Ultimata guiden om ÄTA-arbeten

Det är vanligt att inte känna till vad ÄTA-arbeten är. Ska du kanske renovera lägenheten eller villan för första gången har du troligtvis inte stött på begreppet förut. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de vanligaste frågorna avseende ÄTA-arbeten för att du ska ha koll på vad det är som gäller.

Vad är ett ÄTA arbete?

Inom byggbranschen är ÄTA en förkortning som står för ändring, tillägg och avgående. Sammanfattningsvis kan man säga att det handlar om åtgärder som måste beställas eller läggas till utanför den ursprungligen avtalade entreprenaden. För att ta ett exempel kanske du mitt i renoveringen kommer på att du vill ha svarta köksluckor istället för vita eller att du vill ha stengolv i hallen istället för genomgående trä.

Ultimata guiden om ÄTA-arbeten

För att ett arbete ska räknas som ÄTA krävs bland annat att det finns en koppling till det arbete som man har beställt. Vidare krävs att ändringen, tillägget eller avgåendet sker innan den aktuella entreprenaden är slutförd. Ha dock i åtanke att om entreprenören utför arbete på eget bevåg så räknas det däremot inte som ÄTA-arbete.

Vad är en ÄTA kostnad?

En ÄTA-kostnad bör vara reglerad i avtalet, det vill säga frågan om hur ÄTA-arbetet ska vara prissatt. Utifrån riktlinjer från EU-direktiv så får inte tilläggskostnader på grund av ÄTA-arbeten inte överstiga 15 % av entreprenadens värde. Skulle det vara att kostnaden ändå springer iväg anses det inte vara fråga om ÄTA-arbete längre utan istället en ändring av avtalet. Det är dock ett oklart rättsläge avseende framförallt större entreprenader där det kan vara svårt att bedöma slutkostnaden för ett arbete. Om du är privatperson och beställer en mindre entreprenad är det däremot enklare och du bör utgå från att ÄTA-arbeten inte ska behöva överstiga 15 % av den totala kostnaden.

Vem betalar för ÄTA arbeten?

Enligt AB 04 kap. 2 § 3 är entreprenören, om inte annat följer av författning, både skyldig och berättigad att under entreprenadtiden utföra ÄTA-arbeten som föreskrivs av beställaren. För att entreprenören ska ha rätt att, utöver kontraktet, få betalt för ÄTA-arbetet krävs att definitionen av ÄTA-arbete är uppfyllt, att det antingen är beställt eller kan företas på grund av de tre ovan nämnda skälen och att entreprenören fått godkännande eller inte behöver godkännande.

Vad gäller vid ÄTA?

Om du beställer för ditt företag eller agerar representant för ett företag och köper en entreprenadtjänst så kommer förhållandet troligtvis att regleras av AB 04 eller ABT 06. Standardavtalen reglerar att en beställare alltid har rätt att få ÄTA utfört, om du har beställt det skriftligt. Det regleras även att entreprenören alltid har en rättighet att få utföra ÄTA. Det betyder att du som beställare inte kan anställa en annan entreprenör som utför ÄTA-arbetet utan att först ha tillfrågat den ursprunglige entreprenören.

Om du som beställer istället är konsument gäller inte de allmänna bestämmelserna i förhållandet mellan dig och entreprenören. Förhållandet mellan er regleras istället av konsumenttjänstlagen (KtjL). Du som konsument har då full frihet att själv välja vem som ska utföra ÄTA-arbetet. Värt att komma ihåg är att i konsumenttjänstlagen talar man istället om tilläggsarbete och alltså inte ÄTA-arbete. Tilläggsarbete är inte definierat i lagen men kan tolkas som att allt arbete som inte omfattas av den ursprungliga uppdragsbeskrivningen ska anses vara sådant tilläggsarbete.

Att tänka på

Om du som beställare har hamnat i en tvist med en entreprenör gällande ÄTA-arbeten bör du kontakta en jurist för att få hjälp med tvistelösningar. Vi på VASA Advokatbyrå har flera års erfarenhet av just tvistlösning och vi har länge arbetet med tvister som rör bland annat entreprenadrätt. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/2006/645

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om äta-arbeten

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.