Tvist om enskild egendom

Du är kanske mitt uppe i en skilsmässa och funderar på vilka av dina saker som ska tas med i bodelningen och vilka saker som inte ska delas lika mellan er. Eller så har en närstående precis gått bort och du behöver veta vad som ska rubriceras som vad i bouppteckningen. Oavsett hur du har hittat hit kommer du efter att ha läst den här artikeln förhoppningsvis få svaret på dina funderingar och ha lärt dig något nytt om just enskild egendom och ha kunskap som är nödvändig vid en tvist.

Vad är enskild egendom?

Många saker som tycks vara självklara är inte alltid så självklara och vid en eventuell tvist är det särskilt viktigt att veta vad enskild egendom är för att du ska kunna tillvarata dina rättigheter. Kännetecknande för just enskild egendom är att det är sådan egendom som inte ingår i en bodelning. Detta är intressant för dig som kanske vill säkra vissa tillgångar som har ett ekonomiskt eller känslomässigt värde vid en eventuell skilsmässa.

Tvist om enskild egendom

Egendom kan vara enskild genom:

  • ett äktenskapsförord där du och din partner har ingått ett avtal som anger att viss egendom ska vara enskild,
  • det kan också ha bestämts av en tredje part genom testamente eller gåva, där egendom har tillskrivits till en annan person med villkor om att egendomen ska vara enskild, och
  • slutligen kan egendom också bli enskild genom att i ett förmånstagarförordnande bestämma att ett utfallande belopp ska vara enskild egendom.

Måste man registrera enskild egendom?

Om någon av ovan punkter är uppfyllda är det således fråga om enskild egendom. Det som krävs är att det finns ett villkor i en handling, det vill säga äktenskapsförord, testamente eller liknande, samt att formkraven för handlingen är uppfyllda. Du behöver alltså inte registrera din enskilda egendom för att den ska anses vara enskild och för att få den undantagen från bodelning.

Vad får man göra med enskild egendom?

Det enkla svaret är vad som helst, eftersom det är din enskilda egendom. För att ta ett exempel så kan din make eller maka ha enskild egendom i form av en bil, då kan du inte ha giftorätt i den här bilen eftersom det är just enskild egendom. Din partner får då, enkelt uttryckt, göra precis vad den vill med sin bil och är alltså inte låst av att bilen ska ingå i en bodelning.

Vem ärver min enskilda egendom?

Om du är gift och din partner går bort så ska det göras en bodelning. I bodelningen delar man upp tillgångar som antingen giftorättsgods (makarnas gemensamma egendom) eller enskild egendom. Giftorättsgodset är det som delas lika vid en bodelning och det fungerar som så att man räknar ihop värdet och delar sedan summan på hälften. Ena halvan går till den efterlevande maken och den andra halvan till den avlidnes dödsbo.

Vad gäller den enskilda egendomen så ska den inte delas vid bodelningen. Om ingen av makarna har barn så kommer den enskilda egendomen ärvas av den efterlevande maken.

Detsamma gäller om ni har gemensamma barn. Det är först när den efterlevande maken går bort som era barn ärver den enskilda egendomen. Däremot så skiljer det sig lite ifall den avlidne maken har ett särkullbarn, det vill säga barn från ett tidigare förhållande eller äktenskap. I sådant fall har särkullbarnet rätt att få sitt arv direkt.

Det är alltså viktigt i en situation där du eller din partner har barn från tidigare förhållanden att upprätta äktenskapsförord. Detta kommer göra att ni undviker att hamna i konflikt om vem som har rätt till vad. Genom att till exempel göra viss egendom till enskild så kan ni bestämma vilken egendom som således kommer att ärvas av de egna barnen. Om ni inte upprättar ett äktenskapsförord delas egendomen på hälften och det finns då en risk för att egendom hamnar hos den efterlevande maken och den efterlevande makens särkullbarn.

Att tänka på

Det är viktigt att veta vad som gäller för enskild egendom, oavsett om du behöver informationen på grund av en skilsmässa eller på grund av ett dödsfall. Vid en eventuell tvist om vad som är enskild egendom är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå som har jurister som är specialiserade på just tvistelösning. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.svd.se/a/jayE9z/sa-blir-barnens-arv-enskild-egendom-och-ej-giftorattsgods

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om tvist om enskild egendom

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.