En fastighetsägare får, som huvudregel, gör vad denne vill med sin egendom. Utan att behöva fråga någon annan om godkännande kan ägaren hyra ut den på olika sätt, pantsätta den, sälja den, ändra den från bostad till affärslokal osv. Men många begränsningar finns för åtgärder där ägaren har anmälningsplikt eller måste ha tillstånd från en eller flera myndigheter. I den här artikeln presenterar vi några av de vanligaste begränsningar som finns för en fastighetsägare samt översiktligt om reglerna för dessa. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av plan- och bygglagen samt miljöbalken. Kontakta oss så hjälper vi dig.
Plan- och bygglagen
I varje kommun ska det finns en planering för mark, vatten och byggande som följer plan- och bygglagen. Det handlar om att på bästa sätt ta tillvara på mark och planera för hur den ska användas inom kommunens gränser. Allt ifrån industriområden, skolor, sjukhus, parker, museum, tåg- och busstationer och gator till bostads- och naturområden ska det finnas en planering för.
För hela kommunens gränser ska det finnas en översiktsplan som i stora drag reglerar vad olika områden ska användas till. När det kommer till områden med tät bebyggelse eller med detaljerad planering ska det finnas en detaljplan. Dessa planer ska uppdateras med jämna mellanrum, beroende på vilken tid den är tänkt att genomföras på. Genomförandetiden ska normalt ligga mellan tio och 50 år.
Om du vill bygga, ändra eller riva en byggnad på en fastighet krävs nästan alltid bygglov. Det är kommunens bygglovsnämnd som beslutar om bygglov ska ges eller inte. Det avgörande för prövningen är om den planerade åtgärden strider mot en befintlig detaljplan eller inte. Mer om plan- och bygglagen.
Några exempel på byggnader som inte kräver bygglov är
- Friggebodar.
Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Höjden beräknas från markens medelnivå invid byggnaden.
Du kan bygga flera attefallshus, men hur stort du får bygga beror på vad du ska använda ditt attefallshus till. Om du ska använda huset som en komplementbyggnad får det inte överstiga 25 m2 tillsammans med andra attefallshus som du har byggt på tomten. Om du ska använda huset som ett komplementbostadshus får du istället bygga högst 30 m2 tillsammans med andra attefallshus som du har byggt på tomten. För dessa krävs dock anmälningsplikt samt startlov från kommunen.
Något om miljöbalken
För den som vill bygga på sin fastighet kan även reglerna i miljöbalken sätta hinder. Det vanligaste som fastighetsägare stöter på är strandskyddet. Skyddet innebär att det inom 100 meter från strandkanten inte får byggas, grävas, sprängas, eller utföras andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv. Detta inkluderar även t.ex. bryggor, pirar, grillplatser och staket.
För vissa stränder kan länsstyrelsen besluta att skyddet gäller i upp till 300 meter om det behövs för att uppfylla skyddets syften.
I vissa fall kan den fastighetsägare som vill bygga på sin fastighet som omfattas av strandskyddet få tillstånd, s.k. strandskyddsdispens. Ett sådant görs ofta hos kommunen men kan ibland också göras hos länsstyrelsen.
Artikel författad av Charles He.
Anlita oss för:
Allmän rådgivning
- Vi hjälper dig med det juridiska så du kan fokusera på byggandet
- Ta tillvara dina rättigheter mot stat och kommun
- Vi hjälper dig som har köpt en fastighet med byggnader som har uppförts utan bygglov
Tvistlösning
- Vi hjälper dig genom hela processen
- Vi hjälper dig i kontakten med myndigheter
Till sist om plan- och bygglagen samt miljöbalken
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.