När du bor i en bostadsrätt har du köpt en nyttjanderätt till fastigheten där du får bo på obegränsad tid. Det innebär också att du måste följa bostadsrättsföreningens stadgar och ta hänsyn till dina grannar då ni delar äganderätt till fastigheten. Alla i bostadsrättsföreningen har alltså både rättigheter och skyldigheter gentemot varandra. Med det sagt finns det en del att ha koll på när det kommer till bostadsrätter och de huvudsakliga reglerna för bostadsrätter finns i bostadsrättslagen. I den här artikeln kommer vi att ge dig information som är bra att känna till när du ska köpa en bostadsrätt eller om du redan äger en.
Vilka lagar gäller för bostadsrätt?
För bostadsrättsföreningar finns en rad olika lagar och förordningar som ska tillämpas. I den här artikeln kommer vi att fokusera på bostadsrättslagen (1991:614), men vi kan ändå nämna några andra som kan vara relevanta att iallafall känna till:
- Bostadsrättsförordningen (1991:630)
- Lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar
- Bokföringslagen (1991:1078)
- Årsredovisningslagen (1995:1554)
- Lagen (2018:1653) om företagsnamn
I bostadsrättslagen (1991:614) finns regler om bostadsrättsföreningar och bostadsrätter. Lagen innehåller bland annat bestämmelser om medlemskap i bostadsrätten, upplåtelse och övergång av bostadsrätten, ombildning, förhandsavtal och ekonomiska planer.
Vad säger bostadsrättslagen?
I bostadsrättslagen finns regler om hur en bostadsrättsförening ska vara organiserad och hur den ska fungera i praktiken. En bostadsrättsförening har frihet att själv bestämma vad som ska anges i dess stadgar, men dessa får inte strida mot bestämmelser i bostadsrättslagen.
Om det skulle vara så att stadgarna och lagen skiljer sig åt, är det i första hand lagen som gäller. I undantagsfall gäller istället stadgarna, till exempel om lagen uttryckligen anger att viss sak får undantas i en bostadsrättsförening stadgar eller i fall där föreningens regler är förmånligare för medlemmen. Bostadsrättsföreningar har alltså viss frihet att vara generösare mot sina medlemmar än vad lagen är. Vilket då även innebär att stadgarna inte får erbjuda medlemmar sämre villkor än de som ges i lagen.
Vem ansvarar för vad i en bostadsrätt?
Vem det är som ansvarar för vad i en bostadsrätt är viktigt att känna till. Du kanske undrar om det är du eller föreningen som ansvarar för yttre underhåll av fastigheten eller vem som har ansvar vid större skador så som bränder eller vattenledningsskador. Det yttre underhållet av fastigheten svarar bostadsrättsföreningen för. Det följer av att lagen anger att föreningen är skyldig att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick, om inte ansvaret vilar på bostadsrättshavaren. Du ansvarar alltså för lägenheten i sig medans din förening står för det yttre och övriga utrymmen, till exempel trappuppgång och innergård.
Ansvaret för större skador som till exempel brand eller vattenskada ansvarar bostadsrättsföreningen för. Enligt bostadsrättslagen är en bostadsrättsinnehavare ansvarig endast för sådana skador som medlemmen själv orsakat genom vårdslöst eller försumligt beteende. Du som medlem kan även hållas ansvarig för om en gäst eller en hantverkare har orsakat sådana skador. Huvudregeln är alltså att det är bostadsrättsföreningen som ansvarar. Något som kan vara bra att ha i åtanke är att oavsett vem det är som har ansvar, har bostadsrättsföreningen en övergripande skyldighet att samordna när det gäller större skador som påverkar flera boende.
Har styrelsen rätt att gå in i min lägenhet?
Enligt bostadsrättslagen har företrädare för föreningen rätt att komma in i lägenheten för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för (7 kap. 13 § bostadsrättslagen). Detta ska dock inte medföra att du som medlem orsakas större olägenhet än nödvändigt, vilket innebär att styrelsen inte har rätt att gå in när som helst, hur som helst. Det måste röra sig om en företrädare för föreningen och det får inte orsaka dig olägenhet. Om du inte ger tillstånd måste föreningen söka om tillstånd hos Kronofogden, vilket alltså innebär att bostadsrättsföreningen inte får gå in i din lägenhet utan tillstånd.
Bostadsrättslagen andrahandsuthyrning
Vad gäller egentligen om du som ägare till en bostadsrätt vill hyra ut i andra hand? De flesta bostadsrättsföreningar ogillar andrahandsuthyrningar och enligt bostadsrättslagen krävs föreningens tillstånd för att du ska få hyra ut. Lagen anger att du ska få tillstånd att hyra ut om du har skäl och föreningen inte har någon anledning att vägra detta (7 kap. 10-11 §§ bostadsrättslagen). Sådana skäl som ska ge till tillstånd kan till exempel vara att du får ett tillfälligt jobb på annan ort, att du ska prova på att bo med en partner eller om du kanske ska på ett utbytesår med dina studier. Skulle det dock vara så att du inte får tillåtelse från föreningen kan du gå vidare och söka tillstånd hos hyresnämnden.
Att tänka på
Det finns en del att tänka på när det kommer till bostadsrätter. Den här artikeln har gett dig en sammanfattande bild av bostadsrättslagen och hur den fungerar. Förhoppningsvis har du bättre koll på vad som gäller i olika situationer. Skulle det vara så att du behöver råd vid en eventuell tvist med din bostadsrättsförening eller vice versa har vi på Vasa Advokatbyrå jurister som är specialiserade på tvistlösning. Tveka inte att höra av dig!
Läsvärt
Författad av: Jenny Thalin
Till sist om ultimata guiden om bostadsrättslagen
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.