Stämningsansökan: Så här gör du – Din #1 guide

Introduktion

Om du någonsin varit missnöjd med ett brutet avtal eller liknande problem, kanske du funderar på att göra en stämningsansökan. Den här guiden ger dig en genomgång av processen, från start till slut, inklusive kostnader, vad som händer under rättegången, och mycket mer.

Vad händer om man får en stämningsansökan?

När en stämningsansökan mottagits av motparten, dvs. den svarande, har denne en viss tid på sig att svara på anklagelserna. Svaret ska inkludera motpartens inställning till yrkandena och vilken bevisning de vill åberopa. Om svaranden bestrider ansökan, förbereds målet för rättegång där alla omständigheter och bevis ska prövas​​.

Varför gör man en stämningsansökan?

En stämningsansökan görs för att formellt begära att en domstol prövar en tvist där parterna inte kunnat komma överens på egen hand. Det kan röra sig om allt från brutna avtal och ekonomiska tvister till ersättning för skador eller andra juridiska anspråk. Genom att lämna in en stämningsansökan kan en individ eller en organisation söka rättvisa och upprättelse genom rättsväsendet​​.

Vem betalar vid stämning?

Huvudregeln inom svensk rätt är att den part som förlorar målet i domstol ska betala både sina egna och motpartens rättegångskostnader. Detta kan dock variera beroende på målets omständigheter och domstolens bedömning. Kostnaderna kan inkludera advokatkostnader, kostnader för insamling av bevis och andra administrativa avgifter​​.

Vad är en stämningsansökan?

En stämningsansökan är ett dokument som inlämnas till tingsrätten för att officiellt starta en rättsprocess mot en annan part. Ansökan ska inkludera en detaljerad beskrivning av ärendet, inblandade parter, yrkanden, grunder för dessa yrkanden och den bevisning som stödjer anspråken.

Processen för att göra en stämningsansökan

 1. Förbered din ansökan: Fyll i en ansökningsblankett och se till att alla nödvändiga dokument är korrekt ifyllda och underskrivna.
 2. Skicka in ansökan: Lämna in ansökan till tingsrätten där motparten är folkbokförd eller där en juridisk persons styrelse har sitt säte.
 3. Efter inlämning: Tingsrätten kontrollerar att ansökan är komplett och skickar en kopia till motparten för svar.

Vad ingår i en stämningsansökan?

En komplett stämningsansökan ska innehålla:

 • Uppgifter om parterna
 • Yrkanden och grunder för dessa
 • Bakgrund och bevisning
 • Underskrifter
Vad kostar det?

Vad händer efter att du har lämnat in en stämningsansökan?

Tingsrätten granskar ansökan och om allt är korrekt kommer en formell stämning att utfärdas och skickas till motparten. Motparten har sedan möjlighet att svara och målet kan därefter gå till rättegång.

Kostnader

Kostnaderna varierar beroende på målets natur och vilka anspråk som görs. Grundavgiften börjar på 900 kronor för mindre ärenden och kan öka till 2800 kronor för större tvistemål. Avgifter och kostnader är föremål för ständig förändring och kan ha ändrats sedan denna artikels tillkomst.

Rättegången

Under rättegången får båda parter möjlighet att presentera sina argument, bevis och eventuella vittnen eller sakkunniga. Domstolen kan besluta om målet baserat på den muntliga förhandlingen eller genom skriftliga inlägg.

Domstolsersättningar

Vanligtvis betalar den förlorande parten rättegångskostnaderna, men detta kan variera. Vittnen har rätt till ersättning för sina kostnader.

Hovrätten

Om parterna inte är nöjda med domen i tingsrätten kan de överklaga till hovrätten, där målet kan komma att prövas på nytt.

Sammanfattning:

Slutligen är det viktigt att ha med sig att kan vara riskabelt att stämma någon. Det kan dock även vara gynnsamt beroende på hur väl förberedd man är och vilka grunder och bevis man har samlat ihop.

Innan saken går vidare till domstol är det bra att få juridisk konsultation för att få en överblick på situationen man är i samt hur stor chansen är för att vinna framgång med sin talan.

Om du kan är det till fördel att anlita en jurist eller en advokat som kan hjälpa dig genom hela processen. För att säkerställa vinsten ytterligare kan det vara till fördel att skaffa en jurist som har erfarenhet inom det ämne din talan avser. Vi på Vasa Advokatbyrå har hjälper dig gärna med ditt ärende. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.aklagare.se/ordlista/s/stamningsansokan/

https://www.verksamt.se/driva/om-det-blir-tvist/losa-tvist-i-domstol

https://lagen.nu/begrepp/St%C3%A4mningsans%C3%B6kan

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om stämningsansökan: så här gör du – din #1 guide

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.