För dig som planerar att köpa hus är det bra att du känner till de krav som du måste uppfylla för att köpet ska anses vara giltigt i juridisk mening. För de flesta avtal inom svensk rätt finns det inte några krav för hur avtalet ska ingås. Köp av hus är ett undantag från den huvudregeln. Det formkravet och även andra viktiga saker som du behöver uppfylla när du köper hus, kommer vi redogöra för i den här artikeln.
Allmänt om överlåtelsen
Huset som ska överlåtas ligger i regel på en fastighet, varför vi fortsättningsvis i den här artikeln kommer redogöra för köp av fastighet. Överlåtelsen av fastigheten behöver regelmässigt ske genom att formkravet på skriftlighet uppfylls och genom upprättandet av två köpehandlingar. Dessa två köpehandlingar brukar benämnas köpekontrakt och köpebrev. Vad som gäller beträffande formkravet och köpehandlingarna behandlas nedan i artikeln.
Uppställda formkrav för köpehandlingen
Huvudsakligen regleras överlåtelse av fastighet i jordabalken och i 4 kapitlet 1 § jordabalken, framgår att du och säljaren av fastigheten behöver ingå ett avtal som är skriftligt. Det ställs upp en del krav på vad köpehandlingen behöver innehålla. Ett sådant avtal som ni ingår när ni kommer överens om en överlåtelse av fastighet, brukar inom juridiken benämnas som formavtal.
Köpehandlingen ska som sagt vara skriftlig, vilket innebär att både du och säljaren behöver underteckna köpehandlingen. Muntligt avtal om överlåtelse är alltså inte giltigt i vanliga fall. Vidare ska det finnas med en överlåtelseförklaring i köpehandlingen, mer om överlåtelseförklaringen under nästa rubrik i artikeln. Ni behöver ange vem som är köpare och vem som är säljare av fastigheten. Det är även ett krav att det anges vilken fastighet som ska överlåtas. Priset som köparen ska betala för fastigheten behöver även det anges.
Överlåtelseförklaring
Med överlåtelseförklaring menas helt enkelt att säljaren medger att denne vill överlåta äganderätten av fastigheten till dig som köpare. En överlåtelseförklaring får inte vara så pass vag att det inte går att utläsa vilken fastighet som ska överlåtas. Huvudregeln är att det måste finnas med en överlåtelseförklaring i själva köpehandlingen. Dock har det i praxis godtagits att en överlåtelseförklaring inte funnits med i köpehandlingen, då det i övrigt av köpehandlingen varit så tydligt att säljaren medger en överlåtelse av en viss fastighet. Glöm dock inte bort att det är avsteg från huvudregeln, och det är sällan som domstolen godkänner det som ett giltigt avtal om fastighetsöverlåtelse.
Vad köparen ska betala för fastigheten
Priset som du och säljaren angett i köpehandlingen är det som gäller oavsett vad ni kommer överens om senare genom muntligt avtal. Det har skett att säljare och köpare får att kunna få skattefördelar ingår ett sidoavtal om annat pris än det som angetts i köpehandlingen. Sådant sidoavtal är nästan alltid helt utan verkan.
Att tänka på:
Trots att du kanske har följt dessa formkrav så råkar du ändå i tvist med säljaren om något som rör överlåtelsen av fastigheten. Det bästa du kan göra i ett sådant läge är att vända dig till en jurist som hjälper dig med din tvist. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av att driva tvister inom fastighetsrätt. Kontakta oss så får du hjälp med din tvist!
Läsvärt om köpehandlingen
Mäklare i Västerbotten varnas | SVT Nyheter
Kontraktsbrott fastighetsköp – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Vattenskada i badrum – dolt fel eller ej? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Vad gör en jurist inom allmän fastighetsrätt? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om köpa hus – köpehandlingen
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.