I den här artikeln ska vi redogöra för det spännande rättsområdet som kallas för sakrätt, vilket är en del av det större rättsområdet förmögenhetsrätt. Kortfattat handlar sakrätten om vem av två eller fler personer som ska anses vara rätt ägare av en egendom. Exempelvis kan en fastighetsägare ha sålt sin fastighet till två personer, och då är frågan om vem av dessa personer som har rätt till fastigheten. I den här artikeln kommer du få en allmän överblick över sakrätten.
Länken är en konflikt
En sak som skiljer sakrätten från många andra rättsområden är att det inte finns någon allmän lag för sakrätten. För bostadsrättsfrågor regleras dessa i huvudsak i bostadsrättslagen och fastighetsrättsliga frågor regleras till stor del i jordabalken, men så är alltså inte fallet för sakrätten. Faktum är att lagstiftaren inte ens har gjort ett försök att införa en allmän sakrättslag, så frågan är om det någonsin kommer ske. Vad som länkar samman sakrätten är egentligen en konfliktsituation som rör egendom och främst för en utomstående tredje man.

Typsituationen inom sakrätten
Du kan tänka dig tre personer, som vi kan kalla A, B och C. B äger en egendom och både A och C gör anspråk på B:s egendom. Inom ramen för sakrätten finns det två olika situationer som kan vara för handen. Ena situationen gäller omsättningsskydd i formen av godtrosförvärv, vilket rör en situation då B egentligen inte har rätt till egendomen som B har förfogat över. Andra situationen gäller borgenärsskydd, där A skyddas mot att drabbas av att borgenärerna C blir tillfredsställda av B:s tillgångar på bekostnad av att A dras in i B:s insolvensförfarande.
Motstridiga krav för samma egendom
Det som är kännetecknande för sakrättsliga konflikten är då att olika personer ställer krav mot varandra att få rätt till samma egendom. Problemet i den konflikten är att endast en av dessa personer kan få sina krav tillgodosedda, medan den andre personen blir den stora förloraren i den sakrättsliga konflikten. De sakrättsliga bestämmelserna har införts för att konflikten ska kunna lösas på ett smidigt sätt. Dessutom finns det även sakrättsliga regler som har införts för att verka förebyggande mot att det ens uppstår en sakrättslig konflikt från första början. Om en aktör vill undvika att bli förloraren i en sakrättslig tvist, kan denne med fördel ha koll på de sakrättsliga bestämmelserna, för att vara den som har det starkaste kravet vid konflikten.
Termen sakrätts historia
Anledningen till att rättsområdet kallas just för sakrätt, kräver sin förklaring. Den enkla men bristfälliga anledningen är att rättsområdet just rör rätten till olika saker. Det finns även en historisk förklaring till det valda namnet på rättsområdet, som gäller civilrättens systematik, och sträcker sig hela vägen tillbaka till romarriket och den romerska rätten och till den germanska rätten. Termen sakrätt verkar komma från tyskans ”Sachenrecht”.
Att tänka på:
Har du hamnat i en tvist om en egendom som du anser ha bättre rätt till än någon annan, kan du ha hamnat i en sakrättslig konflikt som löses enligt sakrättsliga bestämmelser. Som du kanske förstår efter att ha läst den här artikeln, så är sakrätten ett för många krångligt rättsområde. Önskar du juridisk hjälp med din sakrättsliga tvist är du välkommen att kontakta Vasa Advokatbyrå AB, så hjälper vi dig.
Läsvärt
Traditionsprincipens fördelar | SvJT
22015-AndreasHallbeck.pdf (juridiskpublikation.se)
Juristbyrå – hur det skiljer sig från en advokatbyrå – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Advokatkostnad – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Sakrätt – köp av bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om allmänt om sakrätt
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.