Vad är dolda fel – vi utreder begreppet

Att det finns en typ av fel i fastighet som kallas för dolda fel har du kanske hört talas om. Men vad innebär egentligen dolda fel? Det ska vi förklara i den här artikeln. Artikeln kan vara av nytta för dig bland annat om du är köpare som har upptäckt ett fel i din nyköpta fastighet, eller om du är en säljare som fått ett krav från en köpare av din fastighet, att det finns ett dolt fel på fastigheten.

Vad är dolda fel

Reglering i lagstiftning

Vad som gäller beträffande dolda fel i fastighet, finner du huvudsakligen regleringen om i 4 kapitlet 19 § jordabalken. I 19 § andra stycket anges att köparen har en undersökningsplikt som sträcker sig väldigt långt. Det innebär att de fel som inte upptäcks under undersökningen i normalfallet inte heller ska gå att upptäcka, om de ska kunna betraktas som dolda fel. Att försöka genomföra en sådan grundlig undersökning på egen hand är inte att rekommendera, då du kan missa fel som inte kommer att anses som dolda fel. Därför bör du anlita en besiktningsman som gör undersökningen av fastigheten åt dig.

Exempel på dolda fel

Ett fel som ibland kan anses som dolt fel är fukt i fastigheten. Däremot är det inte helt lätt att avgöra om fukt är dolt fel eller ej. Att det finns en del fukt i huset på fastigheten hör inte alls till ovanligheten. Det är ofta inte heller ett problem att det finns en del fukt. Problemet brukar uppstå om fukten överstiger en nivå. Om köparen ska ha upptäckt fuktskadan eller ej vid sin undersökning behöver utredas i varje enskilt fall. Bra att ha i åtanke är att om det exempelvis skulle lukta konstigt i badrummet, kan det vara bra att undersöka närmare om det finns någon fuktskada där eller ej.

Annat fel som skulle kunna betraktas som dolt fel är otjänligt dricksvatten. Det krävs oftast att det utförs prover på vattnet för att komma fram till om vattnet är tjänligt eller ej och sådana provtagningar brukar man låta experter göra. Vad som är tjänligt dricksvatten brukar bedömas efter livsmedelsverkets tariffer. Bra idé är att smaka och lukta på dricksvattnet. Uppstår minsta misstanke om att vattnet inte är tjänligt, bör vattnet låtas undersökas.

Att tänka på:

I den här artikeln har vi bara gett exempel på vad som kan betraktas som dolt fel. Det kan även finnas andra typer av fel som kan anses som dolda. Vidare kan det även finnas undantag från vad som framgår av den här artikeln. Skulle du som köpare upptäckt ett dolt fel i din nyköpta fastighet, eller har den som du sålt din fastighet till gjort gällande dolt fel mot dig som säljare, är det vår rekommendation att du tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av att företräda klienter i tvister avseende dolda fel i fastighet. Tveka inte att kontakta oss för assistans med din tvist.

Läsvärt

Bostadsköpare oroar sig för dolda fel | SvD

Jordabalken och köparens undersökning — har sakernas tillstånd ändrats? | SvJT

Undersökningsplikt vid köp av fastighet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Undersökningsplikt – besiktningsman – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Dolda fel-försäkring för säljare av fastighet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad är dolda fel – vi utreder begreppet

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.