Ett servitut brygga utgör, enligt 14 kapitlet 3 § jordabalken, ett tillbehör till en fastighet. Det tillbehöret kan exempelvis vara en brygga eller en väg. I den här artikeln ska vi öka dina kunskaper om vad ett servitut brygga är. Dessutom gör vi en tidsresa bakåt i tiden för att ge en bakgrund till servitut.
Definitionen av ett servitut brygga
Av 14 kapitlet 1 § jordabalken framgår innebörden av ett servitut. Formuleringen i lagtexten är lång och krånglig, men i korthet innebär det att en fastighet har något som behövs för en annan fastighet och som inte går att lösa på ett annat sätt än att det upplåtes en rättighet från ena fastigheten att den andra fastigheten får nyttja del av fastigheten, anläggning eller byggnad på fastigheten.
Den fastighet där byggnad eller anläggning finns på kallas för den tjänande fastigheten, och fastighet som får nyttja byggnaden eller anläggningen kallas för den härskande fastigheten. Det krävs ofta att nyttjandet innebär en ändamålsenlig användning. Om ett servitut inte bestämts av en myndighet utan det är två privata parter som vill avtala om servitut, kallas den servitutstypen för avtalsservitut.
Exmepel av servitut för brygga
Enklaste sättet att förstå är kanske genom ett exempel. På ena fastigheten kan det finnas en brygga. Det är enda bryggan där det går att förtöja en båt. Eftersom den som har den härskande fastigheten inte har någonstans att förtöja sin båt, kan de båda fastighetsägarna ingå ett avtal om att bryggan ska vara ett servitut. Genom det så kallade avtalsservitutet, har nu fastighetsägaren av den härskande fastigheten rätt att använda bryggan som båtplats.
Ett annat exempel är om det finns en väg på en fastighet och att det är nödvändigt att köra på den vägen för att ta sig till en annan fastighet, kan fastighetsägarna ingå ett servitutsavtal om att vägen ska vara ett servitut. Viktigt att känna till är att servitutet gäller för den härskande fastigheten, inte för fastighetsägaren. Det innebär att om fastighetsägaren säljer fastigheten, kommer servitutet gälla för den nya fastighetsägaren.
Historisk tillbakablick
Företeelsen med servitut är inte direkt någon nyhet i svensk fastighetsrätt. Man kan säga att första regleringen kring servitut gjorde entré i svensk lagstiftning 1875, med 1875 års inskrivningsförordning. Sedan kom en mer utförlig reglering av servitut i lagen om servitut från 1907. Inspirationen av reglering kring servitut sträcker sig dock hela vägen tillbaka till romarriket och romersk rätt. Lite kuriosa är att servitut är latin och betyder ”närmast belastning”. Den definitionen har även viss inverkan på dagens definition i svensk lagstiftning.
Servitut enligt den romerska rätten innebar att en fastighet hade en förmån som samtidigt utgjorde en belastning för en annan fastighet. Visserligen går det att finna stora skillnader på regleringen av servitut enligt den romerska rätten och den i dagsläget gällande regleringen av servitut enligt svensk rätt. Samtidigt är det ändå intressant att likheter ändå finns, med tanke på den långa tid som har gått sedan den romerska rätten var gällande rätt.
Att tänka på
Skulle du hamna i en tvist gällande ett avtalsservitut är den juridiken väldigt komplex. Även för verksamma jurister är juridiken kring servitut inte helt enkel. Som tur är har vi på Vasa Advokatbyrå AB mycket erfarenhet av tvister som rör avtalsservitut. Vi hjälper gärna dig med din tvist. Tveka inte att kontakta oss!
Läsvärt om servitut brygga
Oriktiga inskrivningar av servitut och nyttjanderätter i fastighetsregistret (regeringen.se)
Mål: T 1857-17 – Högsta domstolen
Skillnaden mellan servitut och nyttjanderätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Avtalsservitut – vi förklarar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Utsiktsservitut – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om servitut för brygga eller annat fastighetstillbehör
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.