Advokat skadestånd – Olika skadekategorierna som kan ge skadeståndsersättning

Om du drabbats av en skada vill du säkert få kompensation för det. Skadan kan ha drabba din kropp, dina saker eller din ekonomi. I den här artikeln behandlas inom vilken kategori som olika skador hamnar under och det redogörs även vad som gäller för att få skadeståndsersättning för skadorna inom de olika kategorierna.

Advokat skadestånd – Olika skadekategorierna som kan ge skadeståndsersättning

Personskada och vad en advokat kan hjälpt med vid skadestånd

Vad som menas med personskada är en skada som uppkommer på kroppen. Personskada kan antingen vara en fysisk eller psykisk skada. Exempel på fysisk skada är brutet ben eller avhuggna fingrar. Exempel på psykisk skada är chocktillstånd eller depression. Om du drabbas av en psykisk skada på grund av att någon närstående drabbas av en fysisk skada, kan även din psykiska skada bedömas som personskada du kan få skadeståndsersättning för. För att få skadestånd för sådan psykisk skada krävs det att du har något läkarintyg som bekräftar din skada. Det räcker inte med att du blivit rädd eller arg för att det ska anses som s ådanpsykisk personskada som man kan få ersättning för.

Sakskada

Med sakskada anses fysisk skada på egendom, såväl lös egendom (bil, båt, bok, hund) som fast egendom (jord och mark). Exempel på sakskada kan vara en buckla på bil, sönderslagen cykel eller förgiftad ko. Att djur anses som en sak är det säkert många som tycker är hemskt, men om någon slår din hund räknas det alltså som en sakskada. I ett fall från 1990 hade en hunduppfödares tik blivit dräktig av en hanhund som sprang löst. Uppfödarens tik blev bara dräktig en gång om året, och eftersom hanhunden orsakade att tiken födde blandrasvalpar hade uppfödaren gjort en ekonomisk förlust. Högsta domstolen bedömde det som en sakskada på uppfödarens tik.

Även i de fall att din sak inte blivit sämre funktionsmässigt men att den förändrats estetiskt, kan även det anses som en sakskada. Exempel på sådan estetisk förändring är om någon sätter eld på din stol och den inte brinner upp helt, men är skadad av elden. Även om stolen fortfarande går att sitta på anses det ändå som att du drabbats av en sakskada. Skulle din sak förloras kan det också bedömas som sakskada. Därför kan en stöld av egendom falla in under sakskadekategorin. Det krävs inte heller att din sak ska förloras för alltid, utan även om exempelvis din bil stjäls under en period och sen kommer tillbaka kan det falla in under denna skadekategori.

Ren förmögenhetsskada

När en skada bedöms vara ren förmögenhetsskada menas att skadan är ekonomisk utan att den ekonomiska skadan orsakats som en följd av en person – eller sakskada. Exempel på sådana skador är försämrade inkomster eller ökade utgifter. Ett exempel på hur ren förmögenhetsskada kan uppstå är om en advokats klient sprider dåligt rykte om advokaten så att denne går miste om nya klienter. Då har varken advokatens kropp eller sak skadats, men denne har ändå drabbats ekonomiskt av klientens handlande. Att ekonomisk skada drabbat dig till följd av att en annan person lidit person – eller sakskada anses tillräckligt för att inte kunna bedömas som ren förmögenhetsskada, då ekonomiska skadan fortfarande är till följd av skada i annan skadekategori.

Ren förmögenhetsskada behöver inte ge rätt till skadestånd utan kan till och med vara fullt tillåten. Exempel på tillåten ren förmögenhetsskada är när ett företag konkurrerar ut ett annat företag på ett lagligt sätt. Om en företagare ensamt etablerat sig på en ort får den alla kunder i den orten. Skulle en ny företagare senare etablera sig på den marknaden kanske några av kunderna vänder sig till den nya företagaren. Då har den första företagaren drabbats av ren förmögenhetsskada, men den ekonomiska skadan kan man som huvudregel inte få skadeståndsersättning för.

Oftast är det i svensk rätt endast sådan ren förmögenhetsskada som orsakats genom brott som man som skadad har rätt att få skadestånd för. Det innebär att om en handling som orsakar ren förmögenhetsskada inte är straffbar, går skadan oftast inte att få ersättning för. I regel är det den som utfört brottet som lett till skadan som blir skadeståndsskyldig. Men även den som hjälpt till att möjliggöra brottet kan behöva betala skadeståndsersättning. Arbetsgivare kan också åka på skadeståndsansvar om en anställd gjort sig skyldig till ett brott som orsakat ren förmögenhetsskada.

Att tänka på

Har du drabbats av en skada vill du säkert ha skadeståndsersättning för det. Men att göra gällande att du har rätt till skadestånd kan vara svårt. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en jurist som hjälper dig med ditt krav på skadestånd. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av skadeståndrätt. Kontakta oss så hjälper vi dig med ditt skadeståndsärende.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Undersök vilken typ av skada du drabbats av och om du kan få ersättning för den.

* Få hjälp med vilken bevisning du behöver för att övertyga domstol om att du lidit skada.

Tvistelösning

* Få en bedömning utifrån lag och gällande rättsläge.

* Maximera dina chanser att få skadestånd för den skada du lidit.

* Undvik att gå miste om ersättning som du har rätt till.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om advokat skadestånd – olika skadekategorierna som kan ge skadeståndsersättning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.