4 tips om köpekontrakt

Hur skriver man ett köpekontrakt? Vad ska ingå i ett köpekontrakt? Vad är egentligen skillnaden på ett köpebrev och ett köpekontrakt? Det finns många funderingar kring köpekontrakt och i den här artikeln ska vi ge dig 4 tips som kommer att underlätta för dig vid ditt nästa bostadsköp!

Tips 1 – Det här ska ett köpekontrakt innehålla

Köpekontraktet är ett så kallat formalavtal, det innebär att handlingen måste ha en särskild form för att få rättslig verkan. Det är således köpekontraktet som sätter bostadsaffären i lås och det är därför viktigt att veta vad som krävs innehållsmässigt för att få ett juridiskt bindande avtal. Formkraven för en köpehandling vid köp av fast egendom regleras i 4 kap. 1 § Jordabalken (JB). För att köpehandlingen ska bli juridiskt giltig måste den enligt lag:

  • vara skriftlig,
  • vara undertecknad av både säljaren och köparen,
  • innehålla uppgift om köpeskilling samt en överlåtelseförklaring där säljaren lämnar över äganderätten till köparen.

Ovan nämnda krav är minimikrav, vilket innebär att det finns ett antal andra punkter som kan vara relevanta att ta med i upprättandet av ett köpekontrakt. För att ta några exempel kan det vara väsentligt att ha med hur stor handpenning som ska betalas, vilket datum det är tillträde samt personuppgifter till både köpare och säljare. Det finns dock inget krav på vad du tar med utöver minimikraven.

4 tips om köpekontrakt

Tips 2 – Det finns skillnad på köpebrev och köpekontrakt

Efter att ni har upprättat ett korrekt köpekontrakt har affären gått i lås och oavsett om du är köpare eller säljare är du redo för ett nytt kapitel i livet. På dagen för tillträde betalas den återstående köpeskillingen och man upprättar då ett så kallat köpebrev. Innebörden av ett köpebrev är egentligen bara att det är som ett kvitto på att hela köpeskillingen är betald. Köpekontraktet och köpebrevet är således två olika handlingar och du ska inte blanda ihop dem.

Tips 3 – Ha vittne när du skriver köpekontrakt

Köpehandlingen är giltig utan att vittnen närvarar. Vi rekommenderar ändå att du har vittnen närvarande som kan skriva under köpekontraktet. Detta beror på att lagfartsansökan förklaras vilande enligt 20 kap. 7§ JB om inte handlingen är styrkt av minst två vittnen. Lagfartsansökan kommer då att bli onödigt långdragen eftersom det är först efter tidsfristen för överlåtarens möjlighet att väcka talan har gått ut, som en lagfartsansökan kan bifallas. Detta regleras i 20 kap. 8 § JB.

Tips 4 – Kontakta en jurist

En av de vanligaste funderingarna är om man kan upprätta ett köpekontrakt själv, det vill säga utan juridisk hjälp. Ett bostadsköp är en av de största investering du gör i livet och vi rekommenderar därför att du tar kontakt med en av våra jurister som kan hjälpa till med upprättandet av köpekontraktet så att du får med all relevant information. Om du upprättat ett köpekontrakt som inte uppfyller kraven i JB kan det leda till stora problem i framtiden och onödiga tvister och kostnader.

Att tänka på om köpekontrakt

Sammanfattningsvis är det viktigt att veta vilka krav det finns på ett köpekontrakt enligt lag för att den ska anses vara juridiskt giltig. I den här artikeln har vi försökt ge dig 4 tips som vi anser vara det mest väsentliga vad gäller just köpekontrakt och ge dig svar på de frågor som flest personer funderar över. Har du hamnat i en tvist gällande köpekontraktet eller har andra funderingar är du välkommen att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå som har jurister som är specialiserade på området fastighetsrätt. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.lantmateriet.se/sv/fastigheter/andra-agare/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om 4 tips om köpekontrakt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.