Mäklarens ansvar – skadeståndsansvar

Om du är säljare eller köpare av en fastighet, kanske du funderar på vilket ansvar som mäklaren har i en fastighetsaffär. Vad behöver en mäklare egentligen göra inom ramen för sitt uppdrag? Kan mäklaren behöva betala ersättning i form av skadestånd? Dessa frågor och mer om mäklarens ansvar kommer vi behandla i den här artikeln. Oavsett om du är säljare eller köpare av en fastighet så kommer du ha glädje av att läsa den här artikeln. Kanske är artikeln även intressant om du råkar arbeta som fastighetsmäklare.

Mäklaren åsidosätter sina förpliktelser

Skulle den som är anlitad fastighetsmäklare för ett köp av fastighet, inte handla i enlighet med de skyldigheter som det regleras om i 8–22 §§ fastighetsmäklarlagen, kan mäklaren bli skadeståndsskyldig mot köparen eller säljaren. Det förutsätter som huvudregel att åsidosättandet av skyldigheterna leder till en skada som mäklaren antingen orsakat medvetet eller genom oaktsamhet. Exempel på en skada som kan leda till skadeståndsansvar för mäklaren, är om denne skulle förse köparen med felaktiga uppgifter. Annat handlande som kan leda till skadeståndsansvar för mäklaren, är om denne skulle underlåta att upplysa köparen om något väsentligt och det får till följd att köparen lider ekonomisk skada.

skadeståndsansvar

Bedömning av vårdslöshet

Alla skador som drabbar säljaren eller köparen ekonomiskt blir inte mäklaren skadeståndsskyldig för. Det måste vid en bedömning av mäklarens handlande konstateras att mäklaren har agerat vårdslöst, annars är huvudregeln att det inte blir fråga om någon skadeståndsskyldighet. När det ska bedömas huruvida mäklaren varit vårdslös eller ej, sker en uppskattning om hur mäklare som är omsorgsfulla agerar rent generellt. Sedan jämförs det med hur mäklaren i det aktuella fallet har agerat. Om mäklaren har agerat på ett mer klandervärt sätt än hur omsorgsfulla mäklare skulle agerat i samma situation, finns det en möjlighet att vinna framgång med ett skadeståndsanspråk mot mäklaren. Man kan dock ha i åtanke att om handlandet är att betrakta som bagatellartat, brukar det i regel inte utgå något skadestånd till köparen eller säljaren.

Ansvar för säljaren eller mäklaren

För dig som är köpare av en fastighet kan det i vissa fall finnas en möjlighet att hålla både säljaren och mäklaren ansvariga för en ekonomisk skada som du lidit. I ett sådant fall är huvudregeln att det är upp till dig att besluta om du ska hålla mäklaren eller säljaren ansvarig för skadan. En situation som den valbarheten kan uppstå för, är om det skulle finnas ett dolt fel på fastigheten. För att även mäklaren ska kunna hållas ansvarig, behöver mäklaren ha blivit varse om att det dolda felet finns på fastigheten och sedan väljer att inte berätta det för dig.

Att tänka på vid skadeståndsansvar:

Oavsett om du vill göra gällande skadeståndsansvar mot en mäklare eller mot din avtalspart, är det inte helt lätt att driva en tvist själv. Det krävs i regel en juristutbildning och en del erfarenhet för att kunna driva en tvist på ett framgångsrikt sätt. Vår rekommendation är att du kontaktar en jurist som företräder dig i din tvist. Vasa Advokatbyrå AB har erfarenhet av såväl fastighetsrätt som av att driva fastighetsrättsliga tvister. Du är välkommen att kontakta oss för hjälp med din tvist.

Läsvärt om mäklarens ansvar

Mål: T 6412-13 – Högsta domstolen

Två HD-avgöranden om fastighetsmäklares ansvar rörande återgångsklasuler | SvJT

Köpekontrakt utan mäklare – vad du bör tänka på – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Tvist med mäklaren och skadeståndsskyldighet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Mäklarens ansvar vid köp av bostad – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om mäklarens ansvar – skadeståndsansvar

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.