7 tips vid tvist med bostadsrättsföreningen (brf)

Tvist med bostadsrättsföreningen (brf) – Har du råkat i en tvist med bostadsrättsföreningen som du bor i? I sådana fall kan denna artikel vara väldigt bra att läsa, det är inte lätt att känna till sina rättigheter. Vi kommer att ta upp 7 tips för dig som är i en tvist med en bostadsrättsförening. Dessa tips är till för att hjälpa dig som bor i en bostadsrättsförening och vi hoppas därför ni kommer ha användning av dem. Här följer alltså våra 7 bästa tips för att lösa en bostadsrättskonflikt. I slutet kommer vi också nämna hur ni undviker en tvist vilket utan tvekan är det smartaste ni kan göra.

, 7 tips vid tvist med bostadsrättsföreningen (brf)
 1. Gör upp tillsammans:
  Det bästa sättet att lösa en av dessa tvister på är utan tvekan att helt enkelt sätta sig ner med styrelsen och prata. Många konflikter går att lösa på detta sätt och om ingen tredje part blandas in brukar båda parterna bli nöjdare.Det finns många olika bostadsrättskonflikter. Det kan till exempel vara saker som fuktskador på din lägenhet eller en uteplats som behöver fixas till. Men en bostadsrättskonflikt är i princip alla konflikter som har med bostadsrätten att göra. Det stora i dessa konflikter är att bestämma vem som ska betala. Sätt dig därför ner med styrelsen och försök komma överens om en lösning tillsammans. Många bostadsrättskonflikter är helt enkelt ett missförstånd som ett samtal mellan parterna snabbt kan reda ut. Dock är det inte alltid så och ibland måste du förbereda dig på att försöka få rätt mot styrelsen. Men hur ökar du dina chanser av att vinna en av dessa tvister?
 2. Samla information:
  Information är makt, så enkelt är det. Den som har mest information och som kan lagen kommer oftast att vinna i en konflikt. Läs därför igenom bostadsrättens stadgar för att se om dem säger något om din situation. Försök att ha så mycket information när du går till mötet, det kommer antagligen gå bättre om du är väl förberedd.Nästa sak som du måste vara beredd på är att du kan bli tvungen att kompromissa.

   De bästa lösningarna är när båda parterna känner att dem har vunnit och detta brukar ske genom en kompromiss. Kom därför till mötet med tankesättet att du kanske kan behöva kompromissa. Men du ska inte heller vika dig helt. För att ni båda ska vara nöjda med resultatet kommer dem också behöva kompromissa en del. Problemet kommer när ingen av parterna är villig att kompromissa. Då är det verkligen inte enkelt att lösa konflikten. Självklart kan man fortsätta försöka men ofta är enda sättet att tvinga motparten att ge sig. Detta sker oftast genom att använda lagen och bostadsrättsföreningens stadgar och då kan du behöva en advokat som är expert inom detta område.

 3. Juridisk hjälp:
  Juridisk hjälp är något du som bostadsrättsinnehavare kan få. En riktigt bra idé är att anlita en advokat som är van vid bostadsrättsfrågor. Denne kan då ge dig den juridiska hjälpen som du behöver för att kanske vinna tvisten. Detta är dock aldrig det första steget, försök först att göra upp det utan att dra in en tredje part. Bara när detta inte fungerar är det smart att ta in extra hjälp.Ett annat fall när du bör ta in juridisk hjälp är om du känner att du blir särbehandlad av din bostadsrättsförening. Det finns nämligen något som kallas för likhetsprincipen, den säger att alla ska behandlas lika om det inte finns sakliga skäl till den annorlunda behandlingen. Vad sakligt innebär är dock inte definierat särskilt bra och du kan därför behöva en advokat som sätter sig in i just ditt fall.

    En av dem stora anledningarna till att vissa människor inte kontaktar en advokat är kostnaden. Men du kan faktiskt få juridisk hjälp utan att gå bankrutt i processen. I Sverige har vi nämligen något som kallas för rättsskydd. Som många av er säkert vet kommer den som förlorar i tingsrätten få betala både sina egna och motpartens advokatkostnader. Rättsskyddet finns därför till för att alla ska våga dra saker hela vägen till tingsrätten. Om du har en inkomst på under 260 000 kronor per år kan du få hjälp att betala advokatkostnaderna. Detta betyder att alla har råd att dra saker hela vägen till tingsrätten utan att vara orolig för att inte kunna betala advokatkostnaderna.Även om du tjänar mer än 260 000 kronor om året brukar det finnas en utväg. Detta är då genom din hemförsäkring. Den brukar ofta innehålla ett rättsskydd som hjälper dig betala för advokatkostnader. Det enda du egentligen behöver betala med en sådan försäkring är självrisken som inte burkar vara särskilt stor. Se därför till att ha en hemförsäkring, det är väldigt viktigt! Bor du i en bostadsrättsförening brukar en hemförsäkring vara ett krav så chansen är stor att du redan har än.

 4. Polisanmäl bostadsrättsförenings styrelsen:
  Var försiktig innan du gör detta, om du polisanmäler styrelsen måste du ha en god anledning eller bevis. Gör bara detta om du misstänker att de faktiskt bryter mot lagen och försök få tag på bevis innan du gör något.Polisen är väldigt bra att dra in om du till exempel misstänker att förskingring eller något liknande pågår. Pengar som försvinner från bostadsrättsföreningens konto kommer påverka alla som bor där negativt, försök därför klara upp saker som dessa så snart som möjligt. Tänk dock på att aldrig hota med en polisanmälan om du redan hr testat allt annat. Att hota med polisen kommer inte att ge bostadsrättsföreningen en bra stämning och många kommer anse att det är ditt fel. Var därför väldigt försiktig med detta och försök att hitta andra grannar som känner på samma sätt som du först. Det är inte lätt att slåss ensam men många små kan fälla en stor.
 5. Ta kontakt med hyresnämnden:
  Ett bra sätt att lösa många olika tvister på är att ta kontakt med hyresnämnden. Dem kommer kunna hjälpa till och medla mellan dig och styrelsen. Om du till exempel vill hyra ut din bostadsrätt i andra hand och styrelsen säger nej kan du prata med hyresrättsföreningen. De kan då hjälpa till att lösa tvisten åt er.Det bästa med att kontakta hyresnämnden är att det är helt gratis. Ni kommer alltså inte att förlora något på att ta kontakt med dem.

   Hyresnämnden kan dock inte alltid hjälpa till. I vissa tvister som en tvist gällande underhåll kan hyresnämnden bara medla mellan parterna. De har ingen makt att bestämma vilket betyder att om parterna fortfarande inte kommer överens finns det inget som hyresnämnden kan göra. Dem kan bara göra sitt bästa för att medla och ge sin opartiska syn på det hela, dem har ingen egentlig makt över tvisten.En bra ordningsföljd är att först försöka prata och kompromissa med styrelsen för bostadsrättsförening. Om inte det fungerar kan du kontakta hyresnämnden och hoppas att dem kan hjälpa dig lösa det hela. Om inte dem heller lyckas lösa det hela men anser att du har rätt kan det vara en bra idé att anställa en advokat och dra det hela till tingsrätten. På så sätt kan lagen hjälpa dig att få rätt mot styrelsen.

 6. Ta kontakt med bostadsrättsnämnden:
  OM du bara behöver lite rådgivning och inte vill anställa en advokat kan du skicka in ditt ärende till bostadsrättsnämnden. Detta kostar 1000 kronor men dem kommer då att kolla in i ditt fall och säga vad dem anser om det hela. Dem kommer att ge dig en opartisk bedömning om hur dem anser att tvisten bör lösas. Sedan finns det självklart ingen som tvingar dig att följa dessa tips, det är bara en rekommendation.Du är dock en väldigt bra idé att följa deras rekommendation eftersom den som svarar är en advokat med mycket erfarenhet inom just bostadsjuridik och bostadsrättsföreningar. Deras tips och råd är därför väldigt användbara även om de kanske inte är till din fördel. Säger dem att styrelsen har rätt har dem antagligen det, det är då inte värt att dra fallet till tingsrätten eftersom du lär förlora.
 7. Samla stöd:
  Om det är något i bostadsrättsföreningen som du är missnöjd med och vill ändra men styrelsen säger nej finns det säkert andra i föreningen som också tycker lika som du. Om du då gör en namninsamling eller tillsammans går till styrelsen är chansen större att dem fixar det eftersom det är flera människor som har samma åsikt. Prata därför med dina grannar och försök gå ihop för att tillsammans lägga fram er sak till styrelsen. Det brukar fungera mycket bättre än att gå dit helt själv för att försöka göra en skillnad.Tycker ni att hela bostadsrättsföreningen sköts väldigt dåligt kan det till och med vara läge att avsätta den nuvarande styrelsen.

   Se bara till att flera tycker som du innan du tar upp detta. Se också till att försöka prata med den nuvarande styrelsen först, att avsätta dem som styr föreningen ska aldrig vara det första man testar. Det ska vara en sista utväg, det ni gör när ni fått slut på alternativ. Det andra viktiga om ni ska göra detta är att se till så nästa styrelse är bättre. Ni kanske tror att ni skulle göra ett mycket bättre jobb men det är svårt att veta innan man har testat.Självklart hade du inte alls behövt dessa tips om du helt enkelt aldrig hade hamnat i en tvist med din bostadsrättsförening. Därför är det bästa du kan göra när du flyttar till en bostadsrättsförening att försöka undvika tvister och konflikter. Är du nyinflyttad är det därför en väldigt bra idé att läsa igenom bostadsrättens stadgar och regler så du inte bryter mot något utan att veta om det. Kom ihåg, du är nyinflyttad här. Det betyder att det är du som ska anpassa dig och inte resten av människorna som redan bor där. Om du bara gör detta så fort du flyttar in minskar du risken att råka i konflikt med styrelsen markant.

Juridisk hjälp brf

, 7 tips vid tvist med bostadsrättsföreningen (brf)

Vissa saker är dock omöjliga att undvika, ibland kommer du hamna i en bostadsrätts konflikt vare sig du vill eller inte. Då finns våra tips här för att hjälpa dig ta dig ur denna tvist på ett så bra sätt som möjligt.

För att vi skall kunna åta oss ett uppdrag måste ärendet uppgå till minst ett halvt basbelopp eller mer. Om ärendet gäller mindre summor kan vi således inte hjälpa dig.
Call Now ButtonSamtalet är kostnadsfritt