Ultimat guide om Bolundare

Från och med 1 mars 2020 blev det tillåtet att bygga ett komplementbostadshus på upp till 30 kvadratmeter. Tidigare gällde bara upp till 25 kvadratmeter. I den här artikeln ska vi ge dig besvara frågor som till exempel vad är en Bolundare, hur stor en Bolundare är, vad man får bygga utan bygglov och mycket mer.

Vad är en Bolundare?

En Bolundare är det nya attefallshuset som är tillåtet sedan ändringen som nämndes ovan. Namnet kommer från bostadsminister Per Bolund som framförde förslaget om att utöka den högst tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus på 25 kvadratmeter till 30 kvadratmeter. Tanken bakom den utökade möjligheten var att på så vis göra det enklare att möblera och tillfredsställa hushållens behov. Syftet var alltså att fler och fler fastighetsägare skulle välja att bygga komplementbyggnader på sin tomt och på så vis bidra till fler möjligheter för bostad.

Ultimat guide om Bolundare

Vad kostar det att bygga ett attefallshus på 30 kvm?

Ett attefallshus kan se ut på många olika sätt och därför kan även priset skilja sig mycket. Det beror delvis på vad du rent faktisk ska använda attefallshuset till, om du till exempel avser att bygga ett förråd kan du räkna med en lägre kostnad än om du ska bygga ett hus avsett för boende. Ett attefallshus som är avsett för boende kan också variera i kostnad beroende på hur omfattande byggarbetet är och om du till exempel tänker bygga det själv eller anlita en byggfirma.

Hur stor är en Bolundare?

En Bolundare är som sagt 30 kvadratmeter. Detta gäller endast för sådana attefallshus som är komplementbostad. Vilket innebär att byggnaden ska användas antingen för permanentbostad eller fritidshus. Attefallshus som används för andra ändamål, till exempel förråd, garage eller gäststuga får fortfarande högst vara 25 kvadratmeter. Värt att ha i åtanke är att om du uppför attefallshuset närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs att berörda grannar ger sitt medgivande till att du ska få bygga utan ett bygglov.

Hur hög får en Bolundare vara?

Bestämmelser som finns kring attefallshusen kom att även gälla för Bolundare. Det innebär att taknockshöjden får precis som tidigare vara högst 4 meter. Bolundare får inte heller vara högre än ditt huvudbostadshus. Det innebär i stort att du kan bygga två våningar alternativ sovloft samt källare.

Hur stort får man bygga utan bygglov 2022?

Du som har ett en- eller tvåbostadshus får uppföra friggebod på högst 15 kvadratmeter och attefallshus på högst 30 kvadratmeter utan bygglov. Innan du börjar bygga behöver du dock göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Vad får man göra utan bygglov?

Du får bygga en friggebod upp till 15 kvadratmeter utan bygglov. Det finns dock vissa regler i plan- och bygglagen som ska vara uppfyllda. Kortfattat får högsta höjd från mark till taknock inte överstiga 3 meter och det måste finnas ett bostadshus på tomten när du börjar bygga din friggebod. Det beror på att friggeboden är en komplementbyggnad till ett en-eller tvåbostadshus.

Du får även bygga ett attefallshus upp till 30 kvadratmeter. Innan du börjar bygga ska du dock göra en anmälan till Byggnadsnämnden och få ett så kallat startbesked.

Du får även utan bygglov uppföra en altan om den byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, inte är högre än 1,8 meter och inte placera närmare tomtgräns än 4,5 meter.

Om du ska gräva ner en pool krävs normalt sätt inte heller bygglov. Om du däremot skulle bygga en pool ovanför mark och klär in den med exempelvis en mur eller plank kommer du behöva söka bygglov.

Hur många byggnader får man ha på sin tomt?

Det finns ingen begränsning på hur många byggnader man får ha på sin tomt. Det innebär att du till exempel kan ha ett enbostadshus, ett garage och ett förråd. Du kan även ha flera olika bostadshus på en och samma tomt.

Skillnad Attefall och Bolundare

Det skiljer sig inte jättemycket åt på Attefall och Bolundare. Attefallsreformen trädde i kraft 2014 och Bolundsreformen har snarare setts som ett lagtillägg av Attefallsreformen som möjliggör 30 kvadratmeter istället för 25 kvadratmeter. Detta innebär således att reglerna för Bolundare är densamma som för Attefallshus. Du kan på så vis bygga bygglovsfritt upp till 30 kvadratmeter om du följer de regler som vi kortfattat har redogjort för ovan.

Att tänka på

Ändringen från 25 kvadratmeter till 30 kvadratmeter innebär i sig inte någon skillnad vad gäller reglerna kring uppförandet. Det som skiljer är alltså enbart att du numera får bygga 5 extra kvadratmeter som på så vis kan underlätta boende i attefallshuset. Ovan har vi kortfattat redogjort för vad som gäller, har du fler funderingar om din fastighet eller har hamnat i en tvist är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/attefallshus/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimat guide om bolundare

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.