Avtal med underentreprenör

Är du entreprenör och planerar att anlita en underentreprenör för vissa delar av en entreprenad? Det kan vara minst lika viktigt att ha ett avtal med en underentreprenör som det är att ha ett avtal med beställaren. I denna artikel går vi igenom några saker att tänka på gällande avtal med underentreprenör.

Avtal med underentreprenör

I entreprenader är det vanligt att en generalentreprenör anlitar underentreprenörer. En underentreprenör är en uppdragstagare som får i uppdrag att göra en del av entreprenaden. Det kan till exempel handla om VVS eller elinstallationer som ges särskilt i uppdrag till en annan entreprenör.

Förhållandet mellan en generalentreprenör och en underentreprenör regleras inte i någon lagstiftning. Den närmsta lagstiftning som finns att tillgå är konsumenttjänstlagen. Men att göra analogier från konsumenttjänstlagen är inte en självklarhet eftersom den är anpassad till konsumenters fördel då konsumenter anses vara en svagare avtalspart. I kommersiella tjänster anses avtalsparterna vara likvärdiga. Alternativt finns även köplagen. Men den är anpassad för köp och inte tjänster och den kan därför vara mindre lämpad att göra analogier från.

För att det inte ska uppstå oklarheter om ansvarsfördelning eller annan problematik är det viktigt att ha ett avtal. Det är vanligt att utgå från olika standardkontrakt. För totalentreprenader finns standardkontraktet ABT 06 och för utförandeentreprenader finns standardkontraktet AB 04. Utgångspunkten i ABT 06 och AB 04 är dock att avtalet sluts i det första ledet. För att reglera förhållandet mellan entreprenör och underentreprenör finns särskilda standardavtal som kan användas som tilläggsavtal.

AB-U 07 är anpassat för att avtalet AB 04 används för den övriga entreprenaden. ABT-U 07 är anpassat för ABT 06 och används för den övriga entreprenaden. De knyter således an till avtalen som används i övrigt. AB-U 04 reglerar dock endast vissa frågor. AB 04 gäller därför i frågor som inte är upptagna till avtalet.

Förutom att ange vilka parter som avtalet gäller bör avtalet reglera vem som har samordningsansvar och arbetsmiljöansvar. Avtalet bör också reglera vilken tidsram underentreprenören har att förhålla sig till och vad som händer om han inte håller tider, t.ex. förseningsvite. Det kan vara bra att ha viss marginal i förhållande till den tidsram generalentreprenören har till beställaren. Det kan vara bra att specificera vilken omfattning arbetet ska ha. Gärna både en generell beskrivning och en beskrivning (ofta som bifogad fil) som mer ingående och i mätbara termer anger arbetets omfattning.

Vasa Advokatbyrå hjälper dig med avtal för underentreprenör

Vi på Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av att hantera entreprenadfrågor. Vi kan bistå med att skriva ett välanpassat avtal för just era ändamål.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

 • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
 • Få hjälp att skriva avtal.

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge. 
 • Medla mellan er och motparten.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning. 
 • Maximera era chanser att få rätt till skadestånd.
 • Undvik tvister som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter. 
 • Slipp att slösa tid och energi på att förhandla. 

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om avtal med underentreprenör

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.