Att tänka på när du ska köpa hus

Det kanske är så att du har blivit sugen på att köpa ett hus, men funderar på vad som gäller juridiskt kring husköpet. I den här artikeln kommer du få reda på bra saker att känna till innan du genomför köpet av ditt nya hus.

köpa hus

Formkrav

Köp av fastighet regleras i huvudsak av jordabalkens bestämmelser. Normalt sätt är det ganska fritt hur parter ingår avtal. Men för vissa avtal gäller ett specifikt krav på hur avtalet ska ingås, vilket också kallas formkrav. Gällande köp av hus, som juridiskt sätt benämns köp av fast egendom, anges i 4 kapitlet 1 § jordabalken hur ett avtal om sådant köp ska gå till. Där anges att avtal om köp av fast egendom ska ingås genom att det formuleras en köpehandling, som båda du som köpare och säljaren sedan behöver underteckna. Skulle bara en av er skriva under köpehandlingen, brukar köpehandlingen förklaras ogiltig. Ett muntligt avtal om köp av fast egendom är alltså i regel inte giltigt.

Utöver att köpehandlingen behöver ingås skriftligen, uppställs det i bestämmelsen krav på vilka uppgifter som ska finnas med i köpehandlingen. I köpehandlingen ska bland annat framgå vad du som köpare ska betala för huset, och även en överlåtelseförklaring från säljaren där denne medger att äganderätten av huset går över till dig som köpare. Notera att gällande beloppet som du ska betala, eller köpeskillingen som det står i lagtexten, behöver det endast framgå i köpehandlingen grunderna för hur den summan ska beräknas. Därför är det regel fullt tillräckligt att ange exempelvis vad varje kvadratmeter av fasta egendomen kostar.

Vidare behöver säljaren som överlåter huset till dig se till att två personer är vittnen till att säljarens undertecknande. Enligt 20 kapitlet 7 § jordabalken kommer lagfartsansökan förklaras vilande om det inte skett ett bevittnande. Regeln om vittnen gäller alltså endast säljarens underskrift, och det ställs alltså enligt regeln inget krav på att köparens underskrift behöver vara bevittnad.

Undersökningsplikt och dolda fel

Enligt 4 kapitlet 19 § jordabalken är det så att din skyldighet, att undersöka fastigheten innan du köper den, är långtgående. Som huvudregel är det endast fel som du som köpare inte har kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning av fastigheten, som du efter köpet kan hålla säljaren ansvarig för. Sådana fel kallas dolda fel. För att anses som dolda fel är det oftast så att det rör sig om fel som du inte kunde förvänta dig, exempelvis utifrån hur gammalt huset är eller om du fått någon varning från säljaren.

Om det är så att du någon gång efter köpet upptäcker ett fel som tror skulle kunna betraktas som ett dolt fel, kan du med fördel låta en besiktningsman komma till fastigheten för att undersöka den, för att därefter bedöma om det kan röra sig om ett dolt fel eller ej. Som nämnt ovan kan felet trots besiktningsmannens bedömning, inte anses som dolt om du det föreligger någon omständighet som gör att du kunde ha räknat med ett sådant fel. Det kan exempelvis vara fallet om säljaren innan köpet uppgett att den del av fastigheten där du upptäckt felet, inte har blivit renoverad på mycket länge.

En viktig regel att ha i åtanke är den som framgår av 4 kapitlet 19a § jordabalken, där det anges att du som köpare inte kan göra gällande ett fel, om du inte meddelar säljaren om felet inom en skälig tid från det att felet kommit till din kännedom. Du bör alltså reklamera felet till säljaren så fort du kan, för att annars riskerar du att din rätt att göra gällande felet går förlorad. Utöver det nämnda gäller också att fel som du märker senare än 10 år efter det att du köpt fastigheten, inte heller brukar kunna göras gällande mot säljaren på grund av att felet är preskriberat.

Att tänka på när du ska köpa hus

Att driva en tvist mot en säljare om något som gäller ditt husköp kan vara svårt om du inte har en juridisk kompetens. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en jurist eller av en advokat som driver din tvist åt dig. Vi på Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av tvister och fastighetsrätt. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig med din tvist.

Läsvärt om att köpa hus

https://www.lantmateriet.se/sv/Fastigheter/andra-agare/ansok-om-lagfart-eller-inskrivning-av-tomtrattsinnehav/

https://www.hemnet.se/artiklar/guider/2019/09/25/s-funkar-det-besiktning-2

https://www.vasaadvokat.se/dolda-fel-forsakring-6-punkter-att-tanka-pa/

https://www.vasaadvokat.se/kontraktsbrott-fastighetskop/

https://www.vasaadvokat.se/tvistemal-vi-forklarar/

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om att tänka på när du ska köpa hus

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.