Mögel i bostadsrätt

Har du köpt en bostadsrätt och upptäckt att bostadsrätten är behäftad med mögel? Mögel kan utgöra en hälsofara och måste därför ofta saneras. I denna artikel reder vi ut om mögel kan vara ett dolt fel, det vill säga om det är säljaren, föreningen eller du själv som måste stå kostnaden för sanering.

Mögel kan vara en hälsofara som kan orsaka skador i luftvägarna. Det kan vara särskilt farligt för den som har astma eller andra luftvägssjukdomar. Det kan också öka risken för att ge astma. Således behöver mögel ofta saneras. För frågan om vem som ska stå kostnaden för saneringen är det avgörande var skadan uppstått och när skadan uppstått.

Mögel i bostadsrätt

Du kan läsa mer om riskerna i WHO:s guidelines för luftkvalité inomhus här.

När det rör sig om ett dolt fel och du har mögel i din bostadsrätt

Ett fel i ett bostadsrättsköp är som huvudregel ett fel som avviker antingen från vad som uppgetts om lägenheten eller från den standard som man bör kunna räkna med. När det rör sig om en avvikelse från vad som sagt i avtal eller uppgifter som har lämnats är det ett så kallat konkret fel. Om det exempelvis står i avtalet att det inte finns mögel i badrummet och det ändå finns mögel i badrummet kan det röra sig om ett konkret fel som kan vara skadeståndsgrundande. Om lägenheten skiljer sig från det säljaren uppgett kan säljaren bli ansvarig att betala för felet.

Ett dolt fel är ett fel som inte gick att upptäcka vid en besiktning. Om möglet inte gick att upptäcka vid en besiktning kan det röra sig om ett dolt fel. Men om det till exempel var fukt på väggarna kan det ha funnits anledning att anta att mögel kanske fanns. Bedömningen om ifall det kan vara ett dolt fel måste därför göras från fall till fall. Du kan läsa mer om dolda fel i bostadsrätt här Exempel på dolda fel bostadsrätt

När är det föreningens ansvar?

I regel är föreningen ansvarig för det som är utanför lägenheten. Ett tänkbart scenario är om det skulle uppstå skador på grund av att föreningen har renoverat fasaden på ett felaktigt sätt eller om föreningens rör som de är ansvariga för, har börjat läcka och orsakat en vattenskada. Även då kan föreningen bli ansvarig. Även frågan om föreningens ansvar måste avgöras från fall till fall.

Mögel i bostadsrätt

Vasa Advokatbyrå hjälper dig att gå vidare om du har mögel i din bostadsrätt

Om du har upptäckt ett fel i bostadsrätten måste du reklamera felet till säljaren av bostadsrätten. I en reklamation ska du, helst skriftligen, meddela säljaren alternativt bostadsrättsföreningen (eller båda) om felet som du har upptäckt och ange vilken ersättning du vill kräva.

Om du och säljaren/bostadsrättsföreningen inte kan komma överens kan du behöva hjälp av en jurist för att medla eller gå i domstol. Vi på Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av bostadsrättsjuridik.

Mögel i bostadsrätt

Ni kan anlita oss för att få hjälp med:

Allmän rådgivning

 • Få information om vilka regler som gäller för fel i bostadsrätt.
 • Få en bedömning av om felet kan vara skadeståndsgrundande.
 • Få hjälp med att skriva en reklamation.

Tvistelösning

 • Få hjälp om ni behöver gå in i en domstolstvist.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning.
 • Undvik arbete som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter.

Styrelsens uppgifter

 • Få hjälp med att hantera konflikter som uppstår med säljaren.

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om mögel i bostadsrätt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.