Tvist i hyresnämnden i 5 steg

Hyresnämnden är en förvaltningsmyndighet som i praktiken är en domstol. Som namnet antyder dömer den främst hyrestvister. Men hyresnämnden prövar också bl.a. vissa bostadsrättsfrågor samt agerar som medlare och skiljenämnd. För dig som t.ex. vill hyra ut din bostadsrätt eller hyresrätt i andrahand, som fått ditt bostadshyreskontrakt felaktigt uppsagd eller som vill ogiltigförklara din bostadsrättsförenings styrelses beslut om att bygga om lägenheterna finns det ett antal saker du bör fundera över om du överväger att gå till hyresnämnden. I den här artikeln ger vi några handfasta tips och råd om tvist i hyresnämnden. Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av hyres- och bostadsrättstvister. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Tvist-i-hyresnamnden-i-5-steg

1 Rättegångskostnader vid tvist i hyresnämnden

Som huvudregel står vardera part för sin egen rättegångskostnad i hyresnämnden. Detta innebär att du betalar endast för ditt eget juridiska ombud – om du anlitar ett – oavsett om du vinner eller förlorar tvisten. Vid tvister i allmänna domstolar som t.ex. tingsrätt och hovrätt gäller motsatsen; som huvudregel ska den part som förlorar betala både sina egna rättegångskostnader och motpartens rättegångskostnader.

Tanken med att vardera part betalar sina rättegångskostnader i hyresnämnden är att du som privatperson inte ska avskräckas från att tvista i domstolen av rädsla av att också behöva betala motpartens kostnader. Tanken är också att du som privatperson ska, vid enklare tvister, kunna föra din talan själv i nämnden utan juridiskt ombud.

Om hyresnämndens avgörande överklagas till Svea hovrätt gäller dock de vanliga reglerna för rättegångskostnader för processen där, dvs den som förlorar måste betala rättegångskostnaderna för båda parter.

Det är generellt en god idé att först ta kontakt med en advokat med erfarenhet i hyres- och bostadsrättsfrågor för rådgivning, innan du bestämmer dig för att gå till hyresnämnden, oavsett om du slutligen bestämmer dig för att föra din talan utan ombud.

2 Ansökningsavgift

Vid tvist i allmänna domstolar måste en ansökningsavgift betalas av den som vill få sin sak prövad. Vid tvist i hyresnämnden behöver ingen sådan betalas.

3 När ska en tvist föras i hyresnämnden?

Vissa hyres- och bostadsrättstvister ska avgöras i hyresnämnden. Andra ska avgöras i tingsrätten. Det kan ibland vara svårt att veta vilken som är rätt domstol att gå till. Här ges en generell översikt.

När det gäller hyrestvister dömer hyresnämnden i alla frågor förutom

 • Förverkandetvister, dvs när hyresförhållandet slutar direkt p.g.a. att hyresgästen har allvarligt misskött sig enligt lag
 • Skadestånd
 • Nedsättning av hyra

När det gäller bostadsrättstvister dömer hyresnämnden endast

 • Föreningsfrågor såsom inträde i föreningen, ogiltigförklaring av styrelsebeslut som krävt stämmobeslut eller stämmobeslut som krävt en sådan kvalificerad majoritet som anges i lag
 • Tillstånd till andrahandsuthyrning av bostadsrätt om föreningen inte samtycker

4 Vad kan överklagas?

Hyresnämndens beslut och avgöranden överklagas till Svea hovrätt, som är sista instans. Som tidigare nämnts gäller vanliga regler för rättegångskostnader i Svea hovrätt; den förlorande parten betalar bådas rättegångskostnader.

Det är dock inte alla beslut i hyresnämnden som kan överklagas. Här ges några viktiga exempel på beslut som inte kan överklagas.

 • Nämndens yttrande om marknadshyra i tvister om villkorsändring för lokalhyra
 • Beslut om tillstånd för uthyrning av bostadsrätt i andrahand
 • Beslut om tillstånd för byte av bostadshyresrätt
 • Beslut om tillstånd för uthyrning av hyresrätt i andrahand
 • Beslut om uppskov med att flytta för lokalhyresgäst som har sagts upp

5 Rättsskyddet i hemförsäkring och rättshjälp

Rättsskyddet i hemförsäkringen täcker vanligtvis inte tvister i hyresnämnden. Som huvudregel beviljas man inte heller allmän rättshjälp.

Men om avgörandet överklagas till Svea hovrätt kan ibland båda utgå för processen där. Ett tips är att alltid läsa villkoren för sin hemförsäkring om vad rättsskyddet omfattar.

Artikel skriven av Charles He.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

 • Få juridisk rådgivning och vägledning innan du går till hyresnämnden, oavsett om du till slut bestämmer dig för att föra din egen talan
 • Vi hjälper dig inför medlingen
 • Vi hjälper dig att spara tid och samtidigt hålla kostnaderna nere
 • Undvik tvister genom att hålla dig välinformerad redan under förhandlingarna

Tvistelösning

 • Vi hjälper dig genom hela processen i hyresnämnden och Svea hovrätt
 • Vi hjälper dig ansöka om rättshjälp
 • Vi hjälper i förhandlingar

Läsvärt

https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/sa-gar-det-till/arenden-som-kan-provas/

https://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/faktablad/hyresnamnden

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hyresn%C3%A4mnden

http://www.hyresnamnden.se/Tvist/Vanliga-tvister/Tvist-om-pengar-mot-nagon-i-annat-EU-land/

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om tvist i hyresnämnden i 5 steg

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.