Väg och andra fastighetstillbehör som kan bli servitut

När det på en fastighet inte går att lösa ett problem genom fastighetstillbehören som ryms inom den fastigheten, får man i stället blicka mot andra grannfastigheter, för att se om något på deras fastighet kan lösa problemet. Det kan vara att det inte går att köra till din fastighet, för det går inte någon väg dit som ligger på den egna fastigheten. Däremot kanske din granne har en väg på sin fastighet som du kan köra på, men som du i dagsläget inte har tillåtelse att köra på, för att den är privat. Då kan du och den andra fastighetsägaren ingå ett avtal om att vägen ska bli ett servitut. I den här artikeln ska vi gå igenom begreppet servitut, med fokus på det som gäller en väg.

servitut

Syftet med servitut

Varför det införts en möjlighet med servitut i lagstiftningen, beror främst på att det ska finnas sätt att lösa problem, som inom dina egna fastighetsgränser inte är möjligt att lösa på ett smidigt sätt. Då ska möjligheten finnas att nyttja en del av en grannfastighet, vilket mellan två privata parter löses genom ett så kallat avtalsservitut. Förutom att servitutet förenklar vardagen på din fastighet, kan ett servitut även öka värdet på din fastighet. Ett servitut kan också vara en brunn som gör att det helt plötsligt finns rinnande dricksvatten på din fastighet. Som du kanske inser, gör det i regel fastigheten betydligt mer bekvämlig, och ett högre värde följer ofta naturligt av den ökade bekvämligheten.

Begreppet servitut

Vad som anses med ett servitut finner du en definition på i 14 kapitlet 1 § jordabalken. I bestämmelsen anges att ”om det är ägnat att främja en ändamålsenlig markanvändning, får i fastighet (den tjänande fastigheten) upplåtas rätt för ägaren av annan fastighet (den härskande fastigheten) att i visst hänseende nyttja eller på annat sätt taga i anspråk den tjänande fastigheten eller byggnad eller annan anläggning som hör till denna eller att råda över den tjänande fastigheten i fråga om dess användning i visst hänseende”

Tjänande och härskande

Två intressanta begrepp som nämns i 14 kapitlet 1 § jordabalken, är tjänande fastighet och härskande fastighet. Med tjänande fastighet menas den fastigheten på vilken exempelvis vägen ligger, och den härskande fastigheten är alltså den fastigheten på vilken det finns ett behov av att använda vägen. Din fastighet blir alltså den härskande fastigheten, medan grannfastigheten blir den tjänande fastigheten.

Att tänka på:

Går du i tankarna att ingå ett servitutsavtal med en fastighetsägare av en grannfastighet, kan det vara en god idé att ta hjälp av en jurist att upprätta avtalet. Detta för att undvika att avtalet senare förklaras ogiltigt. Har du i stället hamnat i en tvist med en fastighetsägare om ett befintligt servitutsavtal, är det inte längre bara en god idé att kontakta en jurist, utan det är något vi starkt rekommenderar. Vasa Advokatbyrå AB har under många år hjälpt klienter med tvister gällande avtalsservitut. Du är välkommen att kontakta oss för hjälp med din tvist.

Läsvärt

ROMERSK CIVILRÄTT | SvJT

Se upp med din nyttjanderätt när Lantmäteriet rensar (aftonbladet.se)

Upphäva servitut – Olika grunder för att kunna upphäva ett avtalsservitut – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Avtalsservitut – vi förklarar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Skillnaden mellan servitut och nyttjanderätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om väg och andra fastighetstillbehör som kan bli servitut

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.