Mäklarens ansvar vid köp av bostad

Om du har köpt en bostad och du anser att något är fel med bostaden eller inte gått rätt till vid köpet, kanske du undrar vad mäklaren har för roll och vilket ansvar denne kan ha. I den här artikeln får du svar på det och mycket mer.

Mäklarens ansvar vid köp av bostad

Reglering av ansvar

I huvudsak finner du bestämmelser för mäklares skyldigheter i fastighetsmäklarlagen. Bra att känna till är att den tidigare fastighetsmäklarlagen har upphävts och att en ny lag som också benämns fastighetsmäklarlagen, trädde i kraft 2021-07-01. Om du går in och tittar i nu gällande fastighetsmäklarlag, finner du en generalklausul. Denna generalklausul har som funktion att ha ett brett tillämpningsområde för de fall då lagstiftaren inte har förtydligat vad som gäller i situationen för just det enskilda ärendet. Generalklausulen regleras om i 3 kapitlet 1 § fastighetsmäklarlagen. Där anges att en fastighetsmäklare ska utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed.

Innebörden av god fastighetsmäklarsed

Vad god fastighetsmäklarsed innebär anges inte i någon lag utan det har i stället växt fram genom praxis från Fastighetsmäklarinspektionen och genom avgöranden från domstolar. Bland annat behöver mäklaren inom ramen för god fastighetsmäklarsed värna om de ekonomiska intressen som dennes uppdragsgivare kan ha. Som nämnt ska fasighetsmäklaren ”i allt” iaktta god fastighetsmäklarsed. Men ”i allt” menas alltså att mäklaren inte bara behöver följa god fastighetsmäklarsed när denne utför sitt förmedlingsuppdrag. Utöver det ska det iakttas i de flesta situationer då fastighetsmäklaren agerar i sin tjänst. Bland annat ska god fastighetsmäklarsed i normalfallet iakttas vid uppdrag som gäller värdering, och detta trots att värderingen kanske inte ens sker i anknytning till mäklarens förmedlingsuppdrag.

Mäklarens roll vid en eventuell tvist

Huvudregeln är att mäklaren inte ska stå på vare sig köparens eller säljarens sida vid en tvist. Att behöva vara opartisk brukar även gälla före och efter det att mäklaren har avslutat sitt uppdrag. Det brukar också råda en skyldighet för mäklaren att hjälpa köparen och säljaren med att försöka finna en lösning så att parterna slutligen kan nå en överenskommelse. Du som köpare kanske önskar tillträda fastigheten vid ett senare tillfälle eller önskar få prisavdrag på fastigheten på grund av något fel, vilket är konflikter som mäklare ibland kan hjälpa till med. Däremot är huvudregeln att mäklaren inte har rätt att agera ombud för vare sig köparen eller säljaren. Det beror på att mäklaren oftast behöver vara opartisk i sin roll som mellanman.

Möjligheter att hålla mäklare respektive mäklarföretaget ansvarigt

I de flesta fall brukar mäklaren inte bära något ansvar för det fall att du som köpare skulle finna något fel i din nyköpta bostad. Det beror på att det är du och säljaren som är avtalsparter till köpekontraktet. I vissa fall kan det vara möjligt att hålla en mäklare ansvarig, vilket kan vara fallet om det kulle kunna konstateras att mäklaren har handlat i strid med vad denne är skyldig att göra enligt lag. Exempel på handlande i strid med sådan skyldighet kan vara att mäklaren medvetet skulle undanhålla information som bedöms vara av viktig karaktär.

Vad beträffar mäklarföretaget är huvudregeln att det inte kan hållas ansvarigt, med anledning av att mäklare ofta har ett personligt ansvar för sina förmedlingsuppdrag. Därmed kan det bli svårt att med framgång rikta ansvar mot mäklarföretaget.

Att tänka på:

Skulle du uppmärksamma ett fel i bostaden som du köpt och du önskar rikta ansvar mot mäklaren eller mot säljaren av bostaden, rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har under många år hjälpt klienter med tvister inom bostadsjuridik. Kontakta gärna oss för juridisk assistans med din tvist.

Läsvärt

En ny fastighetsmäklarlag – förstärkt tillsyn (regeringen.se)

Suzanne kräver skadestånd efter mäklarens misstag | SVT Nyheter

Köpekontrakt utan mäklare – vad du bör tänka på – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Tvist med mäklaren och skadeståndsskyldighet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Fel i objektsbeskrivning bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om mäklarens ansvar vid köp av bostad

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.