Civilrätten – rättsområden som inkluderas i civilrätten

Inom juridiken görs en uppdelning bland annat mellan civilrätten och offentliga rätten. Den offentliga rätten rör bland annat statsrätt och förvaltningsrätt. Vad som är gemensamt för dessa rättsområden är att de rör antingen relationen mellan myndighet och privatperson, eller relationen mellan myndighet och myndighet. En stor del av målen i den offentliga rätten prövas i förvaltningsrätten, kammarrätten och Högsta förvaltningsrätten. Civilrätten kan man säga är motsatsen till den offentliga rätten och det är civilrätten som vi kommer förklara närmare i den här artikeln.

civilrätten

Allmänt om civilrätten

Som huvudregeln gäller de civilrättsliga områdena relationen mellan privatperson och privatperson, företag och företag, eller privatperson och företag. Civilrättsliga mål prövas normalt sätt i de allmänna domstolarna, vilka är tingsrätterna, hovrätterna och Högsta domstolen. Inom civilrätten finner vi bland annat rättsområdena fastighetsrätt, avtalsrätt och även skadeståndsrätt.

Rättsskydd

Om det uppstår en tvist inom någon av de civilrättsliga områdena kan du ha rätt till något som kallas rättsskydd. Det kan du ha rätt till om du innehaft en hemförsäkring i minst två år utan avbrott hos ditt försäkringsbolag. Då kan försäkringsbolaget ofta ersätta dig för kostnaderna för ditt ombud i din tvist. Försäkringsbolaget betalar då 70–80% av kostnaderna upp till en timtaxa om 1845 kronor (inklusive moms). Därför får du då normalt sätt betala 20–30 % i självrisk. Om advokatbyrån som du anlitar har en högre timtaxa än 1845 kronor, behöver du normalt sätt även stå för mellanskillnaden själv. För att kunna ha rätt till rättsskydd behöver tvisten i vanliga fall uppgå till minst ett halvt prisbasbelopp, vilket år 2023 ligger på 26 250 kronor.

Skulle ditt ärende röra någon av de rättsområden som faller under offentlig rätt, prövas de normalt sätt inte i de allmänna domstolarna. Huvudregeln är att det är ett krav att ärendet ska kunna prövas i allmän domstol, för att du ska ha rätt till ersättning ur ditt rättsskydd.

Att tänka på

Skulle det vara så att du har hamnat i en tvist som exempelvis rör fastighetsrätt, entreprenadrätt, avtalsrätt eller skadeståndsrätt, kan du vända dig till oss på Vasa Advokatbyrå AB. Vi har lång erfarenhet av nämnda rättsområden. Tveka inte att höra av dig till oss för assistans med tvistelösning!

Läsvärt om civilrätten:

Civilrätten i ett framtidsperspektiv | SvJT

Historia och byggnad – Högsta domstolen

Vi förklarar avtalsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Den allmänna fastighetsrätten – fastighet mot bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Advokat skadestånd – Olika skadekategorierna som kan ge skadeståndsersättning – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om civilrätten – rättsområden som inkluderas i civilrätten

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.