9 tips om överlåtelsebesiktning

Ett fel som upptäcks efter avslutad bostadsaffär är tråkigt och onödigt och leder till tvist mellan köparen och säljaren. För att undvika det här bör man besikta huset för att på så vis upptäcka skador innan överlåtelsen. Detta gör att både du som köpare och säljaren slipper betala kostnader i samband med tvist. I den här artikeln ska vi ge dig några tips som kan vara bra att ha med sig när det kommer till överlåtelsebesiktning.

Vad menas med en överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning görs i samband med en försäljning och är en undersökning som görs av en besiktningsman. Besiktningen görs för att klarlägga husets skick i samband med att bostaden byter ägare. Fel som inte är uppenbara kan vara svåra att upptäcka om man inte arbetar som besiktningsman.

Överlåtelsebesiktning köpare

Om du ska köpa ett hus har du en skyldighet att undersöka huset innan du köper det. Överlåtelsebesiktningen talar om för dig vilket skick huset är i och du slipper tråkiga överraskningar när du sedan flyttar in. Protokollet som förs vid överlåtelsebesiktningen, det så kallade besiktningsprotokollet, kan även fungera lite som en underhållsplan där du får tips om hur du på bästa sätt kan öka livslängden på huset genom att fixa till skador medans de fortfarande är små och obetydelsefulla.

9 tips om överlåtelsebesiktning

Överlåtelsebesiktning säljare

Om du ska sälja ditt hus har du inte den här skyldigheten som köparen att göra en besiktning innan försäljning. Däremot kan det ändå vara till fördel att du gör det för att på så vis ha bättre koll på vilket skick din fastighet är i och köparen har ett bättre utgångsläge och vet vad denne köper. Du undviker då även senare tvister som kan uppkomma om det skulle upptäckas ett fel efter tillträde.

Hur mycket kostar en överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning utgörs av en certifierad eller godkänd besiktningsman. Detta kan kosta några tusenlappar men beror helt på vilken besiktningsman samt hur din bostad ser ut. För att få mer specifikt svar på kostnaden för en överlåtelsebesiktning rekommenderar vi dig att kontakta ett besiktningsföretag och få en offert.

När gör man överlåtelsebesiktning?

Överlåtelsebesiktning ska göras enligt lag vid en husförsäljning, köparen har en skyldighet att undersöka fastigheten. Det finns även andra situationer då det kan vara bra att göra en överlåtelsebesiktning. Till exempel då:

 • Du är osäker på fastighetens underhållsbehov,
 • Du ska sälja din fastighet,
 • Du vill veta vad som eventuellt kan behöva åtgärdas akut och planera inför kommande underhållsåtgärder.

Nedan kommer vi att ge dig 9 tips som kan vara bra att ha med sig vad gäller just överlåtelsebesiktningen:

 1. – Ta god tid på dig att hitta en bra besiktningsman och börja leta redan innan du går på husvisningar
 2. Se till att välja en besiktningsman som har byggteknisk kompetens
 3. – Var med under besiktningen så att du kan ställa eventuella frågor till besiktningsmannen
 4. – Teckna ett avtal med besiktningsmannen så att du vet vad som ingår
 5. – Om besiktningsföretaget varit försumlig kan de bli skadeståndsskyldiga
 6. – Gör besiktningen i god tid innan köpekontraktet ska skrivas på
 7. – Tänk på att det finns vissa saker som inte ingår i en besiktning, till exempel avlopp och värmepanna.
 8. – Gör även en besiktning om du ska sälja ditt hus för att på så vis hamna i ett bättre utgångsläge vid en senare försäljning
 9. – Slutligen, om du hamnar i en tvist, kontakta en jurist på Vasa Advokatbyrå.

Att tänka på

Sammanfattningsvis är det viktigt att göra en överlåtelsebesiktning för att på så vis få en tryggare husaffär. Ett fel som upptäcks först efter affären kan få konsekvenser för både köparen och säljaren. Om huset är besiktigat innan försäljning har säljaren på så vis en möjlighet att rätta till problemet innan en affär. Skulle du råka ut för att besiktningen inte är genomförd och du på så vis hamnar i en tvist med köparen har vi på Vasa Advokatbyrå jurister som är specialiserade på tvistelösning och fastighetsrätt. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-foretagare/skadestandsskyldig/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om 9 tips om överlåtelsebesiktning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.