Entreprenadformer enligt standardavtalet AB 04

De olika entreprenadformerna ställer olika stort ansvar på entreprenören i förhållande till dig som beställer entreprenaden. I huvudsak är det entreprenadformen utförandeentreprenad som det regleras om i AB 04. Genom att läsa den här artikeln kan du som vill beställa en entreprenad, få en uppfattning om vilken entreprenadform du ska välja för din entreprenad.

Entreprenadformer

Utförandeentreprenad

Vid en utförandeentreprenad så sker det en ansvarsfördelning mellan dig som beställare och entreprenören. Du kommer som huvudregel bära ansvaret för projekteringen, medan den entreprenör som du anlitar i stället kommer ha hand om att utföra själva entreprenaden. Genom den här entreprenadformen är entreprenörens ansvar mer begränsat. Normalt sett är det endast att hantverket har utförts korrekt som är entreprenörens ansvar. Det är då du som beställare som vanligtvis behöver instruera entreprenören med ritningar och beskrivningar, vilka entreprenören sedan ska följa.

Funktionsansvaret ligger oftast på dig som beställare vid den här typen av entreprenad. Eftersom projekteringen är ditt ansvar blir det också så att du ansvarar över att objektet fungerar enligt den tänkta funktionen. Det är dock inte helt ovanligt att entreprenören i den här entreprenadformen ändå ansvarar för projektering av något eller flera moment. När entreprenören du anlitat har föreskrivit och utfört någon teknisk lösning, är också regeln att entreprenören ansvarar för just den tekniska lösningen.

Totalentreprenad

Entreprenadformen totalentreprenad skiljer sig en del från utförandeentreprenad. Vid den här entreprenadformen vilar stort ansvar på entreprenören. Här är det såväl funktionen som hantverket, som entreprenören ansvarar för. Entreprenören ska då inom ramen för nämnda ansvar utföra projektering och ta fram ritningar. Utöver det kan det vara så att du som beställare av entreprenaden har begärt vissa funktionskrav i ditt och entreprenörens avtal. Då är det också regelmässigt entreprenörens uppgift att ta fram ritningar och beskrivningar som uppfyller dina funktionskrav.

Att tänka på inom de olika entreprenadformerna

AB 04 är ett standardavtal som oftast tecknas då du som beställare är näringsidkare. För det fall att du är en konsument som vill beställa en entreprenad, finner du det mesta av regleringen i konsumenttjänstlagen. Dock finns det även standardavtal som gäller då beställaren är konsument, vilket är avtal som brukar fungera som ett komplement till konsumenttjänstlagen. Exempel på sådant standardavtal är ABS 18, vilket bland annat kan tillämpas vid så kallade småhusentreprenader.

Vad som framgår i den här artikeln är endast för att ge en översikt beträffande de olika entreprenadformerna. Om du är beställare av en entreprenad och du har råkat i en tvist med en entreprenör, är det inte att rekommendera att du driver den tvisten själv. Regelverket är alldeles för komplicerat om man inte är insatt i det. Det bästa är att du anlitar ett juridiskt ombud som företräder dig och hjälper dig med din tvist. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av entreprenadtvister. Du är mer en välkommen att kontakta oss för juridisk assistans.

Läsvärt

Tolkning av entreprenadavtal — det köprättsliga kontrollansvaret möter hindersbestämmelserna i AB 04 | SvJT

Regler för småhusentreprenad | För företagare | Konsumentverket

Betalningsplan entreprenad – fast pris eller löpande räkning? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Entreprenad – ABS 18 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Entreprenadkontrakt, för entreprenörer – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om entreprenadformer enligt standardavtalet ab 04

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.