Vid entreprenader används nästan alltid standardavtal. Några av de vanligaste är AB04, ABT 06, AB-U 07, ABT-U 07, ABS 09, ABK 09 och hantverksformuläret 14. Villkoren i sådana avtal har ofta i väldigt liten utsträckning varit föremål för individuell förhandling. Istället är just tanken med standardavtal att man ska kunna komma fram till en överenskommelse snabbt och effektivt, utan att behöva förhandla om precis alla detaljer. Men hur ska oklarheter i sådana avtal tolkas? I denna artikel förklarar vi grunderna för hur standardavtal för entreprenader kan tolkas. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av entreprenadrätt. Kontakta oss så hjälper vi dig att tolka avtal!
Hur går avtalstolkning till i praktiken?
Ett avtal är en överenskommelse. Men vad parterna har kommit överens om är inte alltid solklart eftersom de omöjligen kan hinna diskutera precis alla tänkbara situationer som kan uppstå. En stor del av avtalstolkningen handlar därför om att tolka vad som är underförstått. Men det handlar inte om att ”läsa tankar”, utan snarare att utifrån de beteenden – i form av förhandlingar, det skriftliga avtalet och kontakterna som parterna har haft med varandra – ”konstruera” en förklaringsmodell som är logisk och rimlig.
Varje avtal är unikt. Vad som är relevant för tolkningen är olika i varje fall. Men goda tumregler finns. De regler som nu presenteras är inga ”hårda” regler, utan snarare lösningsmodeller som kan vara till ledning.
1. Om ett skriftligt avtal finns bör det utgöra utgångspunkten för vad parterna har kommit överens om.
2. Ledning för villkoret som ska tolkas kan göras mot bakgrund av hur parterna har handlat mot varandra t.ex. under förhandling, efter avtalsslut, tidigare utkast av avtalet, osv.
3. Ledning för villkoret som ska tolkas kan göras mot bakgrund av resten av avtalets systematik där tolkningen som gör att avtalet mest hänger ihop systematiskt är att föredra.
4. Ledning för villkoret som ska tolkas kan göras mot bakgrund mot av vilken funktion som avtalet ska ha samt vad som är praxis i just den branschen som parterna verkar i.
5. Ledning för villkoret som ska tolkas kan göras mot bakgrund mot vad som gäller enligt lagar som reglerar andra liknande områden.
Hur skiljer sig tolkning av standardavtal om entreprenad från andra avtal?
Det korta svaret är att tolkning av standardavtal för entreprenader inte skiljer sig så mycket från avtalstolkning i allmänhet. Men vissa mönster kännetecknar entreprenadrätten.
- Entreprenadrätten är något mer osäker än t.ex. vid köp eller hyra. Det finns ingen särskild lag som är direkt tillämplig på kommersiella entreprenader. Konsumenttjänstlagen kan endast ge begränsad ledning eftersom den utgår ifrån skydd av konsumenten som typiskt sett är den svagare parten.
- Eftersom det inte finns någon specifik lag utgår domstolen istället från allmänna kontraktsrättsliga principer. Dessa principer är generellt hållna och det kan råda betydande osäkerhet om hur en domstol använder dem i det enskilda fallet.
- Domstolar kan ofta söka ledning i andra standardavtal som jämförelse. I sällsynta fall kan t.o.m. standardavtal från grannländerna Danmark och Norge beaktas för att försöka utröna vad som är en allmän princip. Se t.ex. rättsfallet NJA 2018 s. 653.
Sammanfattningsvis är tolkning av entreprenadavtal en relativt komplex och oförutsägbar konst där det gäller att ha ett ombud som är erfaren, skicklig och har god förståelse för byggbranschen.
Artikel författad av Charles He.
Anlita oss för:
Allmän rådgivning om att tolka avtal
- Vi hjälper dig att skriva och tolka avtal
- Ta tillvara dina rättigheter genom att hålla dig välinformerad
Tvistlösning
- Vi hjälper dig med entreprenadtvisten
- Vi hjälper dig att förhandla med motparten
Till sist om entreprenadjuridik – tolka avtal
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.