En av de största investeringar man gör i livet är att köpa bostad. Det är därför av stor betydelse att veta vad som gäller ifall det skulle uppstå eventuell tvist med mäklaren som ansvarar för försäljningen. I den här artikeln ska vi ge dig råd om hur du hanterar en sådan situation på bäst sätt för att på så vis veta vad det är som gäller juridiskt och vilka rättigheter och skyldigheter som aktualiseras.
Vilket ansvar har en mäklare?
Enligt 3 kap. 1 § fastighetsmäklarlagen (2021:516) har mäklaren vid en försäljning en skyldighet att värna om både köparens och säljarens intressen. Mäklaren har även skyldighet att utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och iaktta god fastighetsmäklarsed. När det kommer till objektsbeskrivning och mäklarens skyldighet att tillhandahålla köparen information om bostaden regleras detta i 3 kap. fastighetsmäklarlagen. I 3 kap. 14 § fastighetsmäklarlagen stadgas att mäklaren har en skyldighet att tillhandahålla en tilltänkt köpare av en fastighet en objektsbeskrivning. Den ska enligt lag innehålla information om:
- fastighetens beteckning, taxeringsvärde, areal och driftkostnader,
- vilka inteckningar, servitut och andra rättigheter som belastar fastigheten,
- gemensamhetsanläggningar, och
- byggnadens ålder, storlek och byggnadssätt.
Mäklaren har även en skyldighet att tillhandahålla en tilltänkt köpare av en bostadsrätt en objektsbeskrivning. Det regleras i 3 kap. 15 § fastighetsmäklarlagen och skiljer sig lite vad gäller kraven på vad objektsbeskrivningen ska innehålla. En sådan ska enligt lag innehålla:
- bostadsrättsföreningens namn,
- pantsättning av bostaden,
- andelstal,
- upplåten mark,
- lägenhetsnummer, storlek och årsavgift och beslutade ändringar av årsavgiften, och
- driftskostnader.
När kan man anmäla en mäklare
Ett första steg vid en tvist med mäklaren är att klaga och ställa krav direkt till denne. Ett bra första steg kan vara att skriva ett mail och informera om varför du är missnöjd med och vilken ersättning du kräver. Om ni fortfarande inte kommer överens så har du möjlighet att anmäla ärendet vidare till Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) eller till domstol. Du kan också anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) som är en tillsynsmyndighet. FMI kan till exempel ge mäklaren en varning, eller om det gäller allvarliga brister, dra in mäklarens registrering. Vid en anmälan till FMI blir du inte part i ärendet utan det blir således en fråga mellan FMI och mäklaren.
När kan en mäklare bli skadeståndsskyldig
Enligt fastighetsmäklarlagen kan en mäklare bli skadeståndsskyldig om denne uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter sina skyldigheter och detta leder till skada för köparen. Detta innebär att en mäklare som inte tillhandahåller dig en objektsbeskrivning och du till följd har förlorat på det ekonomiskt kan hållas ansvarig för detta. Sådana tvister prövas av FRN eller domstol.
Vad täcker en mäklares ansvarsförsäkring
En mäklare tecknar oftast en så kallad mäklarförsäkring för att skydda sig vid eventuella tvister. En sådan försäkring ger fastighetsmäklaren ett skydd och får hjälp att täcka rättsliga kostnader, som till exempel skadeståndet som nämnts ovan. För dig som köpare och som är i tvist med fastighetsmäklaren innebär det egentligen att du kan känna dig trygg med att få en eventuell ersättning om du skulle vinna tvisten.
Att tänka på vid tvist om mäklarens ansvar för objektsbeskrivning
Vid en eventuell tvist med din fastighetsmäklare är det viktigt att tänka på att du i första hand ska vända dig till mäklaren i fråga och framföra ditt klagomål. Förhoppningsvis går situationen att lösa på så sätt utan att blanda in en tredje part och behöva bekosta rättegångskostnader. Om det inte går att lösa på det sättet är du välkommen att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå, så kommer vi kunna hjälpa dig vid en eventuell tvist med en fastighetsmäklare.
Läsvärt
https://fmi.se/anmalan-tillsyn/anmal-en-maklare/
Författad av: Jenny Thalin
Till sist om tvist om mäklarens ansvar för objektsbeskrivning
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.