oförutsedda händelser göra att kontraktstiden kan komma att förlängas. Sådana händelser som kan komma att påverka när entreprenaden anses ska vara färdigställd kan utgöras av särskilt i lagtext angivna förhållanden som entreprenören inte kan ansetts kunna hållas ansvarig för.
  2. Hur utförandet av entreprenaden ska ske bestäms mellan dig och utföraren av vad ni kommer överens om i Ert kontrakt. Enligt rättsfall från Högsta domstolen framgår att arbetet ska lämnas på ett ”fackmannamässigt” sätt. Det innebär att utföraren ska uppnå en viss ministandard inom den specifika brunchen för att uppfylla de juridiska krav som uppställs för utförandet. Om ni inte har kommit om överens om annat har utföraren en skyldighet att upprätta en kvalitets- samt miljöplan för entreprenadens utförande. Tanken bakom upprättande av planerna är att säkra att utföraren utför ett gott miljöarbete.
  3. Enligt AB 04 ska priset för entreprenaden bestämmas av avtalet mellan dig och utföraren. Priset kan antigen vara fast eller ske på löpande räkning. I många kontrakt finns en skyldighet att ställa säkerhet för att betalningen. Om ni inte fastslagit priset finns allmänna regler i AB 04 som kan tillämpas. Om oförutsedda händelser påverkat utförandet kan det resultera i att eventuella justeringar tillkomma. För att en justering av priset ska bli aktuell ska det röra sig om oförutsägbara händelser som väsentligt påverkar utförandet av entreprenaden.

Sammanfattningsvis finns många delar som måste gå rätt vid en entreprenad. Vasa Advokatbyrå AB har stor erfarenhet av entreprenadtvister. Advokatbyrån biträder både privatpersoner och företag eller bostadsrättsföreningar i tvister avseende avtalstolkning, hantverkstjänster, bygg- och reparationsarbeten, nyproduktion samt större eller mindre ombyggnationer.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om viktigt att tänka på vid ingående av en entreprenad

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.