Detta är en advokat – från student till advokat

En frekvent fråga som flera ställer är vad en advokat egentligen är? Andra frågor som uppkommer är om man måste vara advokat för att företräda någon i rätten, måste man vara advokat för att kalla sig för en advokat och vad är skillnaden på en advokat eller jurist? Denna artikel är menad att försöka besvara så många av dessa frågor som möjligt. För att vara pedagogisk kommer vi att följa resan från att man påbörjar juristlinjen till dess att man är en fullfjädrad advokat.

Detta är en advokat – från student till advokat

Begynnelsen

Varje person som önskar arbeta som advokat, biträdande jurist, domare, åklagare m.m. börjar sin resa på juristlinjen. Denna utbildning finns enbart på universiteten Lund, Göteborg, Uppsala, Stockholm, Umeå, Örebro och Karlstad. Utöver denna utbildning finns även mer nischade linjer som affärsjuridik, humanjuridik m.m. Dessa andra utbildningar leder dock inte ensamma till en s.k. jur.kand. (examen). Under juristutbildningens gång lär sig studenten dels flera olika rättsområden som avtalsrätt, brott, skadestånd, fastigheter etc. och dels mer filosofiska kurser som juridikens historia, utveckling och viss politik. Det sistnämna kan te sig något överflödigt men anses ändå vara av vikt att förstå för juristen.

Under den tidigare delen av utbildningen lär sig alla studenter samma sak. Efter de tre första åren får studenten välja vilka rättsområden man vill specialisera sig i. Dessa kurser förutsätter att man har den grundläggande utbildningen i och med att man går mer in på djupet inom sitt område. Varje student måste välja tre sådana kurser för att få sin examen. Specialkursen måste dock inte alltid vara ”strikt juridisk” utan kan även omfatta andra saker som ekonomi, samhällskunskap eller annat.

Redan under studietiden är det vanligt att studenten jobbar på en jurist eller advokatbyrå eller annat. Under den tidigare delen av utbildningen omfattar detta arbete mest administrativa roller, men med åren när studenten lär sig så kommer man närmare och närmare att arbeta som en jurist. Dessa personer kallas ofta juristassistenter eller trainees.

Utbildningen avklarad

Efter examen så kan studenten börja arbeta på heltid. Detta sker i form av att man får en tjänst som biträdande jurister. För att vara biträdande jurist så krävs ingen arbetslivserfarenhet, även om de flesta har i vart fall ringa arbetslivserfarenhet sedan studenttiden. Däremot krävs att man examinerats från juristlinjen med godkända betyg.

En biträdande jurists arbetsbörda varierar något enormt beroende på arbetsplats, rättsområde, personlig erfarenhet och mycket mer. Vissa biträdande jurister som är nya på marknaden kanske endast assisterar de mer erfarna juristerna eller advokaterna, medan de som har erfarenhet av juridiskt arbete t.o.m. har egna klienter.

Advokaten

När en biträdande jurist förvärvat en viss arbetslivserfarenhet så är det kanske dags att bli advokat. För att bli advokat måste man ansöka om medlemskap i svenska advokatsamfundet. Advokattiteln är skyddad enligt lag i vilket det är straffbart att utge sig som advokat om man inte är det. När man ansöker om att få bli advokat prövas vissa kriterier som;

  • Om personen har en juristkandidatexamen (jur.kand.) eller en juristexamen.
  • Om personen har viss arbetslivserfarenhet, man måste ha arbetat med kvalificerad juridisk verksamhet i minst tre år samt göra detta vid tidpunkten för ansökan.
  • Om personen i övrigt är redig och ordentlig.

Utöver detta måste man även gå igenom svenska advokatsamfundets kurs i moral och etik. Under denna kurs lär man sig om vad som kallas ”god advokatsed” och övriga förhållanderegler som en advokat måste iaktta.

För att sammanfatta artikeln så innebär ”advokat” att en person besitter god arbetserfarenhet, juridiska kunskaper inom sitt ämne samt i övrigt ska vara lämpas som advokat. Självklart kan vissa personer ifrågasättas om de verkligen ska vara advokater. Uppkommer ett sådant problem kan man dock kontakta svenska advokatsamfundet och eventuellt göra en disciplinanmälan.

Författad av jur. trainee Henrik Berg

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om detta är en advokat – från student till advokat

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.