Tvist om fackmannamässig

Vad kan man som konsument kräva när det gäller standarden på en fastighet som du vill köpa? Vad kan du ställa för krav vid en entreprenad? Den minimistandard som finns för att skydda dig som konsument regleras främst i konsumenttjänstlagen (KtjL). I den här artikeln kommer vi att ge dig övergripande information om kravet på fackmannamässigt utförande för att du ska som konsument ska veta vad det är som faktiskt gäller.

Fackmässigt konsumenttjänstlagen

I konsumenttjänstlagen finns det regler om att en näringsidkare har en skyldighet att utföra en tjänst fackmässigt och med tillbörlig omsorg ta till vara konsumentens intresse och samråda med denne i den utsträckning som krävs (4 § KtjL). Eftersom att kravet på fackmannamässigt utförda tjänster är reglerat i konsumentskyddande lagstiftning så kan din rätt aldrig avtalas bort. Det innebär att även om du och entreprenören har skrivit ett avtal och där ni inte har angett någonting om fackmässigt utfört arbete så förlorar du inte rätten att kräva att ett arbete ska utföras fackmässigt. Du behöver alltså inte skriva ett avtal om detta, men det är såklart bara en fördel om du faktiskt gör det eftersom ett arbete som då inte uppfyller kravet även kan vara ett avtalsbrott.

Tvist om fackmannamässig

Vad betyder fackmannamässigt?

Enligt definitionen på fackmannamässigt så innebär det att ett arbete ska utföras på ett sådant sätt som normalt kan förväntas av en seriös fackman. Kravet är alltså knutet till den aktuella branschen och de krav på kompetens som ställs där. För att ta ett exempel så ska en snickare följa sina branschregler, en mekaniker ska följa sina och en takläggare sin branschs bestämmelser. Sammanfattningsvis kan man säga att kravet på fackmässigt utförda tjänster handlar om ett arbete ska utföras på ett sakkunnigt och yrkesmässigt sätt. Innebörden av detta är ju också att kravet kan skilja sig lite åt beroende på vilken bransch den aktuella näringsidkaren tillhör varav det kan uppstå vissa oenigheter vad som faktiskt anses vara fackmässigt utfört arbete.

Vad betyder det att en tjänst är fackmannamässigt utförd?

En fackmannamässigt utförd tjänst innebär som sagt att arbetet ska följa de krav som den aktuella branschen ställer på kompetens. Fokus ligger dock inte på att det ska se snyggt ut utan det relevanta är att funktionen är korrekt. Det innebär att så länge till exempel ett badrum har en funktion som det ska ha efter en renovering eller dylikt så är arbetet troligtvis fackmannamässigt utfört. Dock är det fortfarande viktigt att du som konsument ställer krav på näringsidkaren. För att du ska kunna försäkra dig om att ett arbete faktiskt utförs på ett fackmannamässigt sätt så är det

Att tänka på

Värt att tänka på är att det är du som har bevisbördan om du anser att arbetet inte är fackmannamässigt utfört. Skulle det vara så att det en tvist mellan dig och näringsidkare uppstår om arbetet är fackmannamässigt utfört eller inte så är det du som ska visa att så är fallet. I den här artikeln har vi bara gett dig övergripande information om vad kravet på fackmannamässigt utfört arbete innebär och behöver du mer hjälp vid till exempel en tvist med näringsidkaren rekommenderar vi dig att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-foretagare/konsumenttjanstlagen/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om tvist om fackmannamässig

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.