Att lösa tvister i domstol, skiljenämnd eller genom förlikning är kostsamt. I den här artikeln förklarar vi på ett enkelt sätt hur kostnaderna för advokat och ombud ska fördelas efter rättegång i domstol. Vi ger också några enkla tips på vad du som vill anlita en advokat för tvistlösning kan göra för att minska dina kostnader. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av tvistlösning. Kontakta oss så hjälper vi dig.
Vem betalar för advokatkostnaderna?
Den som förlorar tvisten ska som huvudregel betala kostnaderna för ombuden, både för sitt eget ombud och för den vinnande motpartens ombud.
Men det finns viktiga undantag. Här är några exempel.
- Kostnader för rättegång i förvaltningsdomstolar ska som huvudregel fördelas så att parterna endast betalar för sig själva, oavsett vem som vinner eller förlorar. Detsamma gäller för tvist i hyresnämnden.
- Tvister som bedöms vara onödiga kan vinnaren bli tvungen att betala en större del av både sina egna och motpartens kostnader. Det kan t.ex. handla om att tvisten är så pass enkel och beloppet lågt att det hade kunnat lösas genom ansökan till Kronofogden om betalningsföreläggande eller handräckning.
- Vårdslöshet under processen. En part som genom vårdslöshet eller klandervärt beteende förhalar processen kan bli ansvarig för att betala de extra kostnader som förhalandet orsakar.
Inte sällan vinner någon endast delvis. Det kan t.ex. vara att en person begär 100 000 kr i skadestånd för en vattenskada i sin villa av en slarvig reparatör men domstolen kommer fram till att endast skador för 10 000 kr är bevisade. I detta läge kan den vinnande parten ändå vara tvungen att betala större delen av både sina egna och motpartens kostnader, som riskerar att överstiga själva skadeståndet. Tanken är att parterna inte ska begära mer än de tror sig kunna ha rätt till.
Några tips för att hålla advokatkostnaderna nere
1. Ha en rättsskyddsförsäkring som täcker dina kostnader för juridiskt ombud. En sådan försäkring ingår nästan alltid i hemförsäkringen.
Försäkringsvillkoren kan variera, men de allra flesta har en självrisk på ca 20 % och täcker inte tvister om anställning, äktenskapsskillnad och småmål där beloppet som det tvistas om inte överstiger ett halvt prisbasbelopp. De flesta har även ett takbelopp.
Rättsskyddsförsäkringen täcker nästan aldrig heller förfaranden mot myndigheter i förvaltningsdomstol eller tvist i hyresnämnden.
2. Dokumentera så fort som möjligt efter att din avtalspart brutit mot er överenskommelse. Ju mer ordning och reda samt bevis du har redo mindre behöver ditt juridiska ombud fakturera för arbete som du själv kan göra både bättre och utan kostnad.
Tanken är att du och ditt ombud ska samarbeta och hjälpa varandra. På så sätt ökar både dina chanser att vinna och att kostnaderna kan hållas nere om du skulle förlora. Det blir också lättare för juristen att bedöma dina chanser att vinna och eventuellt kunna avråda dig från att tvista i domstol.
Om avtalsbrottet gäller fel i bostadsrätt, fastighet, hyresrätt eller entreprenad är det viktigt att så fort som möjligt ta in en eller två professionella besiktningsmän som är certifierade som kan utfärda ett skriftlig utlåtande med protokoll som bevisar omfattningen av skadorna samt eventuella kostnader för att åtgärda dem. Att endast själv dokumentera genom att ta bilder har generellt lågt bevisvärde som du inte kommer så långt med i domstol.
Glöm dock aldrig heller att reklamera!
3. Ta kontakt med en erfaren jurist tidigt som kan upplysa dig om dina rättigheter och tipsa dig om hur du bör handla redan vid stadiet då du misstänker avtalsbrott. På så sätt kan du förhindra att små problem leder till långdragna och kostsamma tvister. Ibland kan tvister undvikas helt genom att du genom dina förberedelser har ställt dig i ett så pass bra förhandlingsläge du kan snabbt förhandla fram en lösning med din motpart.
De allra flesta seriösa advokatbyråer tar inte betalt för det första telefonsamtalet, men det är alltid en god idé att kolla upp det innan du ringer upp.
Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av tvistlösning. Kontakta oss för ett kostnadsfritt inledande telefonsamtal.
Artikel författad av Charles He.
Till sist om advokatkostnad
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.