Dolda fel i badrum, fukt, läckor och elfel

Trots att köpare generellt sett brukar vara lite noggrannare vid undersökningen av badrummet är det tyvärr inte ovanligt att man ändå hittar fel, det kan då vara dolda fel i badrum. Upptäckten av dolda fel i badrum är dessutom ofta extra smärtsamma av främst två skäl. För det första är man som sagt beroende av ett fungerande badrum till den nivå att det är näst intill omöjligt att ha en fungerande vardag utan det. För det andra brukar kostnader för att fixas badrummet bli väldigt höga. I vissa fall kan kostnaden uppgå till över en kvarts miljon. Att få vardagen förstörd och stå med en kostnad på en kvarts miljon kan ge vem som helst huvudvärk. Det är därför viktigt att man som köpare är extra noggrann och vaksam vid undersökningen. Här kommer några tips på hur du kan tänka när du kollar ett badrum.

Dolda fel i badrum

Tänk på att denna artikel inte är uttömmande och utgår från väldigt allmänna bedömningar. Har du ett konkret fel du önskar få utrett kan du kontakta oss på Vasa Advokatbyrå och/-eller prata med en entreprenör eller besiktningsperson.

Några vanliga fel och kännetecken på dolda fel i badrum

1. Fuktfläckar

Fukt rent allmänt är något som köpare bör hålla extra utkik efter vid undersökningen, detta gäller dock allra främst badrum. I badrum finns som huvudregel ett flertal vattenkällor vilka är handfat, dusch/bad, WC, öppning för tvättmaskin och liknande. Inte allt för sällan händer det att vattenkällorna innehåller mindre läckage, vattnet inte dräneras som det ska eller liknande. Resultatet av detta kan bli fuktskador!

De tipsen vi kan ge är att leta efter fuktfläckar och konstig lukt. Med fuktfläckar menas egentligen alla former av fläckar vila, som huvudregel, har en mörkare färg än resterande material. Det är dock inte garanterat att en fuktfläck innebär att det föreligger en fuktskada eller ens att det kommer bli en skada. Fläcken förtjänar dock som huvudregel att undersökas närmare. Med ”konstig lukt” avses all form av lukt som avviker från ”det normala” i rummet. Det man särskilt bör leta efter är unkna eller ”gamla” lukter vilka såklart varierar i styrka.

2. Läckor

Utöver fuktskador bör vi även prata lite om läckage särskilt. Vi nämnde att läckage kan föranleda fuktskador men den bör ändå inte helt klumpas ihop med fuktskador, mycket på grund av att läckage har andra effekter och kännetecken.

Läckageproblem kan i vissa fall upptäckas med blotta ögat. Exempel på detta är att kranar, rör och annat som leder vatten droppar. Många avfärdar dessvärre droppande kranar som något normalt och som kan åtgärdas med att helt enkelt vrida åt kranen. Detta kan i vissa fall vara sant, man ska dock hålla i åtanke att man inte vet hur länge kranen har droppat eller hur mycket vatten som runnit ut. Ett annat kännetecken, främst vid grövre läckage, kan vara ett pärlande ljud i vägg, tak eller golv.

3. El

I varje modernt badrum finns elinstallationer av alla dess slag varav de vanligaste, synliga anordningarna är vägguttag. Vägguttagen är något som de flesta inte tänker på eftersom fel är relativt sällsynta, vilket är en bra sak. Att åtgärda ett trasigt vägguttag är även något som kostar en slant, men brukar vara mycket billigare än fuktskador och läckage. Skulle man dock upptäcka ett bristfälligt eluttag är det viktigt att man inte själv försöker åtgärda problemet eller hitta på egna lösningar. Detta gäller även för de fall man misstänker att ett bristfälligt eluttag kan utgöra en säkerhetsfara. Det är då viktigt att man kontaktar en certifierad elektriker eller besiktningsman omgående.

Är det dolt fel i badrummet?

För att det ska röra sig om ett dolt fel fordras att felet inte gått att upptäcka vid en sedvanlig, noggrann, besiktning. I besiktningen förväntas köparen, främst men inte enbart med synen, undersöka bostaden i sin helhet. Detta inkluderar även ställen man inte vistas i särskilt ofta som vindsutrymme, källare, garage och andra bi-ytor. Badrum omfattas självklart.

Hur stark undersökningsplikten är varierar dock från fall till fall. Omständigheter som talar för en noggrannare undersökning är faktorer som att bostaden är gammal, det kommer en konstig lukt, fuktfläckar, pärlande ljud m.m. Faktorer som talar för en något mindre omfattande undersökning är om bostaden är ny/nyrenoverad, allt ”ser fräscht ut” m.m. Även säljarens ord kan ha en viss innebörd; då det i vissa fall kan handla om vad som tolkas som garantier eller andra utfästelser.

Att felet inte ska ha gått att upptäcka innebär således att felet förblivit dolt vid företagande av den nivå av undersökning som är tillämplig. Det innebär att man vid bedömningen utgår från vad en allmän köpare förväntas göra varför ens egen, faktiska undersökning inte enbart är avgörande. Om en allmän köpare inte skulle ha förväntats upptäcka felet brukar felet anses vara dolt. Ett dolt fel är således inte samma sak som ett osynligt fel.

Författad av jur. trainee Henrik Berg

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om dolda fel i badrum, fukt, läckor och elfel

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.