Fastighetsjurist – fastighet och fast egendom

Även om du inte är en fastighetsjurist, har du säkert hört begreppen fastighet och fast egendom, men du kanske inte har helt klart för dig vad de begreppen innebär. Även om du tror att du har koll på de begreppen har de flesta inte helt klart för sig vad de innebär. Efter att ha läst den här artikeln kommer du ha betydligt bättre koll på begreppen.

Vad gör en fastighetsjurist?

En fastighetsjurist är specialiserad på rättsfrågor relaterade till fast egendom och fastigheter. Detta inkluderar allt från köp och försäljning av fastigheter till juridiska frågeställningar kring lantmäteriförfaranden, hyresrätt, byggnation och fastighetsutveckling. Fastighetsjuristen hanterar också frågor om servitut, plan- och bygglagar samt rådgivning och tvistelösning i fastighetsrättsliga ärenden​​.

Vad kostar en fastighetsjurist?

Kostnaden för att anlita en fastighetsjurist varierar beroende på ärendets komplexitet, juristens erfarenhet och geografisk placering. Oftast debiterar jurister antingen en timavgift eller en fast avgift baserat på den specifika tjänsten. Timavgiften kan variera från några tusen till flera tusen kronor per timme. För enklare ärenden eller konsultationer kan kostnaderna vara lägre, medan mer komplicerade tvister eller transaktioner kan innebära högre kostnader​​.

Vad är skillnaden mellan en jurist och en advokat?

Huvudskillnaden mellan en jurist och en advokat i Sverige ligger i yrkestiteln och den yrkesmässiga statusen. En jurist är någon som har en juridisk examen, men för att få kalla sig advokat måste juristen uppfylla specifika krav från Advokatsamfundet, inklusive genomgången advokatpraktik (biträdande jurist) och godkänt advokatprov. Advokater har också rätt att uppträda i alla rättssammanhang och har tystnadsplikt, vilket ger dem unika befogenheter att representera klienter i juridiska ärenden​​.

Fast egendom

I 1 kapitlet 1 § jordabalken anges att fast egendom är jord. Det innebär att fasta egendomen är marken som huset och de andra fastighetstillbehören står på. Man kan säga att allt annat än jord är lös egendom. Om du äger ett hus äger du i regel marken som huset står på, varför du anses äga fast egendom. För att jordabalken ska bli tillämplig krävs i regel att det rör fast egendom. Därför är det så att om du har ett hus med tillhörande mark blir jordabalken tillämpligt på det köpet, medan om du bor i en bostadsrätt blir i stället bostadsrättslagen tillämplig. Det beror på att en bostadsrätt anses som lös egendom.

Även om det framgår av lagtexten att fast egendom är jord, så är jord inte ett snävt begrepp. Utöver att jord innefattar mark, kan jord även utgöra områden av mark som består av vatten, vilket exempelvis kan vara sjöar. Det som befinner under marken brukar även det omfattas av begreppet jord. Även ett visst utrymme av luften ovanför marken kan innefattas i begreppet.

Fastighetsjurist

Fastighet

Typiskt sett är en fastighet ett avgränsat område på jord. En fastighet bildas i normala fall genom att Lantmäteriet tar ett beslut utifrån vad som regleras i fastighetsbildningslagen. I 1 kapitlet 1 § jordabalken anges vidare att fast egendom är indelad i fastigheter och att fastigheter avgränsas horisontellt eller både horisontellt och vertikalt. Med det menas att det kan finnas såväl ett tak som en botten för fastighet, när det kommer till dess avgränsning. Fastigheter vilka endast har en horisontell avgränsning, brukar benämnas som traditionella fastigheter.

Tredimensionell fastighet

Som nämnt finns även vissa fastigheter som avgränsas både horisontellt och vertikalt. Exempel på sådan typ av fastighet är en tredimensionell fastighet. En sådan fastighet kan du finna bland annat i en källare av en byggnad som är tillhörande en traditionell fastighet. Det är en fastighet som man kan säga har en volym som är sluten. Tredimensionell fastighet är en sådan fastighet som har ett tak och botten. Det behöver inte nödvändigtvis vara en bostad, utan kan exempelvis vara ett underjordiskt parkeringsgarage som är beläget under en traditionell fastighet. Reglering om tredimensionella fastigheter finner du i 1 kapitlet 1a § jordabalken.

Att tänka på:

En fastighetsjurist kan hjälpa dig med många olika typer av juridiska ärenden som rör fastighet och fast egendom. Fastighetsrätten är ett stort område och ofta även komplext. Därför är det bäst att du anlitar en jurist som har erfarenhet av fastighetsjuridik, om du skulle hamna i en tvist som rör fastighet. Vasa Advokatbyrå AB har arbetat med fastighetsrätt i två decennier. Kontakta gärna oss för att få hjälp av våra erfarna fastighetsjurister.

Läsvärt

Tomträttshavare har rätt till ersättning enligt 4 kap. expropriationslagen när tomträttsfastigheten minskats till följd av fastighetsreglering – Högsta domstolen

Bolag får inte köpa skogen | SVT Nyheter

Välj rätt fastighetsjurist i Stockholm – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Väg och andra fastighetstillbehör som kan bli servitut – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Vad gör en jurist inom allmän fastighetsrätt? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om fastighetsjurist – fastighet och fast egendom

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.