Ultimata guiden om dränering

Har du ett äldre hus eller har du tankar på att göra en till- eller ombyggnad, kan du behöva göra en ny dränering. I den här artikeln ska vi gå igenom allt du kan tänkas behöva känna till när det kommer till dränering av hus. Vi kommer gå igenom vid vilken årstid det är bäst att dränera, om man kan göra dränering själv och mycket mer.

När är det bäst att göra dränering?

Har du fått mögel eller fuktskador beror det oftast på yttre faktorer, men det behöver inte alltid vara så beroende på dräneringen. Är ditt his 20-40 år gammalt så är det större sannolikhet att du kan behöva dränera om huset. Ska du göra en om- eller tillbyggnad, till exempel bygga en altan eller renovera källaren, är det viktigt att du dränerar om huset. Du kan även välja att göra en ny dränering i förebyggande syfte för att undvika skador.

Det spelar ingen roll om du gör dräneringen på sommar eller vinter. Oftast har du värme under vintermånaderna som värmer upp källaren och marken runt omkring huset vilket gör att man kan genomföra grävarbeten. Dessutom så körs och läggs jordmassorna på frusen mark vilket innebär att trädgården blir något enklare att återställa.

När är det bäst att göra dränering?

Kan man göra dränering själv?

Husdränering är ett omfattande projekt att utföra själv. Det krävs planering och det kan även vara bra att utföra dräneringen under vintermånaderna eftersom att man då skonar gräsmattor och andra ytor i trädgården. Det finns inte heller samma behov att utnyttja gräsmattan under vintern som det gör under sommaren. Du kan behöva ansöka om tillstånd från kommunen för att ansluta till ett kommunalt dagvattensystem eller för att anlägga en stenkista.

Generellt sett behöver du inte marklov för att dränera, men du kan däremot behöva göra en anmälan om dräneringen innebär en ändring av antingen vattenförsörjning eller avlopp. Marklov kan dock behövas som du permanent ändrar marknivån mer än +/- 0,5 meter. Inom ett område med detaljplan kan du behöva marklov om du vill ändra markens höjd avsevärt. Du

Hur länge håller en dränering på ett hus?

Dolda fel är sådana fel som fanns när du köpte huset, men som du inte kunnat förvänta dig att upptäcka trots att du gjort en noggrann besiktning. För att ett fel ska räknas som dolt behöver följande kriterier vara uppfyllda:

  • felet ska ha funnits vid köptillfället,
  • felet ska inte ha varit upptäckbart, samt
  • felet ska inte ha varit förväntat.

Felaktig dränering är ett exempel på ett dolt fel. Det händer nämligen att vatten tar sig in i husets källare på grund av att huset har en bristfällig dränering. Det är relativt svårt att upptäcka vid en besiktning och du som köpare kan då göra gällande dolt fel vilket innebär att säljaren ska stå för eventuella kostnader som detta medför. Du som köpare måste dock ha fullgjort din undersökningsplikt samt att livslängden på dräneringen inte har gått ut. Med detta menas att alla delar på hus och andra byggnader har en viss livslängd, har de för hög ålder räknas inte det som dolt fel, eftersom du då ska ha förväntat dig ett normalt slitage. Ett hus brukar normalt sätt sägas behöva dräneras om efter ca 25-30 år, förutsatt att dräneringen är gjord på ett fullgott sätt. Om det däremot har skett till exempel om- eller tillbyggnad kan du behöva göra en ny dränering tidigare.

Vad kan hända om man inte dränerar?

Dränering har som funktion att reglera nivån på grundvattnet. Det innebär att om du inte dränerar ditt hus så kan grundvattnet alltså stiga så pass högt att grunden dränks i fukt. Hus med källare utsätts ofta för olika fuktskador och det är därför viktigt att ha ett fuktskydd. Det kan till exempel vara regn och smältvatten från markytan, fukt i inneluften och vattnet i marken. Om du inte har ett fuktskydd kan dessa situationer medföra större risk för mögelskador i dina källarväggar.

Att tänka på

En ordentligt gjort dränering är viktig för husets livslängd och för att du ska undvika att behöva betala onödiga kostnader på grund av eventuella skador som kan följa med en bristfällig dränering. Vi har i den här artikeln gått igenom vad du bör tänka på när det kommer till dränering samt hur du ska tänka om du köper ett hus eftersom att en bristfällig dränering kan räknas som ett dolt fel. Har du konkreta frågor om ditt ärende rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/2006/507

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om dränering

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.