Detta betyder förlikning och när den är tillåten

Att göra upp i domstol kan bli kostsamt för de inblandade parterna. Ett sätt att hålla ner den kostnaden är att parterna väljer att i stället ingå en förlikning mellan varandra. Med förlikning menas att du och din motpart når en överenskommelse med varandra, utan att ni behöver pröva saken i domstol. I den här artikeln går vi bland annat igenom vilka typer av mål där förlikning är tillåten, vilka skyldigheter domstolen har när det kommer till förlikningar och även på vilket sätt som en förlikning går till. Har du hamnat i en tvist eller bara är nyfiken på förlikningar, tror vi att du kommer ha glädje av att läsa den här artikeln.

förlikning

Mål där förlikning är tillåten

I tingsrätten kan det prövas såväl brottmål som tvistemål. Tvistemål kan sedan delas upp i två kategorier, nämligen dispositiva respektive indispositiva tvistemål. Det är i de dispositiva tvistemålen som det är möjligt för parterna att kunna ingå en förlikning. Vanligaste typen av dispositiva tvistemål är då två parter är oense om pengar. I ett dispositivt tvistemål kan parterna vara både privatpersoner och företagare.

Rättens plikt avseende förlikning

Normalt sätt ligger det på rätten att försöka få parterna att nå en förlikning, vilket framgår av 42 kapitlet 17 § rättegångsbalken. Undantaget för den plikten är om en förlikning skulle kunna anses vara olämplig. Olämpligheten kan antingen grunda sig på målets beskaffenhet eller på någon annan omständighet. Enligt 42 kapitlet 6 § rättegångsbalken ryms inom ramen för tingsrättens roll i ett dispositivt tvistemål att undersöka om parterna i målet har förutsättningar att kunna nå en förlikning.

Vid vilken tidpunkt under processen som frågan om förlikning tas upp av rätten, kan variera mellan olika typer av mål. Det vanligaste är att domaren lyfter frågan när ni parter deltar i den muntliga förberedelsen. Anledningen till att domaren oftast tar upp förlikning då, är för att det som huvudregel är det första mötet mellan parterna och domaren äger rum.

Göteborgsmodellen

När det kommer till hur förlikningen går till, kan det ske på lite olika sätt. Det vanligaste är att domaren följer Göteborgsmodellen. Genom den modellen går förlikningen till på så sätt att domaren pratar med en av er parter i taget. Generellt sätt brukar respektive part kunna föra en mer öppen dialog med domaren, än om båda parterna skulle samtala med domaren samtidigt. Det leder i sin tur till att det är lättare för domaren att få till en förlikning. Med vardera parten brukar domaren vanligtvis då framföra fördelar och nackdelar med att en förlikning ingås i det enskilda fallet, och sedan även lyfta fram vad skillnaden blir om ni parter i stället väljer att gå vidare med processen. Även om det finns undantag är det ändå det bästa alternativet för parterna i de flesta mål att förlikas och inte gå vidare med processen.

Att tänka på och förlikning nackdelar:

Oavsett om du vill nå en förlikning eller gå hela vägen med din tvist till huvudförhandling, kan det vara en god idé att ha ett juridiskt ombud som hjälper dig. Vasa Advokatbyrå AB har under många år arbetat med diverse olika tvister. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att driva din tvist mot din motpart.

Läsvärt om förlikning

https://www.di.se/nyheter/ericsson-och-nokia-forlikas-en-fraga-fortsatt-obesvarad/

https://riksarkivet.se/forlikningar

https://www.vasaadvokat.se/tvistemal-dispositiva-och-indispositiva-mal/

https://www.vasaadvokat.se/advokatens-roll-i-ett-tvistemal/

https://www.vasaadvokat.se/tvistemal-i-tingsratt-sa-gar-det-till/

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om detta betyder förlikning och när den är tillåten

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.