Bostadsrättstillägg – tilläggsförsäkring, hemförsäkring

Har du som bor i en bostadsrättsförening skaffat en hemförsäkring och känner dig trygg om olyckan skulle vara framme? Tyvärr kan det vara så att du är invaggad i en falsk trygghet. Vissa skador i en bostadsrätt täcks dessvärre inte av hemförsäkringen. För att få ersättning för dessa ytterligare skador behöver du skaffa dig i en tilläggsförsäkring, som brukar benämnas bostadsrättstillägg. I den här artikeln ska vi redogöra för vilket ökat skydd du som bostadsrättshavare i normalfallet får, om du tecknar nämnda tilläggsförsäkring.

Bostadsrättstillägg

Vad hemförsäkringen brukar täcka

Lösa saker – Vad hemförsäkringen som huvudregel brukar täcka är lösa saker. I en bostad är det väldigt mycket som kan räknas in i den kategorin. Det kan vara allt från en TV som går sönder till en telefon som tappas bort. Även om du blir utsatt för inbrott eller drabbas av en brand, så brukar ersättning utgå ur din hemförsäkring för de lösa sakerna.

Rättsskydd – Skulle du hamna i en rättsprocess kan försäkringsbolaget under vissa förutsättningar täcka ungefär 70 % av dina ombudskostnader, beroende på vilket försäkringsbolag du har. Rättsskyddet möjliggör att betydligt fler har råd att finansiera hjälp vid en rättsprocess. Nämnda rättsskydd brukar du ha inom ramen för din hemförsäkring, efter det att du innehaft en hemförsäkring i minst två år utan avbrott.

Skydd vid överfall – I hemförsäkringen brukar det även följa med ett överfallsskydd som kan ge dig ersättning för vissa skador om du blir överfallen och samtidigt blir drabbad av fysiskt våld. Även om du blir utsatt för sexualbrott kan du ha rätt att få ersättning genom överfallsskyddet, men då brukar inte kravet på fysiskt våld behöva uppnås.

Skador som bara täcks av bostadsrättstillägget

I normalfallet är det din uppgift som bostadsrättshavare att se till att hålla den fasta inredningen i lägenheten i gott skick. Fast inredning rör sådana möbler som sitter fast, vilket exempelvis kan vara spis, tvättmaskin och diskmaskin. Skulle det börja läcka från tvättmaskinen eller diskmaskinen kan konsekvensen av det bli omfattande vattenskador, vilka ofta blir väldigt kostsamma att reparera. Skador som uppstår på grund av dessa fasta möbler, brukar vanligtvis inte täckas av hemförsäkringen. Däremot om du har tecknat ett bostadsrättstillägg kan du i regel få ersättning för nämnda skador. Har du då endast en hemförsäkring får du i de flesta fall alltså stå reparationskostnaderna själv.

Ofta så ingår antingen en balkong eller en uteplats till din bostadsrätt. Skador på balkong eller uteplats brukar inte heller täckas av hemförsäkringen, utan det krävs även där ett bostadsrättstillägg för att kunna få ersättning från ditt försäkringsbolag. Samma gäller om du råkar ha ett garage eller ett uthus och dessa skulle drabbas av någon skada.

Att tänka på:

De skador som inte täcks av hemförsäkringen, men som täcks av bostadsrättstillägget, är ofta dyra att reparera utan hjälp från ditt försäkringsbolag. Se därför till att investera i ett bostadsrättstillägg om du har möjlighet till det. Oavsett om du bara har en hemförsäkring, eller om du även har tilläggsförsäkringen, och du skulle hamna i en tvist med ditt försäkringsbolag om ersättning för en skada i din bostadsrätt, är det klokt att ta kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har gedigen erfarenhet av tvister som gäller försäkringsrätt. Kontakta gärna oss för juridisk assistans med din tvist.

Läsvärt

Högsta domstolen – Avgörandedokument – HD, dom.docx

Tvingades leva utan dusch i nio månader | SVT Nyheter

Försäkringstvist – advokat mot försäkringsbolaget – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Fuktskada i lägenhet – vems ansvar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Överklaga ett försäkringsbeslut- så här ska du göra – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrättstillägg – tilläggsförsäkring, hemförsäkring

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.